News

Komentari 10

Stotine građana na Zrinjevcu poslalo jasnu poruku: 'Hoćemo mir! Ukrajinci, svi smo s vama'

Stotine građana na Zrinjevcu poslalo jasnu poruku: 'Hoćemo mir! Ukrajinci, svi smo s vama'

Sandra Kasunić iz CMS-a je naglasila da su svima htjeli omogućiti javni prostor u kojemu mogu podijeliti svoje poruke mira, ohrabrenja i empatije prema stanovnicima države koju su protiv volje uvukli u rat

Svi smo šokirani što je 'bratski narod' tako podmuklo napao Ukrajinu, rekla nam je Maria, rodom Ukrajinka, koja već 30 godina živi u Zagrebu sa suprugom.

POGLEDAJTE VIDEO: Ukrajinska studentica prišla Božinoviću sa zastavom 

- Naš je narod jak duhom, spremni smo štititi svaki centimetar svoje zemlje. Želim da moji Ukrajinci znaju da je cijeli svijet s njima, ujedinjen da im pomogne i da su u svim našim molitvama - bila je njezina poruka. 

Stotine ljudi su se u subotu okupili na poziv Centra za mirovne studije (CMS) na zagrebačkom Zrinjevcu kako bi poslali jasnu antiratnu poruku.

Na jedno pitanje odgovor je isti - nitko nije očekivao ovakav potez ruskog predsjednika Vladimira Putina

- O tome sam već raspravljao s prijateljima. Očekivao sam da do ovoga neće doći. Ovo je prešlo svaku mjeru, kulminiralo je tu gdje jest i moramo dati svu podršku da znaju da nisu sami - rekao je Marin, profesor hrvatskog jezika iz Zagreba.

Sandra Kasunić iz CMS-a je naglasila da su svima htjeli omogućiti javni prostor u kojemu mogu podijeliti svoje poruke mira, ohrabrenja i empatije prema stanovnicima države koju su uvukli u rat, ali i za sve Ruse koji se, bez obzira na opasnosti, svakodnevno izlažu kako bi pokazali protivljenje režimu.

Anti-ratnom skupu priključile su se i osobe iz hrvatskog javnog, političkog i kulturnog života. Među njima je bila i saborska zastupnica Sandra Benčić.

- Razmjeri rata još se ne vide, teško je bilo što predvidjeti, svi se nadamo da će se ovo što prije zaustaviti. Apeliramo na apsolutno sve međunarodne aktere da stvaraju pritisak, da se sjedne za stol i da počnu pregovori - rekla je. 

Zagrepčanima su se priključili ukrajinski državljani, ogrnuti svojim zastavama, te predstavnici Hrvatsko-ukrajinskog društva.

- Znamo kako je biti slabiji protivnik, neka se drže, neka budu jaki kao i do sada. Nadamo se da će opet živjeti u miru - poručili su. 

<<< LIVE događanja i bitku za Kijev pratite OVDJE

Najčitaniji članci