Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
381 komentara

'Štrajk ide dalje, a prijedloge Vlade će razmotriti zaposleni'

Podsjetimo, u srijedu štrajkaju sve škole u Hrvatskoj, kao i fakulteti, a uz to prosvjetari dolaze prosvjedovati na Markov trg. U četvrtak i petak nastave nema u dvije županije

Zagreb: Nastavljaju se pregovori sindikata i Vlade o koeficijentima u obrazovanju
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
381 komentara

Štrajk ne jenjava, odaziv je i dalje visokog intenziteta, zaposlenici su i dalje hrabri i odlučni u borbi za svoje dostojanstvo. A ova "bitka" će sutra biti i na Markovu trgu, poručili su u utorak čelnici dva obrazovna sindikata u osnovnim i srednjim školama, Sanja Šprem i Branimir Mihalinec, uoči novog sastanka s Vladom u Ministarstvu obrazovanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pregovori sa sindikatima u tijeku

Objavljuje 24sata Politiko u Utorak, 5. studenoga 2019.

Tijekom današnjeg 18. dana štrajka, istaknuli su, u Primorsko-goranskoj županiji štrajka 86 posto, u Zadarskoj 84 posto zaposlenih u srednjim školama, dok je taj odaziv u osnovnim školama i veći. U Primorsko-goranskoj 95,67 posto, a u Zadarskoj županiji 91,12 posto.

- Mi smo analizirali zašto je taj broj u srednjim školama uvijek manji nego u osnovnim. No, mi imamo učeničke domove koji i za vrijeme štrajka moraju obavljati uslugu pripreme hrane učenicima - pojasnio je Mihalinec. 

Zagreb: Konferencija za medije na sjednice Vlade ALADROVIĆ: 'Nadam se da ćemo riješiti sve probleme i bez zabrana štrajka'

Oko samih pregovora za povećanje koeficijenta učiteljima i nastavnicima za 6,12 posto nisu bili rječiti. Vlada im s druge strane nudi povećanje osnovice od 6,12 posto, kao i svim javnim i državnim službenicima te dva posto povećanja koeficijenta od 1. srpnja iduće godine, ali samo u slučaju ako Uredba o koeficijentima složenosti poslova do tad ne bude gotova. Ministar rada Josip Aladrović u ponedjeljak je izrazio nadu da su sindikati spremni na kompromis i odstupanje od nekih svojih pozicija.

Zagreb: Sastanak u ministarstu rada sa čelnicima sindikata u obrazovanju MIHALINEC NAKON PREGOVORA 'Štrajk ide dalje, dali smo Vladi prijedlog kako izaći iz ovoga'
 
- Danas ćemo ponovo definirati naše zahtjeve, tražit ćemo očitovanje Vlade na naše zahtjeve i vidjet ćemo što će biti - istaknuli su Šprem i Mihalinec.

Podsjetimo, u srijedu štrajkaju sve škole u Hrvatskoj, kao i fakulteti, a uz to prosvjetari dolaze prosvjedovati na Markov trg. U četvrtak nastave nema u Istarskoj i Šibensko-kninskoj, a u petak u Vukovarsko-srijemskoj te Karlovačkoj županiji.

Mihalinec i ministrica Blaženka Divjak su oko 16 sati dali izjave novinarima.

- Današnji sastanak je bio stvarno konstruktivan. Nalazimo temelj da dođemo do rješenja, međutim, kako bismo bili sigurni da je to nešto što će biti prihvatljivo i sindikatima i Vladi, mi smo zaključili da nam treba još ovaj tjedan za dodatne analize i usuglašavanje onoga što bismo u ponedjeljak mogli predstaviti - istaknula je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nakon sastanka s čelnicima obrazovnih sindikata. 

Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama nije želio otkriti detalje sastanka, ali vjeruje da će do ponedjeljka postići zadovoljavajuće rješenje. Unatoč razgovorima s Vladom i, možda optimističnijim izjavama nego proteklih dana, sutra svejedno prosvjeduju na Markovu trgu. 

- Danas smo imali jedan pravi pregovarački sastanak i obje strane su pokazale vrlo visok interes za rješavanjem problema. O detaljima nećemo govoriti. Uvjeravam sve da i Vlada i sindikati žele riješiti ovaj problem na zadovoljstvo svih. Vjerujemo da ćemo u ponedjeljak završiti i ono što ispregovaramo dat ćemo našim članovima na izjašnjavanje - rekao je Mihalinec dodavši kako oni od svog zahtjeva za povećanjem koeficijenta za 6,11 posto ne odustaju. 

Nadoknada sati

- Uvjereni smo da je moguće pronaći kvalitetno rješenje i da ćemo se svi od idućeg tjedna vratiti na svoja radna mjesta - rekao je. 

Željko Stipić iz Sindikata Preporod istaknuo je kako se nada da će svi biti u ponedjeljak kada će Vlada dati svoje konačno rješenje. 

Divjak je dodala kako će Ministarstvo sutra poslati upute školama vezano za nadoknadu sati. 

- Ništa novo nije predstavljeno na sastanku i o detaljima se nije raspravljalo. Vladi treba nekoliko dana pa mislim da onda računaju i s nekim ustupcima. Inače je sve drugo kupovanje vremena.Treba se nadati i biti optimist i očekujemo da ovaj posao neće biti uzaludan - istaknuo je Stipić. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message