Obavijesti

News

Komentari 22

Štrajk ide dalje: U prosvjeti će ostati oni koji se nisu snašli

Štrajk ide dalje: U prosvjeti će ostati oni koji se nisu snašli
1

Prosvjetari sa sadašnjim plaćama jedva uspiju preživjeti, a zbog niskih plaća vrlo je teško zaposliti i nove djelatnike

VIDEO

Plaće je nužno povećati da bi se mlade, kvalitetne i perspektivne kadrove zadržalo u školama. Zemlja u kojoj su učitelji potplaćeni zemlja je bez budućnosti. Svaka kuna uložena u obrazovanje višestruko će se vratiti.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

02:39

Oštro je to poručio Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod. Dok prosvjetni radnici i dalje ne odustaju od svojih zahtjeva da im se povećanjem koeficijenta složenosti poslova povećaju plaće, Stipić ističe kako već danas u školama radi mnogo onih koji nisu uspjeli dobiti neki bolje plaćen posao.

Mihalinec: Odakle HNS-u pravo da pregovara u ime sindikata?
Mihalinec: Odakle HNS-u pravo  da pregovara u ime sindikata?

- To je posljedica toga što mi desetljećima vrlo malo činimo kako bismo unaprijedili materijalni i statusni položaj zaposlenika u obrazovanju. Otvaranjem inozemnog tržišta rada, ali i potražnjom za radnicima gotovo svih profila u Hrvatskoj, realno je očekivati da će i u školama svakim danom biti sve više raspisanih natječaja na koje se nitko neće javiti - kaže Stipić i dodaje kako je već dugo u školama teško zaposliti inženjere različitih profila, kao i informatičare, matematičare i fizičare.

Konferencija za medije Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod

- Unatrag godinu ili dvije škole sve češće ne uspijevaju zaposliti čak ni kuharice, domare i spremačice - naglašava Stipić. Smatra i kako će, ako se situacija nastavi ovim tempom, u školama ostati raditi samo oni koji se nisu uspjeli bolje snaći, baš kao što će u Hrvatskoj ostati živjeti jedino oni koji nisu uspjeli pronaći bolji posao negdje izvan naše zemlje.

S tim se slaže Saša Ceci s Instituta “Ruđer Bošković”. Na nedavnoj konferenciji za novinare rekao je da problem nije samo u plaćanju trenutačno zaposlenih nego i u tome što se povremeno moraju zaposliti i novi ljudi.

Sindikati: Sutra i u ponedjeljak štrajk se nastavlja u 2 županije
Sindikati: Sutra i u ponedjeljak štrajk se nastavlja u 2 županije

- Nove tehničare koji razvijaju znanstvene uređaje i dižu ih na nevjerojatnu znanstvenu razinu više ne možemo dobiti. Kad se raspišu natječaji u fizici, ne javlja nam se nitko iz Hrvatske. Mi nemamo više nastavnika. Nećemo imati ništa samo zbog ovog odnosa, koji svakodnevno doživljavamo - istaknuo je Ceci.

Danas prosvjetari štrajkaju u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa