Obavijesti

News

Komentari 1

Strana veleposlanstva odbacuju tvrdnje Brnabić o financiranju prosvjeda protiv "RioTinto"

Strana veleposlanstva odbacuju tvrdnje Brnabić o financiranju prosvjeda protiv "RioTinto"

Ocjene Brnabić su "štetna optužba" koja je teško razumljiva kada je riječ o organizacijama koje godinama podržavaju i rade s vladom i parlamentom Srbije, ističe američko, britansko i njemačko veleposlanstvo

VIDEO

Američko, britansko i njemačko veleposlanstvo odbacilo je u petak tvrdnje da njihove države financiraju političke ili ekološke prosvjede u Srbiji protiv rudarske kompanije "RioTinto".

Srbijanska premijerka Ana Brnabić u četvrtak je priopćila da njezina vlada, nakon ekoloških prosvjeda, poništava sve upravne akte s rudarskom korporacijom "Rio Tinto" vezano uz istraživanja i rudarenje litija u Srbiji, a pojedine zapadne vlade i naklade optužila da financiraju ekološke prosvjede.

Takve tvrdnje ne odražavaju partnerstvo sa Srbijom, navela su u zajedničkom priopćenju veleposlanstava SAD-a, Velike Britanije i Njemačke u Beogradu.

"Bezrezervno odbacujemo sve sugestije da naše države ili organizacije preko kojih osiguravamo tehničku pomoć i podršku, financiraju ili usmjeravaju akcije osobito protiv vlade ili bilo koje politike koju ona provodi, što uključuje i financiranje prosvjeda", stoji u priopćenju.

Ocjene Brnabić su "štetna optužba" koja je posebno teško razumljiva kada je riječ o organizacijama koje godinama podržavaju i rade s vladom i parlamentom Srbije na njihovim programima reformi i razvoju demokratskih institucija, ističu tri zemlje.

Rio Tinto odlazi iz Srbije: Nisu imali ugovore, poništena su sva rješenja, dozvole i odluke
Rio Tinto odlazi iz Srbije: Nisu imali ugovore, poništena su sva rješenja, dozvole i odluke

Dodaju da su tri države od početka procesa demokratske tranzicije u Srbiji bile među "najvelikodušnijim i najpouzdanijim partnerima i prijateljima Srbije" i pružale joj financijsku pomoć vrijednu više od tri milijarde eura.

"Jasni smo i transparentni u pogledu ove pomoći i naših ciljeva: podrške reformama, dobrom upravljanju, demokratskom razvoju, zelenoj tranziciji i prosperitetu. Značajna sredstva u okviru te pomoći dodijeljena su vladi Srbije ili raspoređena u suradnji sa vladom i njezinim agencijama", stoji u priopćenju.

Vlada u Beogradu ukinula je u četvrtak uredbu o prostornom planu područja za eksploataciju i preradu rude litija te sve dozvole i uredbe vezane uz kompaniju "Rio Tinto", poslije višemjesečnih prosvjeda i blokada prometnica čiji je moto "Rio Tinto van iz Srbije".

Ključni zahtjev ekoloških aktivista, koji su objavili i svoje sudjelovanje na parlamentarnim predsjedničkim izborima u lipnju ove godine, jest zabrana istraživanja, rudarenja i kemijske ekstrakcije litija iz minerala jadarit u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić u četvrtak navečer je, govoreći o ekološkim prosvjedima, navela kako nema riječi kojima bi opisala "licemjerstvo stranaca koji financiraju ekološke organizacije" koji se bune protiv otvaranja rudnika kompanije Rio Tinto.

Novi prosvjedi u Srbiji protiv "Rio Tinta" i rudarenja litija: Blokirali i granični prijelaz
Novi prosvjedi u Srbiji protiv "Rio Tinta" i rudarenja litija: Blokirali i granični prijelaz

Dodala je da su najveći financijeri tih pokreta i udruga iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Austrije.

Pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetke organizacija, udruga i skupina građana, višemjesečnim prosvjedima i blokadama prometnica, inzistira da se projekt istraživanja i rudarenja litija i bora u Srbiji obustavi i da se ukinu sve dozvole i raskinu svi sporazumi, te da se dugoročno zabrani rudarenje bora i litija u Srbiji.

Kompanija "Rio Tinto" istaknula je "iznimnu zabrinutost" zbog odluke srbijanske vlade i priopćila da razmatra pravne temelje za donošenje te odluke i "implikacije koje ona može imati" na aktivnosti te tvrtke.

Beogradski mediji objavili su u petak, pozivajući se na zapadne agencije, da su dionice "Rio Tinta" poslije odluke srbijanske vlade pale na bruzi između 2,4 do 4,1 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"