Obavijesti

News

Komentari 38

Strani mediji: Hrvatska bira EU unatoč dužničkoj krizi i euru

Strani mediji: Hrvatska bira EU unatoč dužničkoj krizi i euru
2

Ugledni New York Times ističe kako potez Hrvatske signalizira da je EU privlačna zajednica za regiju unatoč dužničkoj krizi i neslaganju oko zajedničke valute

VIDEO

O hrvatskom referendum, na kojemu su se građani izjasnili o ulasku zemlje u EU, pisali su mnogi strani mediji. New York Times javlja kako su Hrvati sa dva naprema jedan izglasali pristupanje EU. Times ističe kako potez Hrvatske signalizira da je EU privlačna zajednica za regiju unatoč dužničkoj krizi i neslaganju oko zajedničke valute. 

''Hrvatska je na referendumu pristala ući u EU 1. srpnja 2013. i preuzeti će euro kao valutu, ali ne dok ne ispuni ekonomske kriterije'', piše NY Times.

BBC piše kako su hrvatske vlasti bile pomalo razočarane slabim odazivom građana koji je bio oko 44 posto. Ističe kako je hrvatsko pristupanje EU stiglo 20 godina nakon odcjepljenja od bivše Jugoslavije koje je pokrenulo ''krvavi rat 1991. do 1995".

Agencija AP prenosi izjave hrvatskog premijera Zorana Milanovića koji je rekao kako je slab odaziv Hrvata na referendum rezultat umora građana. Milanović je istaknuo kako je ova odluka prekretnica u hrvatskoj povijesti te da od sada svaki uspjeh ili neuspjeh ovise isključivo samo o Hrvatskoj.

Hrvati su velikom većinom podržali ulazak u Europsku uniju, uz neočekivano snažni pozitivan odgovor na referendumu kojeg je nervozni Bruxelles čekao u strahu od antagonističke reakcije, piše britanski Guardian

Svjetski mediji su prenijeli kako Hrvati danas odlučuju na referendumu o ulasku u Europsku Uniju. BBC javlja kako istraživanja pokazuju da 60 posto Hrvata podupire ulazak u EU kao i sve veće i značajnije stranke. Pišu i kako se protivnici ulaska najviše boje da će Hrvatska koja je postala samostalna prije dva desetljeća izgubiti svoj suverenitet dok zagovarači ulaska misle da je članstvo u EU-u najbolja opcija za državu u dugogodišnjem periodu.  

BBC javlja i kako je general Ante Gotovina poručio kako će izaći na referendum i kako će glasati za ulazak u EU. 

Reuters javlja da su hrvatski čelnici 'dali do znanja da nema bolje opcije od pridruženja Hrvatske Europskoj uniji, usprkos ekonomskim previranjima'. Prenosi kako dio Hrvata strahuje za gubitak suvereniteta ukoliko zemlja pristupi Europskoj uniji. 

AFP piše da su hrvatski politički dužnosnici, "jednoglasno proeuropski orijentirani", ocijenili da je glas u korist integracije u EU "najvažnija odluka u zemlji od njezina osamostaljenja koja je izborena uz cijenu rata od 1991-95 protiv srpskih pobunjenika i u kojem je poginulo 20.000 ljudi". 

Slovenska agencija STA piše da je "članstvo Hrvatske u Europskoj uniji bilo jedan od strateških ciljeva države od njezina osamostaljenja".

O izlasku Hrvata na referendum su izvijestili RIA Novosti, France24, Al Jazeera i drugi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.