Obavijesti

News

Komentari 114

Purda pred Sudom BiH: Zločin sam priznao jer su me mučili

Purda pred Sudom BiH: Zločin sam priznao jer su me mučili
5

Vukovarski branitelj drhtavim je glasom Sudu BiH ispričao kako su ga mučili u logoru gdje je potpisao izjavu pod prisilom. Odluka o izručenju je krajem tjedna

VIDEO

Sud BiH je u utorak poslijepodne saslušao hrvatskog branitelja Tihomira Purdu koji je izjavio da je se protivi zahtjevu Srbije za njegovim izručenjem.  Iako je tužiteljica izjavila kako su ispunjeni svi zahtjevi za Purdino izručenje Srbiji, njegov odvjetnik Muselimović tome se usprotivio. Istaknuo je kako se dokazi protiv Purde temelje na izjavama ratnih zarobljenika, koje su oni dali pod prisilom. Vukovarski branitelj pred sudom je opisao kako su ga mučili u logoru gdje je morao potpisati izjavu pod prisilom. Potreseni Purda opisao je mučenja logoraša. 

- Protivim se izručenju Srbiji - kazao je Purda pred sucem pa nastavio - Časni sude, nisam kriv za kazneno djelo za koje me terete. U logoru sam bio 9 mjeseci, mučili su me, tjerali su nas da gutamo sol i papar, stajali smo na hodniku po dvanaest sati bez kapi vode, a oni su nas udarali palicama. Potpisali smo sve što su nam dali, sve bi potpisali zbog zlostavljanja koja smo proživljavali. Izbijali su nam zube. Meni je oštećen jednjak, želudac, kralježnica, imam PTSP. Bolestan sam - rekao je Purda.

Njegov odvjetnik kaže da će se tek krajem tjedna vijeće Suda BiH izjasniti je li srpsko traženje za izručenjem valjano ili ne.

- Danas se pred sudom raspravljalo o tome da li zahtjev Srbije sadrži sve elemente za ekstradiciju. Mi smo se usprotivili izručenju i dali sav dokazni materijal, koji je sakupilo osječko odvjetništvo, iz kojeg je vidljivo da se tužba Srbije temelji na Purdinom iskazu u logoru danom 1991. Obzirom da je taj iskaz uzet nezakonito i pod prisilom Srbija ga ne može uzeti kao temelj optužnice - rekao je Muselimović i dodao da očekuje kako će cijeli proces vezan za izručenje biti gotov do 14. veljače kada ističe rok za Purdin pritvor.

Purdina supruga: Tihomir sve ovo teško podnosi

Odmah nakon saslušanja odvjetnik je nazvao Purdinu suprugu Slobodanku u Vukovar, koja sa strepnjom cijeli dan čeka vijesti iz BiH.

- Ni djeca ni ja cijelu noć nismo spavali zbog saslušanja. Sin Tomo stalno plače i ne želi ići u školu. Teško mi je kada pomislim na Tihomira jer mu boravak u zatvoru jako teško pada. Svakoga dana je sve depresivniji - kaže Slobodanka koja je sa suzama u očima dočekala vijest da još neko vrijeme neće vidjeti muža.

Obzirom da je Purda bio na sudskoj raspravi ona je strahovala da će se srušiti u sudnici. Cijelo vrijeme ju je iz škole zvao najstariji sin Ivan (14) koji također iščekuje vijesti o tati.

Odluka suda BiH kakva god ona bila ipak ne znači konačnu odluku o izručenju, jer zadnju riječ ima ministar pravosuđa BiH.

U zatvoru gotovo mjesec dana

Tihomira Purdu, hrvatskog branitelja i logoraša su, podsjetimo, uhitili 5. siječnja kada je htio ući u BIH. Od tada je u pritvoru u zatvoru u Zenici. Uhitili su ga na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisala Srbija. Purda nije znao da je za njim raspisana međunarodna tjeralica, a MUP je objašnjavao kako nije ni bio dužan Purdu o tome obavijestiti. 

Nakon njegovog uhićenja sastali su se ministri pravosuđa Srbije i Hrvatske.  Nakon toga je Srbija Hrvatskoj dostavila popis sistematiziranih podataka o hrvatskim državljanima protiv kojih je pred nekadašnjim vojnim sudovima u SFRJ i SRJ prije 2003., vođen postupak i donesena presuda ili se vodi istraga za kaznena djela ratnih zločina zbog čega su raspisane tjeralice. Na popisu je navodno 33 imena. Popis i slučaj Purda su izazvali burne reakcije branitelja kao i prosvjede. 

Purdu srpske vlasti optužuju da je počinio ratni zločin protiv nemoćnih i ranjenih. No Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku u međuvremenu je utvrdilo kako su Purdin iskaz dobili u srbijanskom koncentracijskom logoru na silu. Odvjetništvo je zaključilo i da nije kriv odnosno kako nema osnove za poduzimanje kaznenog postupka protiv njega. Kako ne postoji zakonska osnova za poduzimanje kaznenog progona, Hrvatska nije tražila njegovo izručenje. No Srbija je tražila izručenje pa o njemu odlučuje Sud BIH. Ipak konačnu odluku o izručenju ne donosi sud, nego ministar pravosuđa BiH. Purdin odvjetnik Josip Muselimović kaže kako nema valjanih dokaza koji bi njegova branjenika teretili te kako je on od Državnog odvjetništva u Osijeku pribavio sve relevantne dokaze da Purda nije kriv i da nema osnova za njegov kazneni progon. Purdi je određen pritvor do 14. veljače, a ukupno mu pritvor može biti produljen na najdulje 6 mjeseci. 

Kosor: Ne možemo raditi pritisak na pravosudne institucije BIH

Premijerka Jadranka Kosor sastala se u utorak u Banskim dvorima u Zagrebu s članovima Predsjedništva BiH, Nebojšom Radmanovićem, Željkom Komšićem i Bakirom Izetbegovićem. Razgovarali su i o slučaju Purda. Kosor je nakon sastanka rekla kako ne mogu ni na koji način utjecati i raditi pritisak na pravosudne institucije u BiH, piše Večernji list. No istaknula je kako je gostima iz BIH napomenula da su nadležne institucije obavile razgovore oko slučaja branitelja Tihomira Purda te da je Državno odvjetništvo utvrdilo kako on nije kriv. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina