Obavijesti

News

Komentari 55

Superbrend Sanader, Lolek i Bolek, Suzana i gladijatori: Ovo su najbizarnije izjave 2000-tih

Superbrend Sanader, Lolek i Bolek, Suzana i gladijatori: Ovo su najbizarnije izjave 2000-tih

Za vas smo pripremili najbizarnije i najzabavnije izjave domaćih političara kroz povijest. Uronimo u svijet domaće političke scene 2000-tih godina. Bilo je tu zaista svega. Od komaraca, alkohola, nogometa, ustaša...

VIDEO

Parlamentarni izbori su nam pred vratima! Političari su glasniji nego inače, puno je tu obećanja, uvreda, svađa... Sve se radi kako bi se pridobilo glasače. Svakodnevno iz jednog tabora prema drugom lete 'otrovne' strelice, odmah uslijede kontranapadi, načinom komunikacije političara dio javnosti je zgrožen, druge sve to zabavlja, treći bi samo da se sve to što prije završi...

Za vas smo pripremili najbizarnije i najzabavnije izjave domaćih političara kroz povijest. U prvom nastavku pokrili smo period od 1990. do 2000. godine, a sad uronimo u svijet domaće političke scene 2000-tih godina. Bilo je tu zaista svega. Od komaraca, alkohola, nogometa, ustaša...

Kultni Bandićizmi

Jedna od osoba koja je svakako obilježila hrvatsku politiku u 21. stoljeću je Milan Bandić. Tijekom 2000-tih dao je više izjava koje su ušle u našu antologiju...

"Meni je malo falilo da postanem svećenik. Ja bih to savršeno radio. Bio bih biskup. 100 posto" kazao je Bandić tamo 2001. godine.

"Nisam za nasilje, ali ako vas netko u Vlaškoj provocira, onda je jasno da će dobiti batina" rekao je Bandić iste godine.

ARHIVA - Na današnji dan 2021. preminuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Standard sigurnosti tad je bio 'šetnja oko kuće'.

"Zagreb je siguran grad. Apsolutno siguran. Noću svojeg psa sigurna šećem oko kuće" poručio je Bandić početkom 2000-tih.

Bilo je tu i neostvarenih najava...

ANKETA Tuđman, Račan, Savka: Za koga biste glasali 1990.? Evo tko je sve tada ušao u Sabor
ANKETA Tuđman, Račan, Savka: Za koga biste glasali 1990.? Evo tko je sve tada ušao u Sabor

"Odlučili smo financirati uređenje tzv. ustaškog groblja na Mirogoju. Jer je Mirogoj metafora Hrvatske" kazao je 2003. godine.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović tih je 2000-tih za Bandića imao dosta riječi hvale...

Na današnji dan 1966. rođen je predsjednik Zoran Milanović

"Milan Bandić najbolji je kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, a koalicija SDP-HSU jamstvo kvalitetne i poštene gradske vlasti" izjavio je Milanović 2009. godine.

Dobri kapetan i superbrend Sanader

Ako je netko više obilježio ovo razdoblje od Bandića, to je Ivo Sanader. Stranačke kolege o njemu su tad imale samo riječi hvale...

"Virovitica ima dva sveca zaštitnika. Svetog Roka i ministra Kirina. Sanader nam je brend. Superbrend" poručio je 2007. godine HDZ-ov Damir Polančec.

Jadranka Kosor slično je razmišljala.

Bivši premijer Ivo Sanader slavi 70. ro?endan

"Ova naša mala Vlada funkcionira kao složna obitelj uz dobrog kapetana dr. Ivu Sanadera" kazala je Jadrana Kosor sredinom 2000-tih godina.

Kohabitacija između Stjepana Mesića i Sanadera tad nije bila ni izblizu tvrda kao današnja Milanovića i Andreja Plenkovića.

Kovač: Šta je dragi? Plenki: Jesi spreman?! Kovač: A jesan, jbt led. Plenki: U četvrtak krećemo!
Kovač: Šta je dragi? Plenki: Jesi spreman?! Kovač: A jesan, jbt led. Plenki: U četvrtak krećemo!

"Predsjednik Stjepan Mesić i ja u svemu se slažemo. Osim u nekim stvarima oko kojih se ne slažemo" izjavio je Sanader 2008. godine.

ARHIVA - 2005. Ivo Sanader i Stjepan Mesić sastali se s haškom tužiteljicom Carlom del Ponte u Zagrebu

Poraz na izborima 2000-tih Sanader je opisao kao "nesporazum".

"Događaj koji se dogodio 3. siječnja 2000. godine jest samo obiteljski nesporazum između hrvatskog naroda i HDZ-a" govorio je Sanader, koji je u međuvremenu, kao što znate, završio iza rešetaka.

Aktualan je i tad bio nogometni žargon. A i Werder, u kojem su Ailton i Ivan Klasnić radili čuda, bio je puno moćniji nego što je danas. Čisto da objasnimo zašto je Ivan Šuker vjerojatno odabrao njemačkog velikana. Za Koreja dio nemamo objašnjenje. Osim što su korejski klubovi slabiji od njemačkih.

ARHIVA - Premijer Ivo Sanader sa svojim psom Kingom

"Sraz između gospodina Sanader i gospodina Milanovića nalikovat će na sudar moćnog Werdera i nekog velikog korejskog nogometnog kluba"  kazao je 2007. bivši ministar financija  Šuker.

Komarci, neinformiranost, bogatstvo...

Kad smo kod financija, evo nam i Željka Keruma. On nikad nije imao problema pričati o bogatstvu, a ovo mu je svakako jedna od najbizarnijih izjava. A konkurencija je velika.

"Ja bih htio biti najbogatiji na svitu. Zašto? Ne znam. Vuče me to. U riječi bogat je riječ bog" kazao je bivši splitski gradonačelnik sredinom 2000-tih.

ARHIVA - Split: Kerum potpisao ugovor o financiranju Splitskog festivala, 2005.

Razmišljalo se tad i o nesrazmjeru aplauza i glasova.

"Na izbornom Saboru HDZ-a dobio sam najviše glasova. Jačina pljeska meni bila je u nesrazmjeru broju glasova koje sam dobio" poručio je 2004. godine HDZ-ov Andrija Hebrang.

Kako će zaigrati na izborima? Peđa kao Klopp ide dum-dum, a Plenki kao Pep s tika-takom
Kako će zaigrati na izborima? Peđa kao Klopp ide dum-dum, a Plenki kao Pep s tika-takom

S bizarnim izjavama iz 90-ih nastavio je Anto Đapić, osloboditelj od insekata.

Osijek: Anto ?api? vježba u teretani s instruktoricom Irenom Grgi?

"Želim da pamte da sam Osijek oslobodio od komaraca" kazao je 2006. godine.

Tu je i 'Inception' izjava Polančeca...

"Proceduralne greške dogodile su nam se, između ostalog, zbog moje neinformiranosti. A sam sebe nisam mogao informirati o tome" kazao je on 2005. godine.

Seks(izam), brak, ljubav i istospolne zajednice...

Govorilo se tih 2000-tih puno i obitelji, nedostatku seksa, ali i o 'vatrogasnim crijevima'.

"Eto vidite da nisam Račanov klon. On se oženi svaki put kad se zaljubi. Ja sam sedam godina u stabilnoj vezi, ali ne u braku" kazao je tamo 2003. godine SDP-ov Tonino Picula. Godine 2007. ipak se oženio na Karibima. Šteta je ne podsjetiti i na njegovu izjavu iz 2006. godine.

ARHIVA - Na današnji dan rođen je Ivica Račan, da je živ proslavio bi 80. rođendan

"Prije svega, Ivica Račan nije bio Martin Luther King, odnosno samo Martin Luther, naravno bez King. Iako mu mnogi to pripisuju..."

Neki su se hvalili veličinom 'alatke'.

"Za zakon o istospolnim zajednicama glasat će samo oni koji nemaju vatrogasno crijevo u gaćama, kao ja i Rojs" poručio je 2000-tih. saborski zastupnik HKDU-u Anto Kovačević.

Kovačević je po Saboru dijelio užasne seksističke uvrede.

"Gospođo Pusić, u ime digniteta ovoga Sabora, moram reći da je vas dragi Bog stvorio za madraca, a ne za mudraca" seksistički je vrijeđao Kovačević Vesnu Pusić.

Teško je zaboraviti i monolog Ljube Ćesića Rojsa o homoseksualcima...

Zagreb: Ljubo ?esi? Rojs oslobo?en krivnje za 5 milijuna kuna štete u MORH-u

"Treba priznati, treba biti muško i reći: Jesam, peder sam! Ako jesam peder onda jesam, a ne skrivati se..."

"Zašto ne prikažete gdje se muškarac s muškarcem...? A ja sam imao prilike i takve kazete gledati, gospodo draga. Pa da vidite kada izvali oči kao varen zec kako je to ružno za gledati"

Rojs ide na izbore u dijaspori kontra HDZ-a: Ovi moji još jamljavaju, ukrali bi Bogu nogu
Rojs ide na izbore u dijaspori kontra HDZ-a: Ovi moji još jamljavaju, ukrali bi Bogu nogu

Zagrebački Holding u ovom dobu se bavio i 'ljubavnim' aktivnostima.

"Mentalno zdravlje građana najviše ugrožava pretjerano jelo i manjak fizičke aktivnosti, među kojima su i ljubavne aktivnosti", kazao je 2007. tadašnji šef zagrebačkog Holdinga.Slobodan Ljubičić.

Obitelj je na prvom mjestu. Barem je bila Petru Čobankoviću...

ARHIVA - Ministri sudjelovali na prvoj rafting regati "Zrmanja 2006"

"Optužuju me da sam zaposlio rodbinu. Moja braća i sestre zaslužili su položaje na kojima se nalaze" kazao je bivši ministar 2006. godine.

Zdravko Tomac se pak ranih 2000-tih brinuo o imidžu političara. Pojadao se da nije lako...

"Nije danas lako biti političar i saborski zastupnik. Bojim se da će se naša djeca stidjeti reći što im je tata. Toliko je imidž političara loš" poručio je Tomac 2002. godine.

Svoja razmišljanja o braku podijelila je i Željka Antunović.

"U braku muškarac i žena rješavaju svoje probleme kojih ne bi bilo da nisu ušli u brak. Ali to je šala." kazala je ona 2001. godine.

Biseri iz Račanovog doba

Kad smo kod gospođe Antunović, prisjetimo se i njezine izjave iz 2003. godine kad je bila ministrica obrane.

"Ne znam koliko imamo ispravnih borbenih zrakoplova. Riječ je o malom broju. Čak da ni jedan ne može poletjeti, sigurnost nije ugrožena"

Zagreb: Ivica Ra?an, bivši hrvatski premijer i dugogodišnji predsjednik SDP-a

Nije jedina iz Račanove Vlade koja je davala bizarne izjave...

"Apsurdno je da je javnost kritična prema pravosuđu, a ipak je sve više sudskih predmeta" kazala je tadašnja ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović 2002. godine.

Tu je i njezina izjava o ateistima i njihovim poteškoćama...

"Mislim da je ateistima i agnosticima teže naći snagu za svakodnevne izazove. Teško je biti nevjernik jer oni nemaju oslonac" kazala je ona 2003. godine.

Mitski teniski mečevi i večere Račana i Tuđmana: Konobari su tajno snimali sve razgovore...
Mitski teniski mečevi i večere Račana i Tuđmana: Konobari su tajno snimali sve razgovore...

"Oko proračuna uvijek ima teškoća. Primjerice, nizozemski se zastupnici spore kako potrošiti višak" kazao je Mato Crikvenac, početkom 2000-tih naš ministar financija.

Gospon Crkvenac bio je dosta kreativan u izražavanju. Tako je 2001. godine poručio:

"Naš sustav nalikuje na auto s velikim cilindrom, čiji vlasnik nema ni za benzin, ni za osiguranje, ni za popravak"

"Ova vlast je ispunila više obećanja nego što je i sama očekivala. A gledajući pozitivne trendove, zapravo sva" kazao je 2002. godine SDP-ov saborski zastupnik Mato Arlović.

Niste kod kuće na dan izbora? Evo kako se prijaviti i glasati. Rok za promjene do 6. travnja
Niste kod kuće na dan izbora? Evo kako se prijaviti i glasati. Rok za promjene do 6. travnja

Tadašnji koalicijski partneri tvrdili su da ne žele krizu, već da su samo kreativni...

"Cijelo se vrijeme stvara dojam da je HSLS stranka koja želi izazvati krizu Vlade. Mi smo samo htjeli biti kreativni" poručila je Đurđa Adlešić 2002. godine.

ARHIVA - Zagreb: Političarka Đurđa Adlešić

Neki su iskreno, poput Bože Kovačevića, priznali da im je dodijeljena ministarska pozicija nešto nepoznato...

"Moja stručnost za ministra okoliša je to što sam član pobjedničke koalicije. Prije se nisam bavio okolišom"

Na račun ove Vlade bilo je dosta kritika. Izdvojimo onu Dubravke Šuice:

Misterij botova koji 'obožavaju' naše političare: 'Postoje farme lažnih profila, ovako djeluju…'
Misterij botova koji 'obožavaju' naše političare: 'Postoje farme lažnih profila, ovako djeluju…'

"Da je predsjednik Tuđman čekao građevinsku dozvolu za izgradnju hrvatske države, tko zna bi li je dočekao" kazala je Šuica 2001. godine.

Sanaderovo doba

Nisu se samo bizarne izjave davale u doba Račanove Vlade. Ni HDZ-ovi ministri nisu zaostajali... Svoje glasače su uoči izbora galvanizirali...

ARHIVA - Zagreb: Svečanost uoči otvorenja autoceste Zagreb - Split 2005. godine

"Crveni vuk je pokušao promijeniti dlaku, ali mu je ona narasla još crvenija. Zato mu je ošišajte na izborima" poručio je pred izbore HDZ-ov Andrija Hebrang.

Pamtimo i sljedeću njegovu izjavu:

"Nama u prilog govore razni gospodarski pokazatelji. Istina, nezaposlenost raste već nekoliko mjeseci, ali to je sezonska pojava" kazao je 2005.

A ovako je nekoć svoje odluke objašnjavao ministar zdravstva.

'Intervju' s tipom koji će odlučiti pobjednika izbora: Vi ste, gdine D'Hondt, nešto kao Superhik?!
'Intervju' s tipom koji će odlučiti pobjednika izbora: Vi ste, gdine D'Hondt, nešto kao Superhik?!

"Točno je da je administrativna pristojba udar na bolesne, ali ti bolesni izdaju novac za još bolesnije pacijente" kazao je bivši ministar zdravstva Neven Ljubičić 2005. godine.

I na račun ove Vlade bilo je puno kritika...

"Mene lideri HDZ-a i SDP-a podsjećaju na Loleka i Boleka. Jedan je trebao biti prepreka komunizmu, a drugi ultradesnici" poručio je 2006. godine Zlatko Kramarić iz HSLS-a.

ARHIVA - Zagreb: Zastupnici 6. saziva Hrvatskog sabora

"Premijer kaže da lopovi ne spavaju mirno. Promaknuo mu je Čobanković koji spava i kad Mesić drži govore" kazao je 2007. SDP-ov Nenad Stazić.

"Premijer se ponaša poput gladijatora, a ova Vlada misli samo na sebe i izdaje nacionalne interese" oštro je po Sanaderu 2006. godine udarala Vesna Škare Ožbolt.

"Kao što znate, najčešće pijem limunadu, a tu i tamo popijem neki alkohol. Svaki čovjek koji se napije ima šansu otrijezniti se, a kad se rodi kao budala, ostaje budala" poručio je HNS-ovac Jakša Marasović HDZ-ovom Luki Bebiću 2005. godine.

Žele li Milanović i SDP biti isti kao Kolinda i HDZ? Ili još gori?
Žele li Milanović i SDP biti isti kao Kolinda i HDZ? Ili još gori?

Nekima je smetalo što oporba previše priča o manjinama...

"Manjine u društvu su i silovatelji, plaćeni ubojice, pedofili i bivši suradnici UDBE i KOS-a. Želite li i njih zaštiti?" uzviknuo je HSP-ovac Pero Kovačević sredinom 2000-tih.

Stipe Mesić se pak žalio na plakate 'Suzane'...

Zagreb: Premijerka Kosor sastala se s predsjednikom Mesi?em

"Na jedan moj plakat ide 20 Suzaninih. Pardon, Jadrankinih. Zašto da se ispričavam kad je sama rekla da se ponosi što je zovu Suzana" poručio je Mesić, koji je slavio nad Kosor na predsjedničkim izborima 2005. godine. Malo mu je bilo nedostajalo da u prvom krugu uzme 50 posto glasova, a malo je nedostajalo i Borisu Mikšiću da on bude izazivač u 2. krugu izbora...

VIDEO Kako je izgledao Zoran Milanović od 2007. do danas
VIDEO Kako je izgledao Zoran Milanović od 2007. do danas

Za kraj smo ostavili poruku današnjeg predsjednika koji želi postati premijer, Zorana Milanovića.

ARHIVA - 2007.  Jedan dan sa Zoranom Milanovićem tijekom predizborne kampanje

"Hrvatski Sabor treba biti glavna adresa demokracije. Ondje je prividan red, a totalni nered", vjerojatno i danas slično razmišlja o HDZ-ovoj većini, koju je krenuo rušiti...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...