Obavijesti

News

Komentari 265

Supruga HDZ-ova čelnika vozi Mercedes vrijedan 298.000 kn

Supruga HDZ-ova čelnika vozi Mercedes vrijedan 298.000 kn
1

Mercedes nije prijavljen u imovinskoj kartici, a gradonačelnik Dražen Barišić objašnjava da je to zato jer je uzet u najam samo na tri mjeseca. Supruga Nikolina će, kaže, platiti najam od 4000 kuna mjesečno...

I dok ministrica Gabrijela Žalac kaže da su njeni roditelji unajmili luksuzni Mercedes, te se ponovno mora vaditi od optužbi da je postupila netransparentno, u Velikoj Gorici smo otkrili da supruga gradonačelnika također vozi luksuzni unajmljeni Mercedes koji nije prijavljen u imovinskoj kartici.

Čitatelji su nam fotografirali i poslali Mercedes C klase 220 D koji je redovno ove godine ispred Centra za odgoj i obrazovanje u Gorici, a koje vodi Nikolina Barišić, supruga HDZ-ova gradonačelnika Dražena Barišića. Barišić je i saborski zastupnik HDZ-a i čelnik županijskog odbora stranke.

- Samo se počela pojavljivati na poslu u tom novom luksuznom automobilu, pa je privukla pozornost, a ne znam baš kako su si priuštili taj automobil s obzirom na plaću - kaže nam čitatelj koji je poslao fotografiju.

Cijena novog, osnovnog modela takvog Mercedesa je 298.000 kuna, a supruga Nikolina, prema imovinskoj kartici gradonačelnika prima mjesečnu plaću nešto manju od 8500 kuna, ali Barišić napominje da podaci nisu ažurirani i da kao ravnateljica prima plaću između 10.500 i 11.000 kuna. Gradonačelnik Dražen Barišić ima plaću od 18.000 kuna i terenski dodatak od 1500 kuna kao zastupnik. Automobila u imovinskoj kartici nemaju.

No, gradonačelnik Baršić nam kaže da je auto njegova supruga unajmila i to nakon što im se pokvario automobil star 12 godina koji je glasio na tvrtku. Barišić je rekao da su dobili automobil za zamjenu, ali ga je onda supruga i zadržala i plaća najam.

Ostavka je lansirana! Premijer ministrici Žalac više ne vjeruje
Ostavka je lansirana! Premijer ministrici Žalac više ne vjeruje

- Automobil je u najmu i zato i nije prijavljen u imovinsku karticu jer to nije zakonska obveza. Mi uskoro planiramo dići nenamjenski kredit koji ćemo većim dijelom utrošiti na renoviranje kuće, a jedan dio ćemo potrošiti na kupnju novog automobila. Tada ću taj automobil odmah prijaviti u imovinsku karticu. Nemamo nikakvog razloga ništa skrivati. Mi imamo zajedno primanja oko 30.000 kuna i možemo si to priuštiti, pa makar i na tri mjeseca. I stare kredite smo otplatili - rekao nam je gradonačelnik Barišić.

Iz Ureda gradonačelnika su nam poslali i dodatna pojašnjenja, te ponudili ugovor na uvid. Mercedes je iznajmljen od tvrtke Mega rent iz Velike Gorice, a mjesečno ga supruga plaća četiri tisuće kuna. Najam traje tri mjeseca, tj. ističe krajem ožujka.

Nema vozačku, niti Mercedes. A nema ni povjerenje javnosti
Nema vozačku, niti Mercedes. A nema ni povjerenje javnosti

- Mjesečni iznos najma od četiri tisuća kuna i iznos će po istoku ugovora platiti gospođa Nikolina Vučković Barišić osobno - odgovorili su nam iz ureda gradonačelnika Barišića.

Tvrtka Mega rent je u dio Gašparić grupe velikogoričkog poduzetnika Damira Gašparića. Oni su među, ostalim i zastupnici Mercedesa. Mega rent nudi u najam Mercedesove modele, uglavnom više klase. Ali jučer na njihovoj stranici nije bilo modela koji vozi Barišićeva supruga. Na njihovim stranicama piše da nude i 'povoljne dugoročne najmove'.

Barišić je već bio prozvan i kažnjen od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa jer nije prijavio vikendicu u imovinsku karticu. Neslužbeno doznajemo u Povjerenstvu da zaista kratkoročni najmovi automobila ne trebaju biti prijavljeni, ali bi trebali oni dugoročni, primjerice leasing na godinu ili duže. I u imovinsku karticu bi se onda trebao navesti mjesečni trošak koji dužnosnik ili njegov bračni drug imaju za najam vozila.