News

Komentari 53

Supruga nasilnog župana: 'Ne bojim se, odavno sam prestala'

Supruga nasilnog župana: 'Ne bojim se, odavno sam prestala'

Župan Alojz Tomašević nepravomoćno je osuđen na deset mjeseci zatvora, i to uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine. Najavio je žalbu na ovu presudu i tvrdi da nije nasilnik

Nemam vremena razmišljati o presudi ni o Alojzu, rekla je Mara Tomašević dan nakon što joj je suprug nepravomoćno osuđen za obiteljsko nasilje.

- Ne bojim se, odavno sam prestala - rekla je županova supruga.

Naime, Alojz Tomašević se odselio u roditeljsku kuću pa se više ne viđaju. Dan nakon presude požeško-slavonski župan nije se oglašavao, iako su ga ženske inicijative pozvale da podnese ostavku.

Spomenute inicijative od premijera Andreja Plenkovića, ali i HDZ-a tražile su da poduzme sve kako bi se župan Tomašević maknuo iz političke arene i s javne pozicije.

Pozvali su i zastupnike u županijskoj skupštini da raspišu referendum o opozivu župana Tomaševića te podsjećaju da to mogu dvije trećine zastupnika u skupštini.

- Život ide dalje, a ja ću nastaviti još više raditi za dobrobit građan i Županije - napisao nam je Tomašević u kratkoj SMS poruci. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Zasad iz Vlade i HDZ-a nema odgovora na spomenute zahtjeve. Nepravomoćnu presudu protiv župana prokomentirao je ministar Josip Aladrović. Poručio je kako je bilo kakva vrsta nasilja nedopustiva. 

- Bitno je da pravosuđe i društvo daju svoj sud o svakoj vrsti nasilja - rekao je ministar, te zaključio da u politici svatko nosi svoj rizik i odgovornost, a u ovom slučaju političku odgovornost snosi prije svega Tomašević. 

- Na svim budućim sastancima i prigodama na kojima će nazočiti Zlostavljač, kao žena i zamjenica gradonačelnika neću nazočiti. Moj grad, moj Osijek ne tolerira nasilje. Želim da i Hrvatska glasno i jasno slijedi moj grad te kaže ne zlostavljačima! Kakav primjer dajemo djeci, mladima?! - poručila je Žana Gamoš, dogradonačelnica Osijeka

Njezinu poruku pozdravili su iz Autonomne ženske kuće. Navode da je njezin postupak rijedak primjer dobre prakse koju bezuvjetno trebaju slijediti svi drugi političari i dužnosnici. Na apel ženskih inicijativa da se na lokalnoj razini pokrene postupak opoziva župana Tomaševića reagirali su iz SDP-a. 

- Iako imamo samo dva vijećnika, razgovaramo, dogovaramo strategiju i na tragu smo pokretanja postupka smjene župana Tomaševića. Prema postojećem zakonu, to će biti teško, ali želimo poslati političku poruku kako je neprihvatljivo da netko s presudom za obiteljsko nasilje, iako nepravomoćnom, može biti na javnoj dužnosti - najavio je Mitar Obradović (SDP).

Zakoni mu omogućuju da nesmetano obavlja funkciju 

Župan Alojz Tomašević nepravomoćno je osuđen na deset mjeseci zatvora, i to uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine. Najavio je žalbu na ovu presudu i tvrdi da nije nasilnik. Zakoni mu omogućuju da unatoč nepravomoćnoj presudi za obiteljsko nasilje obavlja svoju dužnost župana. 

Najčitaniji članci