Obavijesti

News

Komentari 2

Susret Trump i Zelenskij: 'Bilo je napeto, bizarno i smiješno'

Susret Trump i Zelenskij: 'Bilo je napeto, bizarno i smiješno'
1

Ljetni telefonski razgovor dvojice predsjednika u središtu je političke oluje u američkom glavnom gradu i natjerao je Demokrate da pokrenu istragu za opozivom 45. američkog predsjednika

Dok u Washingtonu traje politička oluja oko mogućeg opoziva američkog predsjednika zbog kontroverznog telefonskog razgovora ovog ljeta s njegovim ukrajinskim kolegom, za susret Donalda Trumpa i Volodimira Zelenskija u New Yorku bilo bi premalo reći da se očekivao s velikim zanimanjem, piše u četvrtak agencija Reuters.

Njihovo pojavljivanje u srijedu pred medijima u New Yorku bilo je napeto, ali istovremeno bizarno i smiješno, ocjenjuje agencija. 

S desne strane je bio 73-godišnji Trump, nekoć magnat za nekretnine i televizijska reality zvijezda, a danas republikanski predsjednik SAD-a. 

Pokretanje videa ...

S lijeve strane bio je 41-godišnji Zelenskij, nekoć komičar, danas ukrajinski predsjednik. 

U sredini veliki buket zelenog i bijelog cvijeća. 

Trump se susreo s desecima svjetskih lidera na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a, ali njegovu susretu s ukrajinskim predsjednikom mediji su pridali puno veću pozornost nego bilo kojem drugom.

Kolinda se u New Yorku susrela s Donaldom i Melanijom Trump
Kolinda se u New Yorku  susrela s Donaldom i Melanijom Trump

Ljetni telefonski razgovor dvojice predsjednika u središtu je političke oluje u američkom glavnom gradu i natjerao je Demokrate da pokrenu istragu za opozivom 45. američkog predsjednika. 

Američki mediji pisali su kako je Trump u telefonskom razgovoru više puta od ukrajinskog predsjednika tražio da istraži je li Biden, favorit za demokratskog kandidata na izborima iduće godine, zloupotrijebio svoj položaj dok je bio potpredsjednik pod Barackom Obamom i ucijenio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužitelja koji je zbog korupcije istraživao tvrtku koja je zaposlila Bidenova sina, nakon čega je obustavljen postupak kojim je bio obuhvaćen i Bidenov sin. 

Zastupnički dom Kongresa pokrenuo je službenu istragu za mogući opoziv Trumpa zbog optužbi da je pokušao iskopati političku prljavštinu o potencijalnom suparniku na predsjedničkim izborima 2020. Bidenu, američkom političkom veteranu i potpredsjedniku države u dva mandata Baracka Obame. 

U svom uobičajenom tamno plavom odijelu s crvenom kravatom, Trump je pred novinarima sjedio na rubu svoje fotelje i nije djelovao smireno. 

Zelenskij u trodijelnom crnom odijelu činio se manje nemiran i opušteno se smjestio u svoju fotelju. 

Napetosti u prostoriji su se mogle opipati, ali je razgovor započeo u pozitivnijem tonu, pomalo nalik nadrealnoj komediji. 

"Učinio me još poznatijim kao što sam i ja učinio njega poznatijim", rekao je Trump. 

Zviždač, Trumpov telefonski razgovor i opoziv: Što se zna?
Zviždač, Trumpov telefonski razgovor i opoziv: Što se zna?

"Bolje je razgovarati na televiziji nego preko telefona", rekao je Zelenskij s blagim podsmijehom.

"To je zemlja s ogromnim potencijalom", rekao je Trump, frazom koju koristi za brojne zemlje, od Sjeverne Koreje do Irana.

"Znam to jer dolazim iz te zemlje", odgovorio mu je Zelenskij. 

Zelenskij je pozvao Trumpa da se obveže na posjet Ukrajini, vidno svjestan osjetljive prirode usporedbe s Trumpovim prethodnikom Barackom Obamom koji je nikada nije posjetio. 

"Pokušat ću", odgovorio mu je američki predsjednik.

Zelenskij se prisjetio da ga je Trump pozvao u Washington. "Mislim da ste mi zaboravili otkriti datum", rekao je ukrajinski predsjednik nakon čega je ton razgovora postao ozbiljniji. 

Zelenskij, koji je bio tinejdžer 90-ih godina, istaknuo je ono što mu je najvažnije, a to je "okončati rat u Donbasu", regiji u istočnoj Ukrajini pod kontrolom separatista. 

"Drugim riječima, nema pritiska" 

Na upit novinara je li Trump nad njim izvršio pritisak da istraži obitelj Joe Bidena, Zelenskij je najprije oklijevao. 

"Mislim da ste sve pročitali. Žao mi je, ali ne želim biti uključen u demokratske i slobodne američke izbore."

Žele Trumpov opoziv: 'Mora odgovarati za svoje postupke!'
Žele Trumpov opoziv: 'Mora odgovarati za svoje postupke!'

Trumpova administracija u srijedu je objavila sažetak telefonskog razgovora sa Zelenskijem.

"Mislim da smo imali vrlo dobar razgovor. Razgovarali smo o mnogo stvari i mislim, a pročitali ste to, da me nitko nije pritisnuo."

"Drugim riječima, nema pritiska", ubacio se Trump nakon čega je postao nervozniji.

Trump je kasnije novinarima kratko novinarima poručio da su razgovori sa Zelenskijem dobro prošli i da je to pitanje razriješeno time što je ukrajinski predsjednik rekao da na njega nije izvršen nikakav pritisak. 

Trump je cijeli skandal opisao "podvalom" i "lovom na vještice".