Obavijesti

News

Komentari 120

Svađa i raskol: Ego Brune Esih urušava hrvatsku desnicu

Svađa i raskol: Ego Brune Esih urušava hrvatsku desnicu
8

Trebali su biti nova snaga, ali čini se da će ih razjediniti ljubav prema upravljanju

VIDEO

Neovisni za Hrvatsku mogli bi postati i međusobno neovisni. Naime, kako donosi Telegram, postoje planovi za dva izborna sabora te stranke. Jedan su, naime, trebali imati 22. srpnja u Zagrebu, ali nedavno je na adrese 60-ak izaslanika poslana alternativna lokacija i to u Zadru, piše Express.

- Bruna Esih je shvatila kako neće imati većinu i kako će joj izmaći mjesto predsjednice stranke, jer je raspoloženje članstva, s obzirom na loš rezultat njene liste za Europski parlament, na strani Zlatka Hasanbegovića, koga žele za novog predsjednika. Zato je sinoć izaslanicima na brzinu e-poštom poslan poziv da će se sabor Neovisnih za Hrvatsku održati u Zadru - kaže za Telegram izvor blizak toj stranci. 

Održe li se stvarno dva izborna sabora, Ministarstvo uprave donijet će pravorijek o tome koji je onaj "ispravan" što je doista osjetljivo pitanje.  Posebno je zanimljivo promatrati sve događaje oko ove desničarske stranke otkako su se razišli s Velimirom Bujanecom, a nešto ranije su imali određenih nesuglasica i s Ružom Tomašić. Sve je izglednije da je Bruna Esih zapravo razlog svih tih raskola.  

- Uz određene prijatelje vam ne trebaju neprijatelji. Primjer je i gospodin Bujanec - rekla je Bruna Esih u nedjelju navečer u izbornom stožeru Nezavisnih za Hrvatsku nakon održanih izbora za Europski parlament.  Rečenica je to za koju je šira javnost donedavno mislila da je nikada nećemo čuti iz usta Brune Esih. Ona i Zlatko Hasanbegović već su dulje vrijeme Bujančevi intimusi, bliski prijatelji i česti gosti njegove Bujice preko koje im je televizijski voditelj pomogao da dopru do velikog broja svojih birača.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Hasanbegović o Zokiju: 'Ukrao je vizualni identitet Neovisnih'
Hasanbegović o Zokiju: 'Ukrao je vizualni identitet Neovisnih'

Prema brojnim pričama, Bujanec im nije samo preko tv emisije pomagao u probijanju na političkoj sceni, a Bujanec je svoju bliskost s njima često pokazivao fotografijama na svom profilu na Facebooku. Osim toga, Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović bili su gosti na Bujančevom vjenčanju, kada je Hasanbegović mladencima darovao tada 'svježe' skinutu ploču s natpisom Trga Maršala Tita, jer je baš tih dana došlo do promjene imena poznatog zagrebačkog trga u centru grada. Velimir Bujanec često je objavljivao svoje zajedničke fotke s Brunom Esih i suprugom Karolinom i gotovo uvijek je u status pisao da su njih dvije najljepše Hrvatice. 

Dinamični duo za politički uspjeh 

Upravo zato je pucanje ljubavi između Bujanca i dinamičnog dua Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića prilično velika i zanimljiva vijest, a razloge za kraj prijateljstva za početak treba tražiti u činjenici da je Brunu Esih malo 'oprao' ego.  Naime, mjesecima su trajali dogovori, odnosno nagovaranja da stranke desnice izađu zajedno na izbore, ali Bruna Esih i Hasanbegović sa svojim Neovisnima za Hrvatsku nisu bili zainteresirani. Neki su mediji, među kojima i Express, pisali kako Bruna Esih ne bi preživjela da Ruža Tomašić osvoji više glasova od nje, što se na kraju i dogodilo, ali stvari su trebale biti drukčije.

Esih: Nemam povjerenja ni u jednu frakciju unutar HDZ-a
Esih: Nemam povjerenja ni u jednu frakciju unutar HDZ-a

- Iako smo već prije nekoliko mjeseci jasno rekli da nam je cilj da na izbore izađemo samostalno, još uvijek određeni akteri pozivaju na ujedinjenje, a mi zapravo u svemu tome trebamo ispasti kao oni koji takvo ujedinjenje odbijamo - rekla je Esih u emisiji Hrvatskog radija “Oporbeni zarez”. 

- Kampanja još nije krenula, ali pretkampanja traje mjesecima i Neovisni za Hrvatsku na svojim leđima tu kampanju osjećaju na ružan način, osjeća je kao teror ujedinjenja - rekla je.  

Najveći pobornici ujedinjenja bili su Velimir Bujanec i Ruža Tomašić, kojoj prije izbora apsolutno nijedna anketa nije dala nikakve šanse da će osvojiti još jedan mandat u Europi, pa je i ona sama već najavljivala da će se vratiti na Korčulu i tamošnjem mirnom životu. 

Ruža gaji zajedništvo 

Ruža Tomašić je redovito promovirala zajednički nastup, a u razgovoru za 24sata kazala je:  "Ne možete se dogovoriti s nekim tko to ne želi. Htjela sam zajedništvo na desnici, bila spremna prepustiti svoj mandat njima ako ih je strah mojih preferencijalnih glasova. Predložila sam i da uopće ne budem na listi ako je u meni problem. Jedini uvjeti bili su da završe ono što sam započela u ribarstvu i da odmah dogovorimo koaliciju za Sabor. Ali oni imaju neku svoju računicu, a ja mislim da su ovi izbori previše važni da bismo se igrali", rekla je Ruža Tomašić i time indirektno potvrdila da je Brunu Esih strah da će je Ruža potući. 

Da je bilo velikih problema i prijepora potvrđuje status Velimira Bujanca na Facebooku kojeg je objavio nakon lude izborne noći. "Žao mi je dijela desnice na kojoj pojedinci nisu prepoznali povijesnu priliku; da smo išli svi zajedno, mogli smo osvojiti čak tri mandata i ništa više nakon toga u Hrvatskoj ne bi bilo isto. Bili bi snažna desnica, baš kao i u cijeloj Europi - imali bi više od 15 posto i ne bi razočarali naš narod. U Bujici 01. ožujka javno smo pozvali na ujedinjenje desnice i zajednički nastup na izborima za EU parlament. I osobno sam činio sve da idu baš svi zajedno - i suverenisti i neovisni i Marijana Petir. Gospođa Tomašić nudila je protivnicima ujedinjenja prvo mjesto na zajedničkoj listi, a Bujica ravnopravni tretman u emisijama. Nažalost, neki nisu pristali, nisu htjeli ići zajedno i otvoreno mi rekli: ako podržiš Ružu, nećemo ti dolaziti u Bujicu. Sada bi netko na mome mjestu zločesto rekao - tko se zadnji smije najslađe se smije, ali meni nije do smijeha, jer morali smo ići svi zajedno i uzeti 3 desna mandata. To je htio Hrvatski narod!", napisao je Bujanec. 

Nikako se složiti: Sukobili se oko pobjede nad fašizmom...
Nikako se složiti: Sukobili se oko pobjede nad fašizmom...

Ideji o ujedinjenu desnice pumpali su i ostali desni mediji, a jedan od rijetkih koji se protivio toj koaliciji bio je nezavisni portal HOP i to tako da je njihov glavni urednik Igor Drenjančević objavio kolumnu protiv te "čušpajz koalicije", kako ju je on nazvao.  Ovaj portal je važno spomenuti zato što su oni bili jedni od onih koji su prenijeli teoriju da srpski lobisti financiraju Brunine Neovisne za Hrvatsku.  

Naime, 5. travnja na portalu HOP objavljen je tekst pod naslovom "Političko samoubojstvo: Neovisni za Hrvatsku priznali da ih financiraju najveći srpski lobisti u EU?!". Tvrdnju u naslovu potkrijepili su pričom kako su se dva člana Brunine liste, Tomislav Jonjić i Krešimir Kartel sastali s predstavnicima ENF-a, europske grupacije nacionalističkih stranaka i taj susret stavili u zanimljiv kontekst i od toga napravili nevjerojatan politički spin.  

Voli Thompsona: Navijao je u stožeru Esih i Hasanbegovića
Voli Thompsona: Navijao je u stožeru Esih i Hasanbegovića

Srpski lobisti s hrvatskom desnicom? 

Zagreb: Gradska skupština raspravlja o izvršenju proračuna za 2018. godinu

Priča je išla ovako: 

Jean-Luc Schaffhauser, izabran na koalicijskoj listi pod vodstvom Marine Le Pen čija je lista dio te nacionalističke obitelji ENF, veliki je protivnik NATO-ove intervencije na Kosovu. Krajem ožujka ove godine organizirao je predavanje u zgradi Europarlamenta u Strasbourgu povodom dvadesete obljetnice bombardiranja Kosova gdje su glavnu riječ imali glavni tajnik Vučićevog SNP-a Jovan Palalić, Bogdana Koljević iz Republike Srpske te, poprilično iznenađujuće, bjeloruski predstavnik Valerij Voronjecki. Činjenica da su se predstavnicima te ekipe sastali ljudi s liste Brune Esih bila je dovoljna da se Neovisni za Hrvatsku proglase suradnicima srpskih lobista. 

Iza guranja takvih informacija po desnim medijima nalazi se, navodno, baš Bujanec. Portal Dnevno.hr odao je Bujanca i to ovim riječima: "Poslao materijale protiv NZH-a u želji da ih kompromitiramo, ali on izgleda nije idejni kreator ove političke diverzije". Novinar Marin Vlahović napisao je ovako: "Sav zajapuren, ispričao mi je da su neki Kartelo i Jonjić bili na nekakvom skupu europskih nacionalista i slikali se tamo s francuskim nacionalistima koji su otvorili izložbu o 'dvadesetoj godišnjici NATO bombardiranja'. Poanta Velimira Bujanca je da su ti Francuzi lobisti Velike Srbije." 

Iz Neovisnih su prijetili i tužbama zbog širenja takvih informacija. Tomislav Jonjić je na svom Facebooku napisao:  "Nismo se još ni otuširali po povratku iz Bruxellesa, a već nas je hadezeovsko-kvazisuverenistička klatež počela optuživati da nas financiraju najveći srpski lobisti u EU. Budući da nismo nikad primili nijednu kunu iz nehrvatskih, a kamoli iz protuhrvatskih izvora, dat ćemo tim klevetnicima prigodu da svoje laži dokazuju pred sudom. Vidjet ćemo onda dokad će njihovi sponzori plaćati te njihove laži. Vidimo se na sudu." 

Raskol na desnici: Uz određene prijatelje, ne trebaju neprijatelji
Raskol na desnici: Uz određene prijatelje, ne trebaju neprijatelji

Tko ih to sabotira?

Da se radi o spinu pokušala je pokazati i Bruna Esih koja se nekoliko tjedana prije euroizbora, dakle debelo nakon optužbi o lobiranju iz Srbije, na skupu u Slovačkoj slikala s Marine Le Pen, te na Facebooku objavila zajedničku fotografiju uz poruku da je le Pen najavila da će ih posjetiti u Zagrebu. "Predsjednicu RN-a zanimalo je stanje na hrvatsko-bosanskohercegovačkoj granici. Na moj poziv gospođa Le Pen je najavila svoj dolazak u Hrvatsku, a već idući tjedan u Zagreb će doći njezin nasljednik u EU parlamentu Nicolas Bay", napisala je Bruna Esih, a Bay je zaista i došao. 

Kako su se približavali EU izbori, tako se moglo vidjeti Bujanca da se tu i tamo pojavljuje s Ružom Tomašić, ali ne i s Neovisnima što je mnogima bilo čudno, ali je priča sve do trenutka kada je Esih prozvala Bujanca ostala na margini javnog interesa.  Sada se vidi da je Esih napravila kardinalnu grešku što se nije priključila velikoj desnoj koaliciji, ali je zato napravila veliku uslugu hrvatskom društvu, jer je desnica ostala samo na jednom mandatu i to onom Ruže Tomašić koja bi toliko sigurno osvojila i da je na izbore izašla sama. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!