News

Komentari 1

Svađa u BiH: Zbog 'Pravde za Davida' sporan novi šef policije

Svađa u BiH: Zbog 'Pravde za Davida' sporan novi šef policije

Darko Ćulum bio na čelu policije Republike Srpske u vrijeme kada je u Banjoj Luci 2018., pod još nerazjašnjenim okolnostima, smrtno stradao mladić David Dragičević

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak je odgodilo donošenje odluke o imenovanju novog ravnatelja najvažnije policijske agencije u toj državi i to na zahtjev bošnjačkih ministara, potvrdio je novinarima u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

On je ranije, na temelju konzultacija s političkim strankama koje čine vladajuću većinu, predložio da novi ravnatelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) bude Darko Ćulum, sadašnji ravnatelj Uprave policije MUP-a Republike Srpske i osoba potpuno lojalna režimu Milorada Dodika.

Taj prijedlog izazvao je brojne negativne reakcije, a najoštrije su se imenovanju Ćuluma usprotivili pripadnici pokreta "Pravda za Davida" te bosanskohercegovački ogranak Transparency International-a (TI).

Tim organizacijama sporno je to što je Ćulum bio na čelu policije RS u vrijeme kada je u Banjoj Luci 2018., pod još nerazjašnjenim okolnostima, smrtno stradao mladić David Dragičević, kao i to što je policija nakon toga počela provoditi represiju nad onima koji su tražili istinu o ovom slučaju, što nevladine udruge smatraju teškim kršenjem ljudskih prava.

"Imenovanje Darka Ćuluma na mjesto ravnatelja SIPA-e, institucije u čijem je mandatu borba protiv organiziranog i najtežih oblika kriminala, vodi samo daljnjem urušavanju povjerenja građana u tijela vlasti i u njihovu opredijeljenost da stanu na kraj kriminalu i korupciju", ocjena je TI za BiH.

Ozren Perduv iz grupe Pravda za Davida

Sam Ćulum je, uoči rasprave o njegovom imenovanju na Vijeću ministara, kazao kako je riječ o pokušaju njegova ciljanog diskreditiranja.

Ministar Radončić je u četvrtak kazao kako će se o imenovanju novog ravnatelja SIPA-e odlučivati "kada se za to steknu politički uvjeti".

Dan ranije je pak u intervjuu za televiziju N1 kazao kako bi ravnatelja SIPA-e trebalo imenovati istodobno kada i novog čelnika Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Na taj je način neizravno potvrdio kako stranke koje čine vladajuću koaliciju u BiH sada pokušavaju "u paketu" dogovoriti imenovanja čelnika najvažnije policijske agencije u toj državi te OSA-e. 

Stranka demokratske akcije (SDA) na čelnoj poziciji u OSA-i želi zadržati njezinog dosadašnjeg ravnatelja Osmana Mehmedagića, koji slovi za osobu od posebnog povjerenja Bakira Izetbegovića.

Mehmedagićeva je pozicija ipak uzdrmana, unatoč stranačkoj potpori koju uživa, jer je 2019. poništena diploma koju je stekao na jednom fakultetu u Banjoj Luci nakon što je prosvjetna inspekcija Republike Srpske tvrdila da ju je dobio na nezakonit način.

Najčitaniji članci