Obavijesti

News

Komentari 1

Sve nas je manje: 'Treba nam ozbiljna reforma obrazovanja, ali to nije glavni problem'

Sve nas je manje: 'Treba nam ozbiljna reforma obrazovanja, ali to nije glavni problem'
1

Hrvatska obrtnička komora okupila je stručnjake u raspravi o strukovnom obrazovanju. Svi su složni, strani radnici ne mogu zamijeniti naše mlade školovane za obrtnička zanimanja. No uvjeti nisu dovoljno dobri

VIDEO

Srednjoškolsko obrazovanje treba temeljitu reformu, posebno ako se govori o strukovnim i obrtničkim školama. No najveći problem hrvatskog obrazovnog sustava je sve manji broj djece, zaključili su sudionici konferencije u organizaciji Hrvatske obrtničke komore u Zagrebu.

- Naša reforma strukovnog obrazovanja ide u smjeru toga da učenici dobiju dovoljno općeg znanja, ali i stručnu praksu, posebno kod poslodavaca. No smanjenje učenika nešto je čime se treba pozabaviti lokalna samouprava, koja treba donijeti odluke o tome koja će zanimanja u njihovu kraju biti potrebna i s kojima će mladi moći ostati raditi i živjeti - kazao je Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno i obrazovanje odraslih.

Slavko Petrinec, majstor automehaničar i ambasador naukovanja, istaknuo je i problem nedostatka radnika, zbog čega na posao dolaze mladi naučnici ravno iz škola te strani radnici koji ne znaju jezik.

- Mentor i budući poslodavac maksimalno se mora aktivirati i dati do znanja učeniku da će moći zaposliti se. Tako će biti motiviran dok je još u školi, znat će da će na tome mjestu biti zaposlen i da će mu biti osigurana dobra budućnost - kazao je Petrinec.

Cijelo društvo, pa tako i obrazovni sustav, moraa se prilagođavati globalnim trendovima poput digitalizacije i zelenih politika. Bez toga, konkurentnost naših zaposlenika i onih koji dolaze iz škola jednostavno neće biti dovoljna. Toga su svjesni i u Ministarstvu gospodarstva, pa Danijela Žagar, načelnica Sektora za unapređenje i ravoj poduzetništva i obrta MGOR-a, najavljuje kako će se u novom financijskom razdoblju više ulagati u poticaje mentorima, da ih se više uključi u naukovanje, financirat će mentorsku nagradu, materijale za obrazovanje učenika i sufinanciranje nagrada za učenike.

- Važno je i da poslodavci shvate kako više ne mogu izrabljivati radnike jer mladi više neće pristajati na uvjete koje smatraju izrabljivanjem - zaključila je dr. sc. Sanja Klempić Bogadi s Instituta za migracije i narodnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...