Obavijesti

News

Komentari 31

Stigli prvi inkubatori za Palčiće

Sve za Palčiće! BBB  donijeli 7 inkubatora u Petrovu bolnicu
8

Uz dva inkubatora koji su donacija RBA i već su na odjelu, ostali uređaji stižu uskoro, pa će time akcija za Petrovu završiti. No,nastavlja se s ciljem da se pomogne i drugim rodilištima

VIDEO

Navijači Dinama Bad Blue Boysi u četvrtak u podne simbolično su unijeli sedam inkubatora za Palčiće u popularnu Petrovu bolnicu,  na odjel odjel neonatologije u Klinici za ženske bolesti i porode KBC Zagreb. Riječ je o inkubatorima koji su stigli kao donacija na temelju sredstava prikupljenih u akciji 'Vratimo Palčiće u Petrovu', koju su neposredno nakon potresa u Zagrebu inicirali Dinamovi navijači, u suradnji s Udrugom roditelja 'Palčići'.

POGLEDAJTE VIDEO: INKUBATORI U PETROVOJ

U okviru akcije za Petrovu se skupljalo 4,5 milijuna kuna, čime je nabavljeno ovih sedam inubatora. Dva su donacija Raiffeisen banke i već su na odjelu neonatologije, dok je za preostale uređaje nešto duži rok nabave i stići će u idućih mjesec i pol do dva, kaže Željka Vučko, predsjednica Udruge 'Palčići'.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako je u manje od dva mjeseca, u okviru akcije 'Vratimo Palčiće u Petrovu', nakon potresa u Zagrebu i štete koju je pretrpio odjel u Petrovoj, prikupljeno  5,590.931 kuna, akcija se nastavlja dalje, a Udruga je pozvala i ostala rodilišta u Hrvatskoj da prijave potrebe, pa će, tako, nove uređaje za neonatologiju dobiti i KB Merkur, te rodilišta u Splitu, Osijeku i Rijeci. 

Željka Vučko posebno je zahvalila navijačima Dinama, koji su iznijeli cijelu akciju, još od prvih aukcija u kojima su se iskazali. Jedna od prvih bila je lopta malog Ante, dječaka s Downovim sindromom, koji je na aukciji za Palčiće ponudio loptu Ryana Giggsa, možda i najvrijedniju uspomenu koju ima, koja je dosegla cijenu od 187.000 kuna.    

- O tome s koliko srca su 'plavi dečki' ušli u akciju možda najbolje svjedoči podatak da su donatori na kraju ostali kod toga da lopta ostane dječaku - kazala je Vučko.  

Dinamova kvaka: Tuđman ju je mrzio, a sada spašava Palčiće...
Dinamova kvaka: Tuđman ju je mrzio, a sada spašava Palčiće...

U sklopu akcije organizirane su i velike aukcije dresova i sportskih rekvizita na Facebooku, iz kojih je sav prihod doniran za 'Palčiće'. 

Akcija je pokrenuta pred kraj ožujka, nakon potresa koji je u nedjelju 22. ožujka rano ujutro pogodio Zagreb. U tom je potresu oštećen i dio zagrebačkih bolnica.

Posebnu su pažnju i empatiju izazvale su fotografije majki s bebama u naručju, koje su odmah nakon potresa, mnoge samo u spavaćicama i bez čarapa na nogama, evakuirane ispred zgrade. Dinamovi navijači ubrzo su stigli i neizmjerno pomogli u evakuaciji malih Palčića u inkubatorima. 

Naši Palčići su pobijedili sve: Želja za životom bila je jača...
Naši Palčići su pobijedili sve: Želja za životom bila je jača...

U samo nekoliko sati, djeca su pod budnom paskom liječnika preseljena u KB Dubrava, dok se u Petrovoj ne pronađe i ne osposobi odgovarajući prostor.

 Već iduće nedjelje djeca su vraćena u Petrovu. Iako zgrada u kojoj je bio Odjel Neonatologije nema uporabnu dozvolu jer je potrebno riješiti statiku, za Palčiće je pronađen novi prostor. Prošloga tjedna donijeta je odluka o tome da će se i proširiti, pa su već započeli radovi na uređenju novih prostorija u koje bi trebali biti razmješteni postojeći inkubatori, zajedno s ovih prvih 9 novih uređaja koji su stigli. 

- Djela su nam draža od velikih riječi – kazao je Juraj Čošić, predsjednik Udruge 'Dinamo to smo mi' na primopredaji inkubatora, te dodao kako je ponosan što su Dinamovci uspjeli pridonijeti tome da se kupe vrijedni uređaji te zahvalio svim navijačima koji su se odazvali u akciji.

- Vjerujem da smo time pridonijeli da borba Palčića bude lakša, a pozivam sve da se uključe i u nagradnu igru, u sklopu koje se mogu osvojiti i vrlo vrijedne nagrade - kazao je. Već su je podržali i brojni sportaši, među kojima je i rukometni reprezentativac Luka Stepančić, koji je u četvrtak zahvalio Dinamovcima što su i druge sportaše uključili u akciju.  

- Ovo je veliki dan za Petrovu, ali i cijelu hrvatsku neonatologij, jer je Petrova nacionalna institucija u kojoj se vode najkompliciranije trudnoće i liječi nedonošlad iz cijele Hrvatske. Svijest o tome pomogla je vjerojatno da ova akcija ima toliki odjek. Zahvaljujemo svim donatorima, a posebno našim 'plavim dečkima' koji su iznijeli ovu akciju. Uređaji koji su stigli pomoći će da budemo još bolji i da pomognemo da još više Palčića izraste u zdravu djecu – kazala je doc. dr. Mirta Starčević, pročelnica Zavoda za neonatologiju Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb, popularne Petrove na preuzimanju inkubatora. Dinamovcima i donatorima zahvalili su i doc. dr. Gordan Zlopaša, v.d. predstojnik Klinike, te ravnatelj KBC Rebro, dr. Ante Čorušić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a