Obavijesti

News

Komentari 45

Svinjetina postaje skuplja od janjetine: 'Ako se ovako nastavi, to će postati luksuz'

Svinjetina postaje skuplja od janjetine: 'Ako se ovako nastavi, to će postati luksuz'

Navodno u Hrvatskoj nedostaje oko milijun vlastitih svinja, a sve zbog uvoza jeftine svinjetine i smanjenja domaće proizvodnje

U Slavoniji se lakše nađe janjac, nego odojak, govori predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja.

Promjene na tržištu donijele su i promjene na ražnju. U brojnim pečenjarama odojak u cijeni prestiže janje, javlja RTL.

- Kod nas ništa nije normalno, pa ni to. Nekada je cijena odojka bila tri eura i to smo smatrali skupim, danas je pet eura i sretni smo da nije i skuplje. Janjci? Otprilike isto - komentirao je Sandro Skolan, vlasnik pečenjare iz Karlovca.

Tanjur odojak bit će skuplji od tanjura janjetine.

- Sve je prešlo granice, pa i to. Sve je poskupilo prestrašeno. Užas. Nećemo jesti odojak! - govori Grozdana Jeličić iz Zagreba.

Ideje za ražnjiće: Govedina s patlidžanom i feferonima, svinjetina začinjena cimetom...
Ideje za ražnjiće: Govedina s patlidžanom i feferonima, svinjetina začinjena cimetom...

- Odojak je ipak bio narodno jelo, narodna hrana. Stvarno mi nije jasno… - dodaje.

Navodno u Hrvatskoj nedostaje oko milijun vlastitih svinja, a sve zbog uvoza jeftine svinjetine i smanjenja domaće proizvodnje.

- Da bi zadovoljili tržište, trebate masa toga, a te mase nemamo. Prisiljeni na uvoz više vrsta mesa pa tako i svinjetine te janjetine - rekao je Skolan.

Ovakvu situaciju uzgajivači su predvidjeli prije dvije godine.

- Cijena praseta stiže i prestiže cijenu janjeta. Malo je apsurdno da, posebno u Slavoniji, danas lakše možete kupiti janjetinu ili janjca, nego što možete kupiti prase - kaže Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja.

Sve u jednom: Svinjski vrat s povrćem i aromatičnim začinima
Sve u jednom: Svinjski vrat s povrćem i aromatičnim začinima

U samo godinu dana ostali smo bez 27 tisuća svinja, a u isto vrijeme u zemlju smo uvezli rekordnih 110 tisuća tona svinjskog mesa.

Direktor gospodarskog udruženja Croatiastočar Branko Bobetić otkriva pozadinu svega: "Prosječna cijena odojka na razini Europe je oko 88 eura za komad i ona je praktički udvostručena. S obzirom na to da padaju cijene koncentrata za ishranu svinja, po prvi put u povijesti događa se da je vrijednost odojka veća nego je utrošena smjesa."

Ne pada proizvodnja svinjskog mesa samo u Hrvatskoj, nego i u Europi. Mi smo dostatni tek 55 posto te uvelike ovisimo o uvozu.

- Ako se trendovi nastave, možemo očekivati nestašicu tih proizvoda, odnosno da svinjetina postane luksuzno meso što nikako za nas potrošače i građane nije dobro - rekao je Kuterovac-

Jedino je rješenje smanjiti uvoz i povećati proizvodnju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 45
FOTO Pogledajte kako izgleda vila u Istri bračnog para Kekin: Cijena noćenja ide i do 500 €
U ISTARSKOM MOMJANU

FOTO Pogledajte kako izgleda vila u Istri bračnog para Kekin: Cijena noćenja ide i do 500 €

Renovirana tradicionalna istarska kuća moderno je uređena, a cijena noćenja se kreće od 300 eura do 500 eura. Od iznajmljivanja Kekin zaradi nešto više od 13 tisuća eura godišnje
Vakula je rek'o: Stižu nam debeli minusi i najhladniji dan
ZIMA POKAZUJE ZUBE

Vakula je rek'o: Stižu nam debeli minusi i najhladniji dan

DHMZ je za subotu zbog poledice izdao žuto upozorenje za karlovačku i gospićku regiju