Obavijesti

News

Komentari 0

Svjetska tržišta: Dolar oslabio blaga stabilizacija eura...

Svjetska tržišta: Dolar oslabio blaga stabilizacija eura...

Euro se blago stabilizirao u trgovanju u utorak, no pritisci na njegovo slabljenje ne jenjaju budući da rat u Ukrajini pogoršava gospodarske izglede u Europi

VIDEO

Tečaj dolara u utorak je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, dok se euro blago stabilizirao premda ostaje pod pritiskom jer rat u Ukrajini slabi izglede za gospodarstvo eurozone.

POGLEDAJTE VIDEO: Od utorka rastu cijene goriva

Pokretanje videa...

Od utorka rastu cijene goriva, Plenković: 'Svako popuštanje je dugoročno pogubno za sigurnost cijele Europe 01:18

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva se kretao na oko 99,011 bodova, oslabivši 0,28 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istodobno, tečaj eura ojačao je 0,23 posto i oko podneva je stajao 1,0877 dolara. Time je nadoknadio dio gubitaka nakon pet dana slabljenja, no i dalje se kreće nedaleko najniže razine od ožujka 2020., od 1,08060 dolara, na koju je u jednom trenutku kliznuo u trgovanju u ponedjeljak.

Nov?anice ameri?kih dolara

Zajednička europska valuta ojačala je i prema franku, i to za oko 0,5 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, na 1,0092 franka. U ponedjeljak je bila oslabila prema franku, pa je za euro u jednom trenutku trebalo izdvojiti jedan franak, i to po prvi put u posljednjih sedam godina.

I britanska funta se stabilizirala prema dolaru, ojačavši 0,17 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, na 1,3124 dolara. Tijekom trgovanja nakratko je dotaknula novu najnižu razinu u 16 mjeseci od 1,30830 dolara.

Dolar je, pak, ojačao prema japanskom jenu, i to za 0,25 posto, te se njime oko podneva trgovalo po 115,57 jena.

Nov?anice ameri?kih dolara

Euro se blago stabilizirao u trgovanju u utorak, no pritisci na njegovo slabljenje ne jenjaju budući da rat u Ukrajini pogoršava gospodarske izglede u Europi.

Ruska invazija na Ukrajinu potaknula je veću potražnju za sigurnom imovinom, pa je dolar koji kotira kod investitora kao sigurno utočište za kapital u nestabilnim vremenima ojačao oko tri posto u gotovo dva tjedna kako se kriza intenzivirala. Ta kriza je izazvala nagli rast cijena energije i zabrinutost zbog jačanja inflacije i mogućeg udara na globalni gospodarski oporavak.

"Čini se da kretanje cijena odražava sve izraženiju zabrinutost oko oštrijeg usporavanja/recesije globalnog gospodarstva zbog šoka rasta cijena energije. Slabljenje izgleda za rast gospodarstva eurozone već se odražava u slabijem euru", navodi se u bilješci valutnih analitičara u MUFG-u.

Za daljnje smjernice u vezi poteza u monetarnoj politici u eurozoni u fokusu će u četvrtak biti sjednica Europske središnje banke (ECB), s koje će poruke investitori pažljivo pratiti, a poglavito procjene kretanja inflacije i rasta gospodarstva, u uvjetima pojačanih strahova od moguće prijetnje stagflacije, razdoblja stagnacije gospodarstva uz daljnji rast cijena.

Ruski rubalj blago je ojačao danas prema dolaru i euru na međunarodnim tržištima, pa je tako za dolar oko podneva trebalo izdvojiti 128,25 rubalja, nakon što je u ponedjeljak u vrlo promjenjivom trgovanju nakratko dotaknuo rekordnih 160 rubalja za dolar. Za euro je danas oko podneva trebalo izdvojiti oko 139,43 rublja. (mg)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a