Tečaj dolara i eura | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Svjetska tržišta: Dolar oslabio blaga stabilizacija eura...

Svjetska tržišta: Dolar oslabio blaga stabilizacija eura...

Euro se blago stabilizirao u trgovanju u utorak, no pritisci na njegovo slabljenje ne jenjaju budući da rat u Ukrajini pogoršava gospodarske izglede u Europi

VIDEO

Tečaj dolara u utorak je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, dok se euro blago stabilizirao premda ostaje pod pritiskom jer rat u Ukrajini slabi izglede za gospodarstvo eurozone.

POGLEDAJTE VIDEO: Od utorka rastu cijene goriva

Pokretanje videa...

Od utorka rastu cijene goriva, Plenković: 'Svako popuštanje je dugoročno pogubno za sigurnost cijele Europe 01:18

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva se kretao na oko 99,011 bodova, oslabivši 0,28 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije.

Istodobno, tečaj eura ojačao je 0,23 posto i oko podneva je stajao 1,0877 dolara. Time je nadoknadio dio gubitaka nakon pet dana slabljenja, no i dalje se kreće nedaleko najniže razine od ožujka 2020., od 1,08060 dolara, na koju je u jednom trenutku kliznuo u trgovanju u ponedjeljak.

Nov?anice ameri?kih dolara

Zajednička europska valuta ojačala je i prema franku, i to za oko 0,5 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, na 1,0092 franka. U ponedjeljak je bila oslabila prema franku, pa je za euro u jednom trenutku trebalo izdvojiti jedan franak, i to po prvi put u posljednjih sedam godina.

I britanska funta se stabilizirala prema dolaru, ojačavši 0,17 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, na 1,3124 dolara. Tijekom trgovanja nakratko je dotaknula novu najnižu razinu u 16 mjeseci od 1,30830 dolara.

Dolar je, pak, ojačao prema japanskom jenu, i to za 0,25 posto, te se njime oko podneva trgovalo po 115,57 jena.

Nov?anice ameri?kih dolara

Euro se blago stabilizirao u trgovanju u utorak, no pritisci na njegovo slabljenje ne jenjaju budući da rat u Ukrajini pogoršava gospodarske izglede u Europi.

Ruska invazija na Ukrajinu potaknula je veću potražnju za sigurnom imovinom, pa je dolar koji kotira kod investitora kao sigurno utočište za kapital u nestabilnim vremenima ojačao oko tri posto u gotovo dva tjedna kako se kriza intenzivirala. Ta kriza je izazvala nagli rast cijena energije i zabrinutost zbog jačanja inflacije i mogućeg udara na globalni gospodarski oporavak.

"Čini se da kretanje cijena odražava sve izraženiju zabrinutost oko oštrijeg usporavanja/recesije globalnog gospodarstva zbog šoka rasta cijena energije. Slabljenje izgleda za rast gospodarstva eurozone već se odražava u slabijem euru", navodi se u bilješci valutnih analitičara u MUFG-u.

Za daljnje smjernice u vezi poteza u monetarnoj politici u eurozoni u fokusu će u četvrtak biti sjednica Europske središnje banke (ECB), s koje će poruke investitori pažljivo pratiti, a poglavito procjene kretanja inflacije i rasta gospodarstva, u uvjetima pojačanih strahova od moguće prijetnje stagflacije, razdoblja stagnacije gospodarstva uz daljnji rast cijena.

Ruski rubalj blago je ojačao danas prema dolaru i euru na međunarodnim tržištima, pa je tako za dolar oko podneva trebalo izdvojiti 128,25 rubalja, nakon što je u ponedjeljak u vrlo promjenjivom trgovanju nakratko dotaknuo rekordnih 160 rubalja za dolar. Za euro je danas oko podneva trebalo izdvojiti oko 139,43 rublja. (mg)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.