Obavijesti

News

Komentari 22

'Taj dan slavit ćemo i dalje, jer je to važan dan naše povijesti'

'Taj dan slavit ćemo i dalje, jer je to važan dan naše povijesti'

Predsjednik Sabora poručio je kako se ne raspravlja o tome da se neke datume ukine i da nestanu iz povijesti, samo je pitanje, kaže, što će biti državni praznik, a što spomendan.

VIDEO

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da će se Dan neovisnosti, 8. listopada slaviti i ubuduće, jer se radi o važnom danu u hrvatskoj povijesti. Potvrdio je samo da će 30. svibnja biti novi Dan državnosti, ali od Vlade očekuje da predstavi prijedlog u četvrtak, nakon što prođu konzultacije HDZ-u i s koalicijskim partnerima. Na pitanje što će biti 25. lipnja, koji se do sada slavio kao Dan državnosti, te hoće li on biti normalan radni dan, Jandroković je odgovorio: 

- Ne, svi ti dani imaju svoj značaj u hrvatskoj povijesti. Sada se ne raspravlja se o tome da se neke datume ukine i da nestanu iz naše povijesti, samo je pitanje što će biti državni praznik, a što spomendan, da se nađe trajno rješenje kako više ne bismo mijenjali te datume - kazao je. 

Žao mu je što je praznik 30. svibnja početkom 2000. godine promijenjen jer je, kako je kazao, bio je najsnažnije prihvaćen kod građana. Vjeruje da će povratak dana na 30. Na pitanje smatra li da bi obljetnica pada Vukovara 18. studenoga također trebao biti neradni dan, Jandroković nije želio iznositi svoje mišljenje prije nego prođu konzultacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Taj dan je svakako iznimno bitan, simbol stradanja hrvatskih ljudi, Vukovar je simbola hrvatske slobode i stradanja i svakako zaslužuje odgovarajući tretman i moguće je da će i taj dan biti obilježen kao državni blagdan - poručio je. 

Smatra i da je 15. siječnja, dan međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja također bitan datum u novijoj hrvatskoj povijesti. Aktualni sat s građanima šef Sabora je ocijenio zanimljivim, a zadovoljan je velikim odazivom građana, a čini mu se da je ove godine veći interes nego ranijih godina.  

'Na nama je da našu Hrvatsku uređujemo na dobrobit svih...'
'Na nama je da našu Hrvatsku uređujemo na dobrobit svih...'

- Osjećao sam je opuštenije nego kada je pravi aktualni sat, ovdje su došli građani s dobrom voljom i željom da čuju odgovore predsjednika Vlade ili ministara o svojim životnim problemima. Od one teške politike, koja vrlo često dominira Saborom ovdje smo se spustili na razinu svakodnevnih ljudskih problema i mislim da su ministri i premijer dali dobre odgovore - kazao je. 

Budući da u Saboru nije bilo puno oporbenih zastupnika, Jandroković je napomenuo da je sve zastupnike namjerno pozvao dva puta.

- Vido sam desetak zastupnica i zastupnika. Mislim da je korisno susresti se s građanima no svaki od nas ima svoju savjest , svatko radi na svoj način kako smatra da je dobro i ispravno , pa tako i u ovom slučaju - kazao je. 

Kolinda pjevala, HNS nije niti došao, premijer na misi šaptao
Kolinda pjevala, HNS nije niti došao, premijer na misi šaptao

Jandroković je odgovorio i na kritike građana vezane za prazne saborske klube. Kazao je da je to jedan od problema koji muči hrvatski parlamentarizam dugi niz godina. Podsjetio je da su uvedene novčane kazne za nedolazak na sjednice. 

- Čini mi se da je to nešto podiglo odaziv zastupnika, međutim često se dogoditi situacija da dođu u Sabor ali nisu u samoj sabornici, to je opet njihova odluka i volja - poručio je Jandroković. 

Smatra da bi bilo ljepše da se važnije političke rasprave vode pred većim brojem zastupnika, ali i podsjetio da dio njih rade po odborima, da su u međunarodnim izaslanstvima, dok su neki na terenima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21