Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Tajanijeve izjave neće ugroziti Istru kao multikulturalnu regiju

U Pazinu je ponedjeljak bila skupština Istarske županije na kojoj se raspravljalo o nezaposlenosti, zdravstvenoj skrbi, ali i skandaloznim izjavama šefa Europskog parlamenta

The President of the European Parliament Antonio Tajani on a visit to Palermo received by Nello Musumeci
Foto: Alberto Lo Bianco/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL
20 komentara

Vijećnici istarske Županijske skupštine na sjednici održanoj u ponedjeljak u Pazinu oštro su osudili nedavnu izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o 'talijanskoj Istri i Dalmaciji' ocijenivši je opasnom, sramotnom i potpuno neprihvatljivom koja, kako su naveli, 'neće ugroziti Istru kao dvojezičnu i multikulturnu regiju, nadaleko poznatu po tim odlikama i svojem načinu života'.

Govoreći na aktualnom satu o nezaposlenosti mladih u Istri, župan Valter Flego je istaknuo kako Istarska županija iz godine u godinu bilježi pad stope nezaposlenosti, a u zadnje dvije godine zaposlenost se povećala za sedam posto. 

European Union leaders summit in Brussels POKRENULI JU SLOVENCI Peticiju za Tajanijevu ostavku dosad je potpisalo 8000 ljudi

 - Uspoređujući i pretkriznu 2008. s 2016. godinom, od svih hrvatskih županija, Istarska županija bilježi najveći rast BDP-a, i to za 2,9 posto. U strukturi rasta zaposlenosti u prošlih šest godina nezaposlenosti mladih pala je za 60 posto - istaknuo je župan Flego i dodao da će županija i dalje, u suradnji s općinama i gradovima, raditi na mjerama koje će mladima omogućiti lakše zapošljavanje. 

Informaciju o poslovanju i izgradnji pulske Opće bolnice vijećnicima su iznijeli državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić te ravnateljica te bolnice Irena Hrstić sa suradnicima, a istaknuli su kako bi se sve djelatnosti pulske Opće bolnice početkom turističke sezone ako se sve poklopi, ili najkasnije nakon sezone, trebale biti preseljene u nove zgrade.

'Prioritet je zdravstvena sigurnost'

 Po riječima ravnateljice Hrstić, nije upitan dovršetak građevinskih radova, nego nabava nove opreme, ponajprije za operacijske dvorene, jer bez preseljenja cjelokupne kirurgije nema selidbe ni stacionarnih pacijenata iz dosadašnje Mornaričke bolnice. 

 - Zdravstvena sigurnost građana Istre i njezinih gostiju prioritet je svih nas, što se vidi i po izdvajanjima za zdravstvo i socijalnu skrb, po čemu je Istarska županija prva u Hrvatskoj - poručio je župan Valter Flego. 

 Županijska skupština među ostalim je donijela odluku kojom se poziva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje da što prije provede 'novu valorizaciju medicinskog izvršenja zdravstvenih usluga' u pulskoj Općoj bolnici, tako da se omogući ugovaranje vrste i broja zdravstvenih usluga sukladnih epidemiološkim potrebama stanovnika te županije i plaćanje pruženih i opravdanih zdravstvenih usluga u punom opsegu.

Zagreb: Davor Bernardić o nabavci izraelskih aviona F-16 BERNARDIĆ: "Ideja da su Istra i Dalmacija talijanske je ideja fašizma"

Osim toga, Županijska skupština je pozvala Ministarstvo zdravstva da izmjenom propisa omogući ostvarivanje dodatnog prihoda pulskoj Općoj bolnici i drugim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, tako da se usluge pružene stranim osiguranicima naplaćuju po realnom cjeniku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, te da se dopusti primjena onkološke imunoterapije u pulskoj Općoj bolnici.

Osnivanje medicinskog fakulteta u Puli

 U sklopu rješavanja kadrovskih potreba Ministarstvo zdravstva, smatraju u županiji, treba pristupiti reviziji programa stručnog usavršavanja liječnika na specijalizaciji i omogućiti im odrađivanje dijela staža u matičnoj bolnici. 

- Uz stambeno zbrinjavanje, tj. subvencioniranje stanarine, odnosno kamate za stambene kredite zdravstvenim radnicima deficitarne struke, potrebno je zajednički pristupiti i gradnji stambenih objekata s više stambenih jedinica za potrebe zdravstvenih radnika, uz sudjelovanje Ministarstva zdravstva, Istarske županije te gradova i općina u Istarskoj županiji - ističe istarska Županijska skupština.

S tim u vezi istaknuta je potreba za maksimalnim angažmanom svih dionika u postupku osnutka medicinskog fakulteta pri Sveučilištu u Puli, čime će se znatno pridonijeti osiguravanju potrebnih kadrova te prerastanju pulske Opće bolnice u kliničku zdravstvenu ustanovu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message