Obavijesti

News

Komentari 11

Peticiju za Tajanijevu ostavku dosad je potpisalo 8000 ljudi

Peticiju za Tajanijevu ostavku dosad je potpisalo 8000 ljudi
1

Tajani je u nedjelju u Basovizzi kod Trsta, na obilježavanju dana sjećanja na stradale u fojbama, na kraju svoga govora kazao: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija"

VIDEO

Peticiju koju su pokrenuli slovenski ljevičari i kojom se traži  ostavka predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija zbog izjava prigodom obilježavanja dana sjećanja u Basovizzi do petka je potpisalo više od 8000 ljudi, a ispriku i povlačenje izjave zatražili su čelnici konzervativaca i socijaldemokrata u Europskom parlamentu.

Tajani je u nedjelju u Basovizzi kod Trsta, na obilježavanju dana sjećanja na stradale u fojbama, na kraju svoga govora kazao: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija".

U peticiji koju su ovoga tjedna pokrenuli slovenski socijaldemokrati traži se "neopoziva ostavku Antonia Tajanija", a u petak ima gotovo 6000 potpisnika, od europarlamentaraca do političara i javnih osoba iz Hrvatske, Slovenije ali i cijele Europe . 

Tajani se u pismu ispričao Grabar Kitarović i Plenkoviću
Tajani se u pismu ispričao Grabar Kitarović i Plenkoviću

"Revizionističke izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija, koje opravdavaju fašizam, potaknule su nas da kao građanke i građani pojedinih država Europe zatražimo njegovu neopozivu ostavku s mjesta predsjednika iznimno važne institucije Europske unije, budući da nije pokazao vjerodostojnost potrebnu za obnašanje takve časne funkcije. Tajani je svojim izjavama u Basovizzi izvršio reviziju povijesti i, služeći se potpuno nedopustivom retorikom, pozdravima talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji iskazao fašističke teritorijalne tendencije, za koje u Europi 21. stoljeća nema mjesta. Također zahtijevamo da se Europsko vijeće i Europska komisija ograde od takvih izjava predsjednika Europskog parlamenta, budući da smatramo da visoki dužnosnici Europske unije ne bi smjeli odobravati takvu retoriku", stoji u tekstu peticije.

Jandroković: Tajanijeva izjava za Hrvatsku neprihvatljiva
Jandroković:  Tajanijeva izjava za Hrvatsku neprihvatljiva

Među potpisnicima su hrvatski europarlamentarci iz redova socijaldemokrata (S&D), Biljana Borzan i Tonino Picula, zastupnik Zelenih Davor Škrlec te bivši i aktualni hrvatski i slovenski političari Jadranka Kosor, Stjepan Mesić, Davor Bernardić, Milan Kučan, Ciril Ribičič, Danilo Türk i drugi.

Peticiju, koja ima veliki broj popisnika i iz drugih europskih zemalja, potpisali su, među ostalim, austrijski europarlamentarac Josef Weidenholzer, potpredsjednik kluba S&D-a, i talijanska europarlamentarka Barbara Spinelli iz Ujedinjene europske ljevice/Nordijska zelene ljevice (GUE/NGL).

'Odbacujem riječi Tajanija, one su kao teritorijalne pretenzije'
'Odbacujem riječi Tajanija, one su kao teritorijalne pretenzije'

Peticija se nalazi na stranici https://www.change.org/p/european-parliament-demanding-immediate-resignation-of-antonio-tajani-president-of-the-eu-parliament .

Biljana Borzan je nakon Tajanijeve isprike u srijedu ocijenila kako je ipak napravljen "korak naprijed" iznuđen pritiskom prvenstveno s ljevice. "Zbog toga ne mogu biti nezadovoljna, no jako mnogo ljudi je potpisalo  peticiju za njegovu ostavku i to je prilično obvezujuće za sve nas", rekla je.

Čelnik Europskih konzervativaca i reformisti (ECR) Syed Kamall je u srijedu ispred svog zastupničkog kluba kojem pripada hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić, od Tajanija zatražio da povuče dio govora iz Basovizze.

Britanski konzervativac Kamall je u pismu Tajanija upozorio da su njegove izjave o Istri i Dalmacije uznemirile mnoge u Hrvatskoj i Sloveniji.

Slovenci inzistiraju na ostavci predsjednika EP-a A. Tajanija
Slovenci inzistiraju na ostavci predsjednika EP-a A. Tajanija

"Siguran sam da se slažete da je unatoč pozitivnoj i mirnoj Europi u kojoj danas živimo, još uvijek važno komemoracijama određenih događaja pristupiti s nužnom senzibilnošću, posebice stoga što je sukob često tumačen na različite načine", stoji u pismu Syeda Kamalla ispred ECR-a.

"Kako bi se sačuvala potrebna razina povjerenja, budući da snosite odgovornost kao predsjednik Europskog parlamenta, koji predstavlja i instituciju i njezine članove koji su izabrani, skupina ECR poziva vas da povučete dio vašeg govora koji je bio uvredljiv", stoji u Kamallovu pismu.

Šef zastupničkog kluba Socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu Udo Bulmann pozvao je u četvrtak predsjednik Europske komisije Antonija Tajanija da se ispriča zbog svojih izjava o "talijanskoj Istri i Dalmaciji".

Treba osuditi Tajanije svih boja i pomesti ispod svojih vrata...
Treba osuditi Tajanije svih boja i pomesti ispod svojih vrata...

"Komentari koje je dao Tajani duboko su zabrinjavajući i neprihvatljivi za jednog predsjednika Europskog parlamenta. Osoba na njegovu položaju trebala bi imati političkog i povijesnog znanja i razumijevanja kako ne bi davala tako krive i nacionalističke izjave. Umjesto da potpiruje plamen podjela, on bi trebao raditi na zbližavanju zemalja i zajednica", kaže Bulmann, njemački socijaldemokrat, u svojoj izjavi.

Bulmann dodaje da je dužnost Europljana prisjećati se i pokolja i nasilja koje su počinile sve zemlje i da se Tajani mora osobno ispričati za uvrede. "Predsjednik Tajani treba se iskupiti što je moguće prije", poručio je Bulmann.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje