Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Peticiju za Tajanijevu ostavku dosad je potpisalo 8000 ljudi

Tajani je u nedjelju u Basovizzi kod Trsta, na obilježavanju dana sjećanja na stradale u fojbama, na kraju svoga govora kazao: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija"

European Union leaders summit in Brussels
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
14 komentara

Peticiju koju su pokrenuli slovenski ljevičari i kojom se traži  ostavka predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija zbog izjava prigodom obilježavanja dana sjećanja u Basovizzi do petka je potpisalo više od 8000 ljudi, a ispriku i povlačenje izjave zatražili su čelnici konzervativaca i socijaldemokrata u Europskom parlamentu.

Tajani je u nedjelju u Basovizzi kod Trsta, na obilježavanju dana sjećanja na stradale u fojbama, na kraju svoga govora kazao: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija".

U peticiji koju su ovoga tjedna pokrenuli slovenski socijaldemokrati traži se "neopoziva ostavku Antonia Tajanija", a u petak ima gotovo 6000 potpisnika, od europarlamentaraca do političara i javnih osoba iz Hrvatske, Slovenije ali i cijele Europe . 

The President of the European Parliament Antonio Tajani on a visit to Palermo received by Nello Musumeci 'NISAM TO MISLIO' Tajani se u pismu ispričao Grabar Kitarović i Plenkoviću

"Revizionističke izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija, koje opravdavaju fašizam, potaknule su nas da kao građanke i građani pojedinih država Europe zatražimo njegovu neopozivu ostavku s mjesta predsjednika iznimno važne institucije Europske unije, budući da nije pokazao vjerodostojnost potrebnu za obnašanje takve časne funkcije. Tajani je svojim izjavama u Basovizzi izvršio reviziju povijesti i, služeći se potpuno nedopustivom retorikom, pozdravima talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji iskazao fašističke teritorijalne tendencije, za koje u Europi 21. stoljeća nema mjesta. Također zahtijevamo da se Europsko vijeće i Europska komisija ograde od takvih izjava predsjednika Europskog parlamenta, budući da smatramo da visoki dužnosnici Europske unije ne bi smjeli odobravati takvu retoriku", stoji u tekstu peticije.

OPET REAGIRAO Jandroković: Tajanijeva izjava za Hrvatsku neprihvatljiva

Među potpisnicima su hrvatski europarlamentarci iz redova socijaldemokrata (S&D), Biljana Borzan i Tonino Picula, zastupnik Zelenih Davor Škrlec te bivši i aktualni hrvatski i slovenski političari Jadranka Kosor, Stjepan Mesić, Davor Bernardić, Milan Kučan, Ciril Ribičič, Danilo Türk i drugi.

Peticiju, koja ima veliki broj popisnika i iz drugih europskih zemalja, potpisali su, među ostalim, austrijski europarlamentarac Josef Weidenholzer, potpredsjednik kluba S&D-a, i talijanska europarlamentarka Barbara Spinelli iz Ujedinjene europske ljevice/Nordijska zelene ljevice (GUE/NGL).

Current President and presidential candidate Borut Pahor speaks to the press after voting at a polling station during the second round of the presidential election in Sempeter pri Novi Gorici PAHOR: 'Odbacujem riječi Tajanija, one su kao teritorijalne pretenzije'

Peticija se nalazi na stranici https://www.change.org/p/european-parliament-demanding-immediate-resignation-of-antonio-tajani-president-of-the-eu-parliament .

Biljana Borzan je nakon Tajanijeve isprike u srijedu ocijenila kako je ipak napravljen "korak naprijed" iznuđen pritiskom prvenstveno s ljevice. "Zbog toga ne mogu biti nezadovoljna, no jako mnogo ljudi je potpisalo  peticiju za njegovu ostavku i to je prilično obvezujuće za sve nas", rekla je.

Čelnik Europskih konzervativaca i reformisti (ECR) Syed Kamall je u srijedu ispred svog zastupničkog kluba kojem pripada hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić, od Tajanija zatražio da povuče dio govora iz Basovizze.

Britanski konzervativac Kamall je u pismu Tajanija upozorio da su njegove izjave o Istri i Dalmacije uznemirile mnoge u Hrvatskoj i Sloveniji.

European Parliament's presidential candidate Tajani attends the presentation of the candidates for the election to the office of the President at the European Parliament in Strasbourg ZBOG SPORNIH IZJAVA Slovenci inzistiraju na ostavci predsjednika EP-a A. Tajanija

"Siguran sam da se slažete da je unatoč pozitivnoj i mirnoj Europi u kojoj danas živimo, još uvijek važno komemoracijama određenih događaja pristupiti s nužnom senzibilnošću, posebice stoga što je sukob često tumačen na različite načine", stoji u pismu Syeda Kamalla ispred ECR-a.

"Kako bi se sačuvala potrebna razina povjerenja, budući da snosite odgovornost kao predsjednik Europskog parlamenta, koji predstavlja i instituciju i njezine članove koji su izabrani, skupina ECR poziva vas da povučete dio vašeg govora koji je bio uvredljiv", stoji u Kamallovu pismu.

Šef zastupničkog kluba Socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu Udo Bulmann pozvao je u četvrtak predsjednik Europske komisije Antonija Tajanija da se ispriča zbog svojih izjava o "talijanskoj Istri i Dalmaciji".

Zagreb: Sabor zaključuje 10. sjednicu BAUK U SABORU: Treba osuditi Tajanije svih boja i pomesti ispod svojih vrata...

"Komentari koje je dao Tajani duboko su zabrinjavajući i neprihvatljivi za jednog predsjednika Europskog parlamenta. Osoba na njegovu položaju trebala bi imati političkog i povijesnog znanja i razumijevanja kako ne bi davala tako krive i nacionalističke izjave. Umjesto da potpiruje plamen podjela, on bi trebao raditi na zbližavanju zemalja i zajednica", kaže Bulmann, njemački socijaldemokrat, u svojoj izjavi.

Bulmann dodaje da je dužnost Europljana prisjećati se i pokolja i nasilja koje su počinile sve zemlje i da se Tajani mora osobno ispričati za uvrede. "Predsjednik Tajani treba se iskupiti što je moguće prije", poručio je Bulmann.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message