Obavijesti

News

Komentari 10

Tajna je u starinskom načinu rada i ekološkoj proizvodnji

Tajna je u starinskom načinu rada i ekološkoj proizvodnji
3

Ivica Šešelj (36) iz Opuzena tehničar je cestovnog prometa. Otkako je njegova obitelj naslijedila hektar i pol zemlje na Neretvi, Šešelji su se posvetili poljoprivredi...

Ivica Šešelj (36) iz Opuzena tehničar je cestovnog prometa. Otkako je njegova obitelj naslijedila hektar i pol zemlje na Neretvi, Šešelji su se posvetili poljoprivredi, odnosno proizvodnji, preradi i prodaji domaćih proizvoda.

- Majka mi je još prije 35 godina kao djevojka prodavala domaće proizvode na štandu na magistrali. Nije nam dugo trebalo da prizovemo tradiciju u sjećanje i odlučimo otvoriti štand, također na magistrali, u smjeru Opuzen - Komin - rekao je Ivica. 

OPG je otvorio još prije desetak godina, a posao mu, kaže, ide odlično. Ima stalne kupce koji telefonski naručuju proizvode od njega. Slučajni prolaznici također se često zainteresiraju za živopisni štand na kojemu ničega ne fali. Ljubitelji marmelada i džemova mogu izabrati između 15 raličitih vrsta proizvoda. Od toga se neki na policama trgovina i ne viđaju baš često. To su primjerice džem od dinje i kivija. Najtraženiji su, kaže Ivica, oni od mandarine i smokve. Od istog voća od kojeg rade džemove, obitelj proizvodi i sokove.

- Sokove radimo po staroj recepturi moje bake. U proizvode ne stavljamo konzervanse i umjetne boje, a voće je naše, iz ekološkog uzgoja - tvrdi OPG-ovac. Ponosan je i na zimnice koje pripravljaju, kolače od smokve te ajvar.

Umirovljenik Drago Bebić (69) iz Novih Sela već 25 godina proizvodi trajne suhomesnate proizvode, kao što su pršut, panceta i pečenica. Prodaje ih u svojoj pršutoreznici u Metkoviću, a distribuira ih i u hotelima u Dalmaciji te u Zagrebu. Sagradio je pršutanu i krenuo u posao koji je sezonskog karaktera, odnosno radi se tek u mjesecima u kojima je najizraženija bura. Trenutačno nadograđuje pršutanu i klimatizirat će objekt pa će raditi kroz cijelu godinu.

- U posao sam uveo svih petero djece. Angažiram ih kod siječe drva, soljenja, prešanja i dizanja na sušaru - rekao je Drago. Dodao je kako je sve počelo tako što je pršut nosio na sajmove i počeo dobivati za njih zlatne plakete. Za med od mandarine iz Neretve, kadulje iz Konavala i šumski med iz Župe dubrovačke Gordan Delić (36) kaže da su jedinstveni proizvodi u Hrvatskoj i svijetu. Bavi se proizvodnjom meda i namaza već tri godine. Pčelarstvo mu je hobi. Otac mu je godinama radio s pčelama pa su otac i sin zaključili da bi, ako udruže snage, mogli živjeti od toga. U Župi dubrovačkoj imaju pčelinjak, kao i u Konavlima. Imaju svoju punionicu meda i jednu trgovinu pčelarskim priborom.

- Naša posebnost je što selimo pčele. Tako se povećava kapacitet proizvodnje. Primjerice, tijekom suša u srpnju i kolovozu selimo ih u Liku i Knin – rekao je Delić.

Specijalnost su mu i namazi od dubrovačke ljute naranče, rogača, smokve i limuna.

Pršuti su mu šampioni

Drago Bebić iz Novih Sela svoje je pršute nedavno certificirao. Nada se da će mu se otvoriti europsko tržište. U Hrvatskoj je već šampion.

Sve radi na stari način

Gordan Delić iz Župe dubrovačke zajedno s ocem proizvodi jedinstveni med od mandarine, a voćne namaze radi po staroj i tajnoj recepturi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10
Pravilnik za muljaže: Umjesto da postroži kontrolu, ministrica zdravstva je dodatno smanjuje!
KUPNJA UREĐAJA

Pravilnik za muljaže: Umjesto da postroži kontrolu, ministrica zdravstva je dodatno smanjuje!

Ravnatelji bolnica neće morati tražiti suglasnost za kupnju medicinskog uređaja do milijun eura. Da je taj pravilnik bio na snazi, ministar Vili Beroš ne bi bio uhićen. "To je teški apsurd, dopuštaju još veće manipulacije!"