News

Komentari 157

Tajni grad ispod Helsinkija: Ako Rusi napadnu, mi smo spremni, imamo mjesta za 750.000 ljudi

Tajni grad ispod Helsinkija: Ako Rusi napadnu, mi smo spremni, imamo mjesta za 750.000 ljudi

Nitko ne pita koliko to košta. Ljudima je tu bitnija sigurnost, govore iz nadležnih službi u Finskoj. U državi postoji više od 54.000 podzemnih bunkera i skrovišta ukupnog kapaciteta 4,5 milijuna ljudi...

Finska i Rusija imaju, 'ajmo to blago opisati, kompliciranu povijest. Zbog toga se Finci i ne osjećaju baš najugodnije i najopuštenije kraj svojih susjeda, a pogotovo sad, otkad je Putin naredio invaziju na Ukrajinu. Zbog cijele te situacije Finska i Švedska najavile su skorašnji ulazak u NATO, što je dodatno razljutilo Moskvu i povećalo tenzije među susjednim državama.

Ruski političari već poručuju kako to neće proći bez reakcije, spominje se i nuklearno oružje, ali Finska je spremna. Koliko jedna država može biti spremna. Ispod glavnog grada Helsinkija tako se nalazi čak 5500 podzemnih bunkera i skloništa povezanih nizom tunela dugim 330 kilometara. U njima ima mjesta za svakog od 660.000 stanovnika Helsinkija, plus još 100.000-ak tisuća ljudi, procjenjuju vlasti. 

Emergency European Union (EU) summit at The European Council Building in Brussels

S okolicom glavni grad Finske ima oko 1,2 milijuna stanovnika, pa ispada da su kratki za nekih pola milijuna mjesta i da bi bila gužva, ali po cijeloj Finskoj, pa tako i okolici Helsinkija, nalaze se sigurni bunkeri i podzemna skloništa. Ukupno ih u Finskoj ima više od 54.000 (većina je privatna), piše Telegraph. Predviđeni su za 4,5 mil. ljudi, ali bez problema bi mogli primiti i cijelu populaciju Finske (cca 5,6 mil.)

U glavnim gradskim se u svakom trenutku nalazi dovoljno hrane i vode za 14 dana, puno njih je tunelima povezano s trgovinama, lanac opskrbe je osiguran i prema procjenama državnih službi u njima se bez problema može lagodno živjeti mjesecima. Trenutačno, kako je situacija u zemlji sigurna, puno tih podzemnih skloništa se koristi kao muzeji, trgovine, restorani, kafići, imaju i nekoliko podzemnih bazena, crkvi... Uglavnom, vlasti dopuštaju da se određeni dio bunkera prenamjeni za poslovne prostore, ali jedino ako se u roku od 72 sata sve može vratiti u prvotno stanje s krevetima i ostalim sadržajem za one koji budu potencijalno tražili skrovište. 

Finci, pedantni kakvi jesu, pazili su na baš sve detalje. Znaju i koliko bi puta prosječna osoba otišla na wc, koliko bi pri tome fekalija i urina ostavila iza sebe dnevno, koliko mirisa treba za to ubiti, kako iskoristiti taj 'materijal', kako ga se riješiti ako je 'višak', objasnio je u razgovoru za Mirror šef civilne službe Helsinkija.

Ulazi u bunkere nalaze se, piše ovaj britanski medij, po cijelom gradu. Često se kriju iza oronulih vrata prekrivenih grafitima, Ali ispod se nalazi sustav tunela i bunkera, zaštićen posebnim vratima koja mogu izdržati i napad nuklearnim oružjem, priča gospon Opettaja, koji je provodio novinare kroz podzemni sustav.

- Kad se krenete spuštati, prolazite kroz niz vrata. Ova zadnja, osim od nuklearnog napada, štite i od svih plinova i kemijskog oružja. Na površini mogu padati bombe, al djeca se tu mogu sasvim bezbrižno igrati - priča Opettaja i odmah nastavlja:

.- Poruka ovih bunkera je da će Finska preživjeti. Spremni smo na sve.

Prema finskim zakonima, svaka građevina veća od 1000 metara kvadratnih mora imati bunker, pa i ne čudi ova brojka od 50+ tisuća.

- Iz rata u Ukrajini smo naučili kako često stradaju civili i stambena naselja. Zato moramo imati ovaj sustav kako bi u kratkom roku mogli maknuti sve s površine i odvesti ih na sigurno. Javnost razumije zašto postoje ova skrovišta - rekao je za Telegraph Kimo Kohvakka, jedan od direktora u nadležnoj službi.

Kolika je cijena gradnje i održavanja ovih tunela, a na njih su potrošene stotine milijuna eura, Fince nije briga. Znaju da to košta, ali i znaju da su sigurni. To im je prioritet - završava gospodin Kohvakka.

Najčitaniji članci