News

Komentari 218

Tako se to radi: Austrijanci nam donirali 300 tona materijala

Tako se to radi: Austrijanci nam donirali 300 tona materijala

Jedna kolegica s posla kazala mi je da dolazi iz Siska i da joj je obitelj pogođena potresom. Odmah smo pristali kad je pitala za pomoć. A i da nije ona pitala, mi bismo pomogli, kaže nam organizator akcije

Čak dva kilometra dug humanitarni konvoj krenuo je u zoru iz Austrije ka Hrvatskoj. Oko 10.30 stigli su u okolicu Siska. Čak 26 vozila, odnosno 17 šlepera, osam manjih kamiona te jedan kamion hrane i higijenskih potrepština zaputilo se iz Spielberga prema Banovini.

Veliki šleperi prevozili su radne strojeve, miješalice, bagere. Za Hrvatsku su u samo tri dana organizirali konvoj s 300 tona građevinskog materijala. Kamioni su prevozili i cement, pijesak, drvo, cigle...

POGLEDAJTE VIDEO: 24sata prati austrijski konvoj pomoći

Kako ste uspjeli prikupiti toliku količinu materijala i ljudstva u tako kratkom roku, pitali smo koordinatora i organizatora akcije Heinza Kielhausera.

- Iza ovih kulisa su vatrogasci. Oni su najvažniji, puno su pomogli, stavili su se odmah na raspolaganje - priča nam simpatični Heinz.

Austrijanci su nesebično odlučili pomoći Hrvatskoj.

- Jedna kolegica s posla kazala mi je da dolazi iz Siska i da joj je obitelj pogođena potresom. Odmah smo pristali kad je pitala za pomoć. A i da nije ona pitala, mi bismo pomogli - kaže nam gospodin Kielhauser.

Konvoj nije ulazio u centar grada. Jasno, vibracije teške mehanizacije mogle bi uništiti ionako načete zgrade. Kamione su Austrijanci kao po špagi, onako, germanski točno, parkirali na velikom parkiralištu nekoliko stotina metara od centra grada. Donacije poduzetnika i firmi predane su u ruke lokalnoj samoupravi.

- Načelnik će odlučiti tko što treba, oni će dalje raspolagati s tim. Puno Austrijanaca dolazi na ljetovanje u ovu zemlju i zato nam je čast što možemo pomoći - dodao je Heinz.

Najčitaniji članci