News

Komentari 23

Talijanski premijer Conte: 'Rad moje vlade ovdje završava...'

Talijanski premijer Conte: 'Rad moje vlade ovdje završava...'

Predsjednik talijanske vlade Giuseppe Conte rekao je u utorak da rad njegove vlade "ovdje završava", zbog razilaženja s potpredsjednikom vlade i ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem

Kriza koja je u tijeku neizbježno potkopava rad vlade, koji završava ovdje, rekao je Conte u govoru u Senatu. Ostavku je Conte odlučio dati upravo kad je predsjednik Lige i potpredsjednik Vlade Matteo Salvini zatražio da se glasa o povjerenju premijeru.

- Nakon što završi rasprava, otići ću predsjedniku i službeno mu predati ostavku, što će označiti kraj ove Vlade - rekao je Conte

Optužio ministra unutarnjih poslova Salvinija da je "neodgovoran" i da samo "gleda osobni te interes svoje stranke".

Nadodao je da "zemlju dovodi u ozbiljan rizik", upozorivši na opasnost negativnog utjecaja na gospodarstvo i mogućnost velike recesije.

Rekao je kako je šef Lige htio izvući korist iz velike popularnosti u anketama i time zazvati prijevremene izbore i tako osvojiti apsolutnu vlast.

Salvini je prije dva tjedna rekao da želi okončati koaliciju s Pokretom pet zvijezda (M5S). Kasnije je ublažio izjavu ali je M5S rekao da je prekasno.

Očekuje se da će M5S pokušati formirati vladu s oporbenom Demokratskom strankom, lijevog centra. Ako to ne uspije, Italija bi već u listopadu ili studenom mogla na prijevremene izbore. 

Ovo je bila 65. talijanska vlada, a potrajala je svega 14 mjeseci.

 

Najčitaniji članci