Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
429 komentara

Teški dani: Novi paket pomoći, ali sad moraju rezati i u Vladi

Ono što će sigurno biti u zahtjevu Vladi koju poslodavci šalju sutra je sedam točaka. Traže ne odgodu, nego tromjesečno oslobađanje poreza na dohodak i doprinosa za one tvrtke koje su zatvorene zbog virusa...

Andrej Plenković zajedno s timom "Odvažno za Hrvatsku" posjetio Knin i druzio se sa stranačkim kolegama
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
429 komentara

Nismo ispucali svu municiju na nadmoćnog neprijatelja odmah. Sigurno ide i novi paket pomoći, a on se još razmatra. Kaže nam to sugovornik iz Vlade na zahtjeve poduzetnika koji smatraju da je Vlada nedovoljno reagirala s paketom od 63 mjere. Možda se mjera čini puno, ali one se u bitnome svode na nekoliko stavki. Najvažnije su svakako odgoda poreza i doprinosa na dohodak za tri mjeseca, 3250 kuna direktne pomoći po zaposlenome, odgode plaćanja kredita i jeftiniji krediti za poduzetnike. Ali sve te mjere su pripremljene prije  nego je Nacionalni stožer donio odluku o zatvaranju niza djelatnosti, a Europa zatvorila granice. Europska komisija nikako da se usuglasi oko paketa pomoći od 37 milijardi eura za članice, što Hrvatska čeka kao ozebao sunce.

POGLEDAJTE VIDEO:

I to bi se trebalo dogoditi vjerojatno sljedeći tjedan. Proračun, tvrde nam, teško može podnijeti milijarde pomoći u sadašnjoj situaciji. Nakon što je premijer Andrej Plenković javno objavio da se mora štedjeti na svemu što nisu mirovine, zdravstvo i novac nužan za obranu od virusa,  sugovornici potvrđuju da se radi na čitavom nizu mjera štednje.

- I to će biti gotovo u ponedjeljak - kaže nam jedan od njih. Ministar gospodarstva Darko Horvat je poručio da ne isključuje i smanjenje plaća, ali zasad to nitko ne želi potvrditi da će se to i dogoditi. Vrlo izgledne su i suspenzije obećanih povišica u javnoj i državnoj službi.

WHO proglasio pandemiju koronavirusa ŠTO KRIZA BUDI U LJUDIMA Veliki dosje o maskama: Kako su se neki pokušali obogatiti

A nezadovoljni Vladinim mjerama za pomoć i predstavljanjem službenih institucija, osnovali su novu poduzetničku inicijativu “Glas poduzetnika”. Preko istoimene Facebook grupe u samo jednom danu joj je pristupilo više od 200 tvrtki s 1900 zaposlenih. Njihova poruka Vladi je jednaka: pojačajte mjere pomoći, budite brzi ili gospodarstvo čeka propast.

- Nakon što je Vlada objavila mjere za pomoć, vrlo brzo se okupilo nas nekoliko koji su vidjeli da će posljedice biti katastrofalne. Mjere su nedovoljne i nedorečene. Val otpuštanja je već krenuo i ove mjere to neće spriječiti. Odgode plaćanja poreza i doprinosa jednostavno nisu dovoljne i ta davanja treba otpisati za one koji ne rade. Bitno je da se sačuvaju radna mjesta, da jednom kad kriza prođe, tvrtke mogu nastaviti raditi. Nije isto ako u Hrvatskoj bude 100.000 ili 300.000 otkaza - kaže nam Dražen Oreščanin iz tvrtke Poslovna inteligencija koji je jedan od osnivača grupe. Smatraju da Vlada nije mislila dovoljno na male poduzetnike.

Medical staff wearing protective masks, glasses and suits treat patients suffering from coronavirus disease (COVID-19) in an intensive care unit at the Oglio Po hospital in Cremona KORONA IZVAN KONTROLE Katastrofa u Italiji: 627 mrtvih u jednom danu, ukupno 4032...

Ono što će sigurno biti u zahtjevu Vladi koju šalju sutra je sedam točaka. Traže ne odgodu, nego tromjesečno oslobađanje poreza na dohodak i doprinosa za one tvrtke koje su zatvorene zbog korona virusa, također i ukidanje svih parafiskalnih nameta i komunalne naknade, te moratorij na kredite i leasinge na godinu dana bez kamata. Tijekom krize traže i ukidanje plaćanja svih nameta gradovima i općinama, plaćanje PDV-a tek kada se računi naplate, ukidanje plaćanja akontacije poreza na dobit. Na kraju, traže jasne i transparentne kriterije za pomoć.

-To je prvi set koji je hitno potreban. Želimo im objasniti da rizik od ove krize za gospodarstvo jednostavno prevelik - zaključuje Oreščanin. 


Mjere koje traže tvrtke kako bi preživjele:

  1. Umjesto samo odgode poreza na dohodak i doprinosa, potrebno je potpuno oprostiti ta davanja tvrtki za radnike, pogotovo za one koje su odlukom stožera zatvorene ili iznimno teško rade.
  2. Ukidanje plaćanja svih parafiskalnih namete za vrijeme trajanja krize, a najmanje tri mjeseca. Tu spadaju razne naknade, članarine, komunalna naknada. Smanjivanje najamnina, mrežarine, vodne naknade. 
  3. Moratorije na kredite i leasinga barem godinu dana ukoliko je tvrtka u problemima ili je zatvorena. Vlada i banke su dogovorile tromjesečni moratorij na kredite i građanima i poduzetnicima, ali dosad nisu u to bile uključene tvrtke koje  primjerice daju aute na leasing.
  4. Ukidanje plaćanja svih nameta gradovima i općinama tijekom krize. Gradovi imaju niz specifičnih nameta čija visina varira od jednog do drugog. Već su i sami počeli ukidati najamnine, smanjivati komunalnu naknadu. Ali to neće biti dovoljno za preživljavanje. 
  5. Naplata PDV-a tek po plaćenom računu za sve. Mjera koju ministar Zdravko Marić ne želi jer bi ugrozila proračun. Ali danas primjerice restoran koji je zatvoren, trebao je platiti PDV za veljaču. Osim toga, PDV treba platiti kod velikih tvrtki čim se ispostavi račun, ne po naplati.
  6. Ukidanje akontacije poreza na dobit. Vlada je predložila tek njegovu odgodu dok traje kriza. Naš sustav funkcionira da poduzetnik u odnosu na dobit od prošle godine plaća predujam državi i za tekuću godinu. To u ovakvim kriznim situacijama postaje besmisleno jer je jasno da dobiti ove godine i neće biti.
  7. Transparentni jasni kriteriji za dodjelu pomoći. Iako se ovaj zahtjev čini čudnim, Vlada je predložila 63 mjere, kriteriji su zasad doneseni samo za pomoć od 3250 kuna po radniku. I oni su opširni. Sve to stvara potpunu konfuziju i nerazumijevanje mjera. Od šume se ne vidi stablo. 
     
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message