Obavijesti

News

Komentari 138

'Teško je odgonetnuti Osmana na maturi, ali ja sam uspjela'

'Teško je odgonetnuti Osmana na maturi, ali ja sam uspjela'
2

Tina je upravo upisala studij anglistike i kroatistike na zagrebačkom Filozofskom fakultetu kao najuspješnija maturantica na ispitu iz hrvatskog jezika na ovogodišnjoj državnoj maturi

VIDEO

Uvijek su me zanimali umjetnički i društveni predmeti i smetalo me kad me ljudi upozoravaju da zanimanjem koje sam odabrala kasnije neću naći posao. Mislim da svatko može ostvariti svoj cilj ako se dovoljno trudi i radi u tom smjeru. Suvremenom društvu je potrebna ravnoteža između kulturnog, umjetničkog, jezičnog i prirodnog, kaže Tina Čatlaić (18) iz Čakovca.

Ona je upravo upisala studij anglistike i kroatistike na zagrebačkom Filozofskom fakultetu kao najuspješnija maturantica na ispitu iz hrvatskog jezika na ovogodišnjoj državnoj maturi. Uz 100 posto riješen test, može se pohvaliti i titulom najučenice u svojoj Gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu. Tina se veseli studiju i “savjeti” o tome što bi trebala upisati nisu je pokolebali. Nije se uplašila ni nešto težeg ispita iz hrvatskog nego lani, te oduzimanja bodova na eseju.

Pokretanje videa...

01:41
Marko Rajković: 'Nagradu od 5 tisuća eura uložit ću u studij'
Marko Rajković: 'Nagradu od 5 tisuća eura uložit ću u studij'

- Prvi dio ispita su sačinjavali testovi iz razumijevanja. Npr. Gundulićev Osman koji je pisan starim hrvatskim jezikom trebalo je pročitati i priviknuti se na te izraze i odgonetnuti što se događa u tekstu, te potom odgovarati na pitanja. Taj dio ispita je poprilično zahtjevan jer iziskuje dosta vremena. U drugom dijelu ispita bila su pitanja iz povijesti književnosti i posljednji dio je bila gramatika - otkriva nam Tina.

Ocjenjivač joj je prvo oduzeo dva boda na eseju jer nije dovoljno citirala i argumentirala. Kako su ona i njezina ispitna koordinatorica i profesorica hrvatskog jezika Mirjana Vidović, smatrale da je sve dobro napravila, Tina je podnijela prigovor, te dobila 100 posto bodova.

- Moj je prigovor usvojen, te mi je rečeno da će se novo bodovno stanje unijeti nakon što se baza ažurira. Bilo je za očekivati da će to biti do 15. srpnja kada su objavljeni i službeni rezultati. Moja ispitna koordinatorica i ja smo zvale Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), no novo stanje je unijeto tek 16. srpnja kada su već bile napravljene rang liste. Bilo je puno prigovora ove godine i komisija je imala puno posla - kaže Tina.

Najbolja na maturi: Fiziku i matematiku riješila bez greške
Najbolja na maturi: Fiziku i matematiku riješila bez greške

Ljubav prema hrvatskom jeziku usadila joj je mama koja je profesorica hrvatskog jezika na istoj Gimnaziji i koja ju je od malih nogu poticala na čitanje. U tome je veliku ulogu imala i njezina razrednica, profesorica Vidović, za koju Tina kaže da je nasmijana i topla osoba koja žrtvuje puno svog slobodnog vremena kako bi pomogla drugima. I dok ističe kako je za vrhunske rezultate poput njenih potrebno kontinuirano samostalno učenje, Tina otkriva i kako je od sedmog razreda osnovne škole išla i na državna natjecanja iz hrvatskog jezika na kojima je čak tri puta osvojila prvo drugo mjesto.

Tina od malih nogu gaji ljubav prema pisanju i književnosti. Nedavno je objavila svoju prvu zbirku pjesama “Gušenje polihronije“. U pripremi već ima i drugu zbirku “Muzej lomova“ koja će uskoro u tisak. Piše za kulturni portal “Ziher.hr“.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1