Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
22 komentara

'Teško je predvidjeti utjecaj korona virusa na naš turizam'

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako je za sada još teško predvidjeti utjecaj korona virusa na turizam, jer je još teško procijeniti dubinu i efekte tog utjecaja, kao i trajanje te krize...

Zagreb: Plenković predsjedao sjednicom za uvođenje eura kao valute u RH
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22 komentara

Na turizam svi stavljamo naglasak, ali to nije jedina gospodarska grana, sve su jednako važne i relevantne sa svojim doprinosima. Turizam ima jednu dodatnu osjetljivost na globalne poremećaje, ali i dalje mislim da, ako ne dođe do neke značajnije i jače eskalacije te epidemije, naš turizam ima dovoljno snage i otpornosti da se izbori i s time, rekao je Marić odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Vlade. 

UŽIVO: SVE O KORONI Muškarac u Međimurju nema korona virus, ni dvoje u Rijeci

Ministar financija je podsjetio i na razdoblje globalne krize i recesije u kojem je hrvatski turizam stalno bilježio pozitivne stope rasta.

- U cijeloj ovoj priči pozitivno je, ako se može tako govoriti, što se događa početkom godine, kada se sezona još nije 'zavitlala'. Nadamo se da će ta problematika u nekom skorom roku splasnuti te da će se od Uskrsa, kada zapravo i počinje turistička sezona, a to je u travnju, što nije ni tako blizu, ali ni daleko, stvari poboljšati, naglasio je Marić.

Ističe kako svi trebaju biti svjesni i činiti sve što je moguće da se eventualni negativni efekti na turizam što više umanje u slučaju nastavka krize u vezi koronavirusa oko Uskrsa i kasnije. I u ovom, kao i u drugim sektorima, potreban je oprez, ali ne panika, ponovio je ministar financija.

Plenković: Situacija oko koronavirusa pod kontrolom

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je javnozdravstvena situacija oko koronavirusa pod kontrolom jer je Hrvatska na vrijeme prepoznala situaciju, ponovno apeliravši na građane da žive normalno te budu smireni i odgovorni.

- Potvrđena su tri slučaja, no javnozdravstvena situacija je pod kontrolom. Apeliram na sugrađane da nema nikakvog razloga za nekakve ekstra zalihe, šopinge u kojima nestaju namirnice s polica. Živite normalno, sve službe koje trebaju djelovati će djelovati, prema tome molim da s te strane budemo smireni i odgovorni", poručio je Plenković sa sjednice Vlade.

EKSKLUZIVNO IZ KARANTENE: Prvi Hrvat s korona virusom: 'Jutros nije bilo temperature'

Naglasio je da je cilj Vlade osigurati zdravstvenu sigurnost sugrađana, istaknuvši da Nacionalni stožer civilne zaštite koordinira sve aktivnosti te će nastaviti svakodnevno se sastajati i izvještavati.

Plenković je ustvrdio da je Hrvatska situaciju prepoznala na vrijeme, a sada je, kaže, najvažnija zadaća prije svega na zdravstvenim ustanovama i djelatnicima, ali i ostalim službama.

- Mi ćemo, osobito gospodarski resori, voditi računa o tome da imamo na umu na koji način se nositi sa za sada nepredvidivim efektima ovakvih okolnosti koje se nazivaju vanjskim ili eksternim šokom. Naš je cilj da minimiziramo bilo kakve negativne posljedice. Bit ćemo oprezni, poručio je premijer.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message