News

Komentari 0

Testira se eksperimentalni lijek za sprječavanje krvnih ugrušaka prilikom zaraze korona virusom

Testira se eksperimentalni lijek za sprječavanje krvnih ugrušaka prilikom zaraze korona virusom

Zgrušavanje krvi može objasniti zbog čega Covid-19 posebno pogađa osobe koje već́ boluju od kardiovaskularnih bolesti, premda je riječ o bolesti dišnog sustava, kažu iz Britanske zaklade za srce

Britanski znanstvenici testiraju eksperimentalni lijek koji bi trebao spriječiti nastanak potencijalno smrtonosnih krvnih ugrušaka koji nastaju kao posljedica zaraze korona virusom, a istraživanje financira Britanska zaklada za srce (British Heart Foundation).

Stručnjaci će pokušati istražiti teoriju po kojoj nastanak ugrušaka uzrokuje hormonalna neravnoteža izazvana korona virusom, piše BBC.

Riječ je o jednome od nekoliko lijekova koji se trenutačno testiraju s ciljem sprečavanja razvoja najtežih posljedica bolesti. Poznato je da se kod čak trećine pacijenata koji se hospitaliziraju zbog koronavirusa razviju potencijalno opasni krvni ugrušci. 

Lijek TRV027, djeluje na način da utječe na uspostavljanje ravnoteže hormona koji reguliraju krvni tlak, ali i metabolizam vode i soli. 

Znanstvenici s londonskoga Imperial Collegea vjeruju da, kad virus prodre u organizam koristi Antiotensin-konvertirajući enzim 2 (ACE 2) kao svojevrstan trik za ulazak u stanice. 

No, na taj se način onesposobljuje enzim, koji ima značajnu ulogu u održavanju ravnoteže ključnih hormona i u regulaciji krvnog tlaka, zbog čega krv postaje 'ljepljiva' te se počinju stvarati ugrušci. 

Vjeruje se da lijek TRV027, čiji je tvorac 2012. osvojio Nobelovu nagradu, može imati značajnu ulogu u uspostavljanju ravnoteže hormona.

- Mnogi načini liječenja koji se primjenjuju u liječenju Covida-19 fokusiraju se na upalnu reakciju organizma, no hormonalna je neravnoteža vrlo izražen problem, a njegovo bi rješenje moglo odgovoriti na pitanje zbog čega neki pacijenti infekciju podnose puno teže od drugih - smatra dr. David Owen, jedan od voditelja istraživanja.

Zgrušavanje krvi može objasniti zbog čega Covid-19 posebno pogađa osobe koje već́ boluju od kardiovaskularnih bolesti, premda je riječ o bolesti dišnog sustava, kažu iz Britanske zaklade za srce. 

- Covid-19 je složena bolest koja utječe na brojne sustave u organizmu pa bi se ovaj način liječenja mogao koristiti u kombinaciji s drugim lijekovima - smatra jedna od autorica studije, dr. Kat Pollock.

Od idućeg će mjeseca oko 60 pacijenata dobivati novi eksperimentalni lijek ili placebo. Lijek se pokazao sigurnim u pacijenata s akutnom srčanom insuficijencijom, premda nije bio učinkovit u liječenju te bolesti.

TRV027 je samo jedan u nizu lijekova koji se testiraju da bi se smanjili najteži oblici bolesti i da bi se organizmu pomoglo da se izbori s Covidom-19. 

Trenutačno se ispituje ili testira najmanje 10 različitih antivirusnih lijekova, uključujuć́i i one za liječenje HIV-a, da bi se ustanovilo mogu li pomoći u liječenju Covida-19.

Zasad se nijedan nije pokazao učinkovitim, premda se znanstvenici nadaju da bi ih nekoliko moglo biti efikasno kada je posrijedi skraćenje trajanja bolesti u pacijenata.

Najčitaniji članci