Obavijesti

News

Komentari 261

Ogorčena žena: Mom Tihomiru svašta mogu spakovati u Srbiji

Ogorčena žena: Mom Tihomiru svašta mogu spakovati u Srbiji
4

Srbijanska ministrica Snežana Malović vjeruje da su utvrdili da postoji dovoljan stupanj sumnje koji ukazuje da je Purda počinio ratni zločin za koji ga terete

VIDEO

Srbijansko ministarstvo pravosuđa poslalo je zahtjev za izručenje Tihomira Purde (41) vlastima u BiH zbog ratnog zločina iz 1991., izjavila je ministrica Snežana Malović, prenosi Press.

Kako su nam potvrdili u ministarstvu pravosuđa Srbije očekuju da će ubrzo dobiti odgovor bosanskih vlasti, zbog težine kaznenog djela za koje terete Purdu.

Malović je izjavila kako je procesuiranje ratnih zločina obveza i dužnost jer je "utvrđivanje istine i procesuiranje odgovornih za zločine preduvjet za uspostavljanje pomirenja u regiji." Dodala je da su utvrdili da postoji dovoljan stupanj sumnje koji ukazuje da je Purda počinio ratni zločin za koji ga terete. Kaže kako je sigurna da će pravosuđe Srbije, kao i do sada, profesionalno postupati u ovom predmetu kako bi se utvrdila istina.

>>> Hvidra: Sramotne su i montirane optužbe protiv branitelja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Supruga: Rekli su nam da će doći kući, a sada smo opet na početku

Ogorčena sam i ne znam što da radim. Nitko me iz Ministarstva ne zove, nemam pojma što se događa i što sada trebam učiniti da izvučem muža iz Srbije. Odvjetnici su me uvjeravali da će doći kući, da neće biti izručenja i mi smo ga očekivali, a sada smo opet na početku. Kako je moguće da će biti izručen Srbiji, a u Hrvatsko odvjetništvo utvrdilo je da nije kriv i da nema dokaza za to što ga terete. Zašto Hrvatska ne traži njegovo puštanje? U Srbiji mu mogu svašta spakovati, očajna je Slobodanka, supruga Tihomira Purde. Ona i četvero djece uzalud čekaju oca da se vrati iz pritvora u Bosni.

U pritvoru može biti najviše 40 dana

Sud BiH produžio je ekstradicijski pritvor Tihomiru Purdi, potvrdili su nam u Sudu BiH. 

Izjavili su kako je Srbija u četvrtak poslala zahtjev za produženje pritvora kako bi mogli dostaviti dokumentaciju za odluku o izručenju i zahtjev za izručenje. Purda tako u pritvoru može biti najviše 40 dana, odlučio je sudac. U pritvoru se nalazi od 5. siječnja kad su ga priveli na granici u Orašju. Pritvor od 18 dana određen mu je dan kasnije, te je sada produžen za najviše 22 dana, do 15 veljače.

Neven Kurtović iz Odsjeka za međunarodnu pomoć ministarstva pravde BiH izjavio je kako se sada molba za izručenje prosljeđuje tužiteljstvu koje ocjenjuje je li dokumentacija u skladu sa zakonom, a potom Sudu BiH. 

- Ako su ispunjene pretpostavke za izručenje, spis se dostavlja ministru pravde koji će donijeti odgovarajuće rješenje - rekao je Kurtović. Kaže da se pored dokumentacije može tražiti i neka dodatna dokumentacija što može odužiti postupak. Dodao je da je uobičajeno to riješiti u roku za ekstradicijski pritvor od 40 dana dok mu pritvor može maksimalno trajati do 6 mjeseci. 

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku priopćilo je u četvrtak kako nema osnova za poduzimanje kaznenog postupka protiv Tihomira Purde te da neće tražiti njegovo izručenje. O tome su obavijestili Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 261
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...