Obavijesti

News

Komentari 253

Tijelo poginulog vojnika Josipa Briškog (27) stiglo u Hrvatsku

Tijelo poginulog vojnika Josipa Briškog (27) stiglo u Hrvatsku
43

Tijelo vojnika Josipa Briškog stiglo je u Hrvatsku. Na Plesu je organiziran svečani doček s vojnim i državnim vrhom, a tamo je i obitelj. Komemoracija će biti u 11 sati, a pokopat će ga u subotu

VIDEO

Zagrepčanin Josip Briški (27), pripadnik 10. hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru "Resolute Support", preminuo je u srijedu od teških ozljeda nakon talibanskog napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:12

Njegovo tijelo u petak ujutro u Hrvatsku je dopremio američki transportni avion C-17, a avion je sletio u 8.02 sati. Avion je noćas poletio iz Bagrama, a ispratio ga je zapovjednik NATO misije 'Resolute Support' general Austin Scott Miller. 

Na Plesu je organiziran doček uz najviše vojne počasti, a tijelo poginulog vojnika dočekao je državni vrh. Tamo su bili premijer Plenković predsjednica Grabar Kitarović i predsjednik Sabora, ali i cijeli vojni vrh s ministrom obrane te obitelj Josipa Briškog.

Tijelo vojnika dočekao je u 9 sati počasni vod na kratkoj i dostojanstvenoj komemoraciji nakon čega je pogrebno vozilo dalje transportirano na Zavod za sudsku medicinu.

Doček preminulog hrvatskog vojnika uz vojne počasti Doček preminulog hrvatskog vojnika uz vojne počasti Doček preminulog hrvatskog vojnika uz vojne počasti
15
| Foto: Foto: MORH

U Ministarstvu obrane u 11 sati počela je komemoracija, dok bi Josipa Briškog trebali pokopati u subotu uz vojne počasti.

Pogledajte video slijetanja aviona

Pokretanje videa...

00:23

 

S poginulim vojnikom Briškim u vozilu su u trenutku napada bila još dvojica hrvatskih vojnika koja su teško ozlijeđena, ali su izvan životne opasnosti. Za sedam do deset dana očekuje se kako će se vratiti u Hrvatsku.

Hrvatska zastava u Bruxellesu u NATO sjedištu na pola koplja
Hrvatska zastava u Bruxellesu u NATO sjedištu na pola koplja

'Zbog tate je htio postati vojnik'

Pokretanje videa...

01:13

Briški je u Hrvatsku vojsku pristupio u studenom 2014., a od 1. rujna 2016. pripadnik je Zapovjedništva specijalnih snaga. U Afganistanu je savjetovao i mentorirao Afganistanske sigurnosne snage i to mu je bila prva međunarodna misija.

Iza sebe je ostavio suprugu i jednogodišnjeg sina.

Ovo je prestrašno i preteško - govori nam, jedva susprežući suze, Anđela Raić, koja kaže da je Josipova teta, odnosno sestra njegove bake, ali kaže da ju je cijela obitelj zvala teta. Sa suprugom živi preko puta Josipove kuće u istoj ulici.

Grabar Kitarović upisala se u knjigu žalosti za vojnika Josipa
Grabar Kitarović upisala se u knjigu žalosti za vojnika Josipa

- Mi smo svi vrlo veliki domoljubi. A u vojsci mu je bio tata. Naime, na početku Domovinskog rata našao se s druge strane granice. Služio je vojni rok u Srbiji kad su počele nevolje. Jedva se uspio nekako izvući i domoći Hrvatske. Poslije toga bio je u vojsci, ali ne na bojištu. On je kao stolar radio u vojarni - kaže nam teta Anđela čvrsto stežući u rukama maramicu mokru od suza.

Zadnji put je, kaže, svojeg Josipa vidjela kad je odlazio na misiju u Afganistan. Bilo je to netom nakon krštenja njegova sinčića...

- Nismo ni sanjali da ga posljednji put vidimo. Čekali smo rujan, kad se trebao vratiti i proslaviti sa suprugom i obitelji sinov prvi rođendan - priča Anđela dok joj opet naviru suze i tresu se ruke.

Samoubojica napao konvoj

- Naš tim krenuo je u 8.15 sati na zadaću s pet neborbenih, ali oklopljenih vozila. U svakom od vozila bila su trojica pripadnika oružanih snaga. Kolona je krenula prema aerodromu i plan je bio da se dva vozila odvoje prema kampu gdje su išli po pravnog savjetnika i njegovog suradnika - ispričao je u srijedu brigadni general Krešimir Tuškan.

Hrvatski vojnici krenuli su iz kampa Gibson u sklopu aerodroma Kaja u Kabulu.

U konvoju je bilo pet vozila, hrvatski vojnici bili su u tri vozila. 

Najopasniji čovjek današnjice: Naredio je napad na 9 Hrvata
Najopasniji čovjek današnjice: Naredio je napad na 9 Hrvata

- U 8.45 sati, 200 metara od kampa Lion motocikl s navodnim bombašem samoubojicom zaletio se u naše treće vozilo. Posljedice bi bile puno gore da vozila nisu bila oklopljena. Na mjesto nesreće prvo su izašle afganistanske snage za brzi odgovor, potom i zaštitne snage iz kampa koje su osigurale područje - rekao je Tuškan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 253
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa