Obavijesti

News

Komentari 5

'Tjelovježba mi uljepšava život 30 godina, spasila mi je kičmu'

'Tjelovježba mi uljepšava život 30 godina, spasila mi je kičmu'
8

DOBROBITI ZA TIJELO I DUŠU Vježbanje pomaže boljem funkcioniranju organizma, ali poboljšava i društveni život starijih ljudi. Mirjana Plasaj (68) bez vježbanja ne može zamisliti svoj život

VIDEO

Treniram od Univerzijade, već trideset godina, i prezadovoljna sam. Vježbanje pruža jedan golemi užitak, govori Mirjana Plasaj (68).
Mirjana na treninge odlazi u Društvo za športsku rekreaciju Trnje, gdje s grupom žena njezine dobi dva puta tjedno vježba. Bez toga, kaže, ne može zamisliti svoj život.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:12

- Osim odlazaka na treninge, svake nedjelje plivam na bazenu. Imam ružne dijagnoze za kičmu i prijeti mi opaka operacija, ali kad je doktor na zadnjem pregledu vidio rezultat s magnetske rezonance, nije vjerovao da sam to ja. Rekao je da samo tako nastavim - sa smiješkom govori Mirjana.

Ona je po struci turistički vodič, po Zagrebu vodi ture na francuskom, talijanskom i španjolskom jeziku, a kako uglavnom vodi dvije grupe dnevno, to uključuje oko pet sati hodanja svakoga dana.

- Na treninzima je sjajna ekipa i jako se lijepo družimo. Nije to samo trening radi rekreacije ili zdravlja, možda tako krene, ali pretvori se u mnogo više. Mi smo ovdje sad prave prijateljice - objašnjava Mirjana.

Da su treninzi vrlo važni za poboljšanje i održanje dobrog zdravlja, posebno nakon pedesete, govori nam Maja Vukelja, kineziologinja koja vodi treninge za osobe starije od 50 godina.

- Sve su one došle ovdje jer znaju da rekreacija za njih ima velike koristi. No za njih su treninzi i druženje postali povezani. One redovito nakon treninga odu na kavicu, idu u kazalište, na izlete... Osim što vode računa o zdravlju, ovdje se i njihov društveni život obogatio - objašnjava trenerica Maja.

Prošle godine Društvo za športsku rekreaciju Trnje sa Zagrebačkim savezom sportske rekreacije Sport za sve i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” proveli su program zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti za osobe starije od 50 godina. Nastavni zavod provodio je preventivne preglede rekreativnih sportaša, a i u dvorani Fitness centra Trnje obavljeni su neki motorički testovi. Svakom rekreativcu izdana je uputnica za vježbanje s preporučenim tipom aktivnosti. Nakon četiri mjeseca vježbanja pregledi su ponovljeni.

U svim testovima koji su odrađeni pokazali su napredak. Razlike bi bile još veće da smo radili program s ljudima koji se prethodno nisu bavili nekom sportsko-rekreacijskom aktivnošću, rekla je Maja Vukelja.

Povišeni krvni tlak se malo snizio, izgubili su na tjelesnoj masi i lakše su se podizali do sijeda. Ovim su programom pokazali polaznicima kako vježbanje ima izravan učinak na njihovo zdravlje.

- Ideja je da se liječnici obiteljske medicine povežu s centrima sportske rekreacije, fitness centrima u zajednici, te da liječnici, uz pisanje recepata, preporuče građanima i vježbanje u centrima. Važno je i da ti centri imaju kineziologe, stručne ljude koji su educirani za takve oblike sportsko-rekreacijskih aktivnosti - objašnjava Hrvoje Radašević iz Zavoda.

Prošle godine stariji članovi Društva za sportsku rekreaciju Trnje išli su skupa na pregled u bolnicu, gdje su upoznali ljude njihove dobi, koji se uglavnom ne bave fizičkom aktivnošću.

- Oni nisu mogli vjerovati kolika je razlika u sposobnostima između njih. Dakle, primijetili su razliku između kronološke i biološke dobi. Biološka dob je manja ako se redovito bavite tjelovježbom, a neke od njih su tu više i od 20 godina - govori Maja te dodaje da je najteže odlučiti se za početak vježbanja, a nakon toga sve ide lakše.

- Svatko može naći tempo koji mu odgovara, a u našem centru postoji mogućnost besplatnog probnog treninga. Svi koji vježbaju vide promjene nabolje u različitim sferama, veseliji su, više se druže, zdraviji su, samostalniji u provođenju svakodnevnih aktivnosti, pogotovo oni starije dobi - zaključuje Maja.

Vježbe su određene prema potrebama vježbača

Programi vježbanja prilagođeni starijima usmjereni su na probleme s kojima se ta populacija suočava. Vježbe prilagođene starijoj dobi pomažu poboljšati motoričke i kognitivne sposobnosti, povećavaju fleksibilnost, potiču smanjenje tjelesne težine te poboljšavaju ravnotežu. Važno je da se, ako je pacijenta na vježbanje uputio liječnik, kineziolog putem uputnice upozna sa zdravstvenim stanjem i mogućim rizicima za vježbanje, kaže Hrvoje Radašević, kineziolog iz Zavoda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.