Obavijesti

News

Komentari 22

Tko će biti novi ministri? 'Sve će odlučiti predsjednik Vlade'

Tko će biti novi ministri? 'Sve će odlučiti predsjednik Vlade'
1

Na dnevnom je redu prijedlog novoga ovršnog zakona (EU), Vlada bi trebala usvojiti zaključak o davanju preporuke brodarima za odobravanje besplatnog prijevoza za pojedine kategorije osoba s invaliditetom

VIDEO

Premijer Andrej Plenković u ime Vlade na početku sjednice osudio je strašan zločin u Đakovu, a još jednom u ime Vlade izrazio je sućut obitelji ubijene socijalne radnice Blaženke Poplašen, a nada se da će se teško ranjeni pravnik Ivan Pavić ipak oporaviti od ozljeda.

Zahvalio se ministrici Nadi Murganić, koja je kaže, promptno reagirala, ali i ministru Davoru Božinoviću jer je policija poduzela radnje da se ispitaju sve okolnosti tragedije, ali i postupanja vezanja za upozorenja koja su iz Centra za socijalnu skrb poslani policiji u Đakovu. 

Podsjetio na sastanak s predstavnicima socijalnih radnika u Vladi te da su dogovorili tri temeljne točke da se popravi njihov status i fizička zaštita. Među tim mjerama je i da socijalni radnici dobiju status službene osobe. 

Na sjednici Vlade premijer je najavio da će 16. srpnja biti isplaćen regres državnim i javnim službenicima i namještenicima u iznosu od 1250 kuna. 

U proceduru ide Ovršni zakon 

Vlada je u saborsku proceduru šalje Ovršni zakon, kojim se smanjuju troškovi. Premijer je napomenuo da se trošak za sporove manje vrijednosti smanjuje za tri puta, a za one više vrijednosti i do pet puta. 

- Problemom blokiranih, koji je veliki društveni problem, bili smo suočeni i ovo danas je četvrti korak koji poduzimamo za rješavanje ovog problema. Rezultati su vidljivi. Od 325.000 blokiranih tada danas ih imamo 259.000. Iznos sredstava u blokadi tada je bilo 43,37 milijardi, a danas je 16,63 milijarde. To su efekti dosadašnjih mjera - poručio je. 

Plenković kaže da se Ovršnim zakonom šalje poruka da se problemu pristupa na sveobuhvatan način i da ga želimo riješiti u interesu građana i tako da se pomaže onima koji su najugroženijim. Napomenuo je da je 87 posto ovrha su ovrhe na male iznose.

Besplatni prijevoz za sve invalide 

Plenković je poručio i da je ova Vlada izrazito osjetljiva za problematiku osoba s invaliditetom. Vlada donosi zaključak kojim se preporučuje brodarima besplatan prijevoz za sve invalide.

Prijedlog Arsena Bauka, koji je predviđao, oslobađanje plaćanja prijevoza da djecu s poteškoćama u razvoju, Plenković je nazvao politikantskim. Ustvrdio je da je Vlada zaključkom, ovom problemu pristupa na cjeloviti način, a zaključak će vrijediti do donošenja zakona koji bi trebao biti donesen na jesen.  

- Rješavao ovo pitanje na najbolji mogući način i ne podliježemo populizmu, politikantstvu nego odgovorno i ozbiljno radimo posao - poručio je Plenković. 

Besplatan prijevoz osigurat će se za osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 posto ili više, hrvatske ratne vojne invalide sa 100 postotnim tjelesnim oštećenjem, invalidi s tjelesnim oštećenjem vida od 100 posto, gluhoslijepima sa 100 postotnim tjelesnim oštećenjem te osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju kojima je utvrđen III. ili IV. stupanj funkcionalnog oštećenja. Troškova prijevoza bit će oslobođeni i automobili kojima se sve navedene kategorije invalida  prevoze te njihovog pratitelja. Uz to, osigurat će se besplatan prijevoz i za djecu s teškoćama u razvoju koja imaju prebivalište na otoku te njihovom pratitelju.

'Nemam nikakvih afiniteta' 

Nemam nikakvih afiniteta osim posla kojeg trenutno radim, rekao je Zvonimir Frka-Petešić uoči sjednice Vlade. Nagađa se kako bi upravo trenutni predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Frka-Petešić mogao postati novi ministar vanjskih i europskih poslova nakon odlaska ministrice Marije Pejčinović Burić koja je postala glavna tajnica Vijeća Europe. 

- Nije bilo razgovora o tome. Tko će biti novi šef ili šefica diplomacije je odluka predsjednika Vlade koji će obaviti potrebne konzultacije i odlučiti o svome timu - rekao je Frka-Petešić. Rekao je i kako vjeruje da će ostati na poziciji na kojoj se trenutno nalazi. 

Marić o rastu: 'Važno je da mi idemo tim zacrtanim smjerom'
Marić o rastu: 'Važno je da mi idemo tim zacrtanim smjerom'

Najavljenu rekonstrukciju Vlade komentirao je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

- Svi su zamjenjivi - kratko je poručio novinarima. 

Darko Nekić, državni tajnik ministarstva uprave, mogući kandidat za novog ministra uprave nakon odlaska Lovre Kuščevića, rekao je će o novom ministru odlučiti predsjednik Vlade. 

- Sve normalno funkcionira u ministarstvu. Mislim da predsjednik Vlade najbolje zna o svemu - rekao je Nekić i dodao kako nema "svoje razmišljanje o tome". 

Podsjetimo, do petka bi mjesto ministra uprave trebalo biti popunjeno, a do kraja srpnja se očekuje rekonstruirana Vlada. Prema neslužbenim informacijama, neće se čekati jesen za rekonstrukciju koju je najavio premijer. 

Status službene osobe i za porezne i carinske službenike 

Ministar financija Zdravko Marić rekao je "vrijedi razmisliti" o tome da carinski i porezni službenici dobiju status službene osobe obzirom da se i oni često nađu u neugodnim situacijama. Podsjetimo, nakon ubojstva socijalne radnice i teškog ranjavanja pravnika u Centru za socijalnu skrb u Đakovu, socijalni radnici zahtijevaju da im se dodijeli status službene osobe kako bi bili bolje zaštićeni. 

'Najbolja rekonstrukcija Vlade bili bi parlamentarni izbori!'
'Najbolja rekonstrukcija Vlade bili bi parlamentarni izbori!'

- Znate da ću uvijek biti na strani svojih kolega. Smatram da rade vrijedan posao koji često nije baš ugodan, posebice u inspekcijskim službama na terenu. Treba prevenirati ovakve situacije da to toga ne dođe. Nije jednostavan ni lak taj posao, poglavito kada se radi s ljudima, to podrazumijeva i dodatne izazove koje, kao u zadnjem primjeru, rezultiraju fatalnim slučajem - rekao je Marić i dodao da su napravili puno da povećaju dignitet službi. 

- Gledamo kako ih dodatno još zaštitit. Razmislit ćemo još o svemu tome i vidjeti može li se pospješiti njihova zaštita. Zaštita poreznih i carinskih službenika je zaštita poreznih obveznika koji podmiruju svoje porezne obaveze - rekao je Marić. 

Divjak: 'Učitelji trebaju imati status službene osobe' 

I ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak želi da i profesori i nastavnici dobiju status službene osobe. 

- Važno je da se položaj učitelja promijeni. Podržavam da socijalni radnici imaju status službene osobe, a to tražim i za učitelje - objasnila je Divjak. 

Što se tiče Ekonomskog fakulteta rekla je da očekuje da sva Sveučilišta koja se financiraju javnim novcem bude fer. Očekuje da ne povećavaju kvote. 

- Očekujem da budu odgovorni. Molim roditelje i buduće studente, stavit ćemo u sustav za prijavu na fakultete do kojeg rednog broja ćemo mi subvencionirati - objasnila je. 

Što se tiče rekonstrukcije Vlade, Divjak je istaknula da svaki ministar mora imati osobni integritet i biti odgovoran prema javnosti, ali i pored toga moraju biti uspješni u svom resoru. Koliko od onoga što se obećalo se i uvodi i pokazuje rezultate. 

Komentirala je i loše rezultate Državne mature. 

- Oni pokazuju da smo bili u pravu kad smo rekli da sustav itekako treba mijenjati. Završili smo s eksperimentalnom godinom, od jeseni se mijenja sustav u školama - objasnila je. Rekla je da će od iduće godine obavezni predmeti u strukovnim školama će raditi kao i u gimnazijama što će poboljšati uspjeh učenika strukovnih škola na maturi. 

'Sustav socijalne skrbi nije zakazao' 

- Ja sam spremna, sve je na premijeru. Premijer sastavlja svoj tim i ne vidim nikakav problem da bude bilo koji ministar, pa i ja, bude zamijenjen drugim tko je bolji - rekla je ministrica Nada Murganić. 

- U mom resoru je zaista teško i ne ovisi o jednom čovjeku. Sustav je organiziran i sustav organizira i ovom konkretnom događaju pogledajte da li je sustav socijalne skrbi doista zakazao. Ne prebacujem loptu nikome, ali nije dobro da je lopta uvijek u našem dvorištu - rekla je ministrica Murganić na pitanje hoće li odstupiti s pozicije nakon ubojstva socijalne radnice u Đakovu. 

Vlada odlučuje o novom ovršnom zakonu 

Na dnevnom je redu prijedlog novoga ovršnog zakona (EU), a Vlada bi trebala usvojiti i zaključak o davanju preporuke brodarima za privremeno odobravanje besplatnog prijevoza za pojedine kategorije osoba s invaliditetom.

Najveće osvježenje donijelo bi raspuštanje ove užasne Vlade
Najveće osvježenje donijelo bi raspuštanje ove užasne Vlade

Vlada je odbacila navode iz interpelacije 20 zastupnika o radu odnosno nečinjenju Vlade u vezi produljenja moratorija na prodaju zemlje strancima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...