Obavijesti

News

Komentari 197

Tko je kriv? 'Račun za mobitel moram platiti iako nisam zvao'

Tko je kriv? 'Račun za mobitel moram platiti iako nisam zvao'
4

Na računu za mobitel ispisani su pozivi u Francusku. Nakon žalbe smanjili su mu račun za 100 kuna, a sporno je još 250. Tele2 tvrdi da u obračunu nema pogreške

VIDEO

Višegodišnji sam pretplatnik Tele2 te smatram da sam prevaren. Imam pretplatu od 205 kuna mjesečno, no za rujan sam dobio račun od 550 kuna! Na računu se vide brojevi u Francuskoj koje nikad nisam zvao. Nakon žalbe su mi smanjili račun samo za 100 kuna. Što mogu napraviti kako bih dokazao da nisam kriv, pitao nas je čitatelj iz Kaštela.

U tvrtki Tele2 kažu kako je, prema njihovoj evidenciji, sve pozive napravio sam korisnik.

- Gospodinu smo umanjili račun za 100 kuna zato što mu je sa zakašnjenjem poslana obavijest da je dosegnuo dvostruko prekoračenje prosječne potrošnje - poručuju.

Tele2 tvrdi kako u obračunu nema pogreške, a Hrvoje Pavlović sumnja da su mu "nabili" račun

U Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) objasnili su nam kako u ovakvom slučaju korisnik mora uložiti pisani prigovor operateru u roku od trideset dana od dospijeća računa. Mora platiti dio računa koje ne osporava, a žaliti se na iznos koji smatra da mu je neopravdano naplaćen. Operater mu ne smije isključiti mobitel do pravomoćne odluke.

Ako nije zadovoljan odgovorom telekomunikacijske tvrtke, korisnik može uložiti pritužbu povjerenstvu za zaštitu potrošača pri svom operateru da on još jednom razmotri slučaj. Korisnik nakon svega može pokrenuti spor pri HAKOM-u, koji će kao posljednja instanca na temelju propisa i dokaza donijeti konačnu odluku.

Što se moglo dogoditi objašnjava nam sudski vještak za telekomunikacije Đuro Lubura.

- Moguće je klonirati SIM karticu čime 'kradljivac' može sa svog mobitela napraviti trošak drugome. Također postoje aplikacije koje djeluju kao virusi na računalima. Same počinju upravljati funkcijama mobitela pa i zvati brojeve za koje ni ne znamo - rekao nam je sudski vještak Đuro Lubura.

 Vještak upozorava: pazite što instalirate na svoj smartphone!     

Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije, savjetuje da najviše pazite na dopuštenja koja dajete aplikacijama na telefonu. Posebnu pažnju, dodaje, moraju obratiti korisnici Android telefona jer je njegov sustav kontrola aplikacija najmanje dobar.

Bez isključenja mobilne usluge     

Uložite pisani prigovor operateru u roku od 30 dana od dospijeća računa te platite samo dio računa koji ne osporavate. Operater zbog toga ne smije obustaviti uslugu.     

Na kraju se obratite HAKOM-u

Prvo probajte postići dogovor sa svojim operaterom. Ako to ne uspijete, možete se obratiti Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije, koja može odlučiti o sporu.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 197
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.