Obavijesti

News

Komentari 44

Tko je uhićeni ravnatelj SAFU-a, moćne državne agencije? Iz HDZ-a je, ima plaću 15.788 kn

Tko je uhićeni ravnatelj SAFU-a, moćne državne agencije? Iz HDZ-a je, ima plaću 15.788 kn

Diplomirani inženjer poljoprivrede iz Osijeka, HDZ-ovac, bivši ravnatelj VIDRA-e i savjetnik bivšeg ministra Tolušića, i sadašnji ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje uhićen je u aferi softveri

VIDEO

Ponovno je vijest o uhićenjima odjeknula Hrvatskom. Iz PNUSKOK-a jutros su naveli da su uhitili četvero ljudi. Gabrijela Žalac, uhićena je zbog afere s nabavkom softwera za ministarstvo 2018. godine, a kako neslužbeno doznajemo, među još troje uhićenih je i ravnatelj vrlo moćne državne agencije SAFU,Tomislav Petric. 

No, tko je HDZ-ovac Tomislav Petric?

Ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje. po prvi put je imenovan u travnju 2016. godine, a drugi put u ožujku 2020. O Petricu, šira javnost ne zna puno toga. Rođen je u Osijeku 1981. godine gdje je i diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu. Nakon fakulteta, šest godina je radio na području Osječko-baranjske županije na projektima poljoprivrede i infrastrukture. Nakon toga se seli u Viroviticu te se zapošljava u Virovitičko-podravskoj županiji. 

No, dva mjeseca prije nego što je postao novi ravnatelj SAFU-a, 15. veljače 2016. ušao je i u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a kao glavni savjetnik tadađnjeg ministra Tomislava Tolušića. 

- To je jedno lijepo priznanje. Već sam i počeo raditi u Zagrebu, sve je novo, dinamično, no tematika mi je poznata. Razlika je samo u tome što sam do sada bio s druge strane stola. Do sada smo u Virovitičko-podravskoj županiji i razvojnoj agenciji VIDRA prijavljivali projekte i pokušavali doći do sredstava, a ovdje raspisujemo natječaje i pokušavamo potrošiti sredstva - rekao je tada za Virovitički list, piše Dnevnik.hr

Između ostalog je i ovaj diplomirani inženjer poljoprivrede i HDZ-ovac, 2014. godine bio imenovan i za ravnatelj VIDRA-e, odnosno Agencije za regionalni ravoj Virovitičko-podravske županije. I njegova supruga trenutno radi u zagrebačkoj razvojnoj agenciji za koordinaciju i poticanje regionalnog razvoja. U njegovoj imovinskoj kartici stoji da kao ravnatelj SAFU-a prima neto plaću u iznosu od 15.788 kuna, odnosno 21.730 bruto, dok njegova supruga ima plaću od 12.408 kuna, iako je bruto iznos njene plaće čak i veći od njegove pa tako iznosi 23.022 kune. Osim toga, njegova supruga mjesečno i 1500 kuna od imovine i imovinskih prava.

Petric tako ima jedan kredit iz 2017. godine u iznosu od 170.000 eura za kojeg plaća mjesečnu ratu u iznosu od 806 eura, što mu nije jedini mjesečni trošak. Naime, i za automobil,Citroen C5 aircross mjesečno plaća 268 eura (iznos leasinga je 23.113 eura, a Petric kaže da je kao učešće za taj automobil uplaio 13.714,99 eura koje je dobio za Opel insigniju). 

Između ostalog, vlasnik je i kuće s okučnicom od 306 četvornih metata u zagrebačkom Blatu, a čija je tržišna vrijednost, sudeći prema njegovoj imovinskoj kartici oko 1,2 milijuna kuna.

Njegova supruga ima star od 43 kvadrata u Vitovitici koji je vrijedan 340.000 kuna.  

Dnevnik.hr. piše da je Petric dosad uštedio 105.000 kuna i 4000 eura. 

Nakon što je prošle godine ponovno imenovan za ravnatelja SAFU-a, na stranicama agencije pohvalili su ga da ih je tijekom prvog četverogodišnjeg mandata uspješno predvodio jer je agencija u tom razdoblju ugovorila više od 700 projekata ukupne vrijednosti od gotovo 30 milijardi kuna. Projekti se tiču ulaganja u sektore prometa, istraživanja i inovacija, zaštite okoliša, obrazovanja, poslovne konkuretnosti, informacijske i komunikacijske tehnologije, socijalnog uključivanja te zdravlja.  

Nakon što je lani u ožujku opet imenovan ravnateljem SAFU-a, na stranicama te agencije su se pohvalili da ih je tijekom svog prvog četverogodišnjeg mandata uspješno predvodio. SAFU je u tom razdoblju ugovorio više od 700 projekata ukupne vrijednosti od gotovo 30 milijardi kuna, a tiču se ulaganja u sektore prometa, istraživanja i inovacija, zaštite okoliša, obrazovanja, poslovne konkurentnosti, informacijske i komunikacijske tehnologije, socijalnog uključivanja te zdravlja.

Uz sve to, SAFU je u te četiri godine sudjelovao i u pripremi dokumentacije 200-injak poziva na dostavu projektnih prijedloga te predvodio postupke dodjele bespovratnih sredstava. 

- Napravljeno je blizu 1500 ex-ante i ex-post provjera dokumentacija o nabavi, odobreno je oko 4000 zahtjeva za isplatom predujma/zahtjeva za nadoknadom sredstava te je provedeno oko 450 terenskih provjera. Središnja agencija je i veliku pažnju posvetila edukaciji korisnika bespovratnih sredstava, ali i svojih vlastitih zaposlenika te je u protekle četiri godine održano 470 obrazovnih aktivnosti i educirano 10.600 polaznika - kazali su iz Agencije, piše Dnevnik.hr

Središnja agencija se također pohvalila kako je je pod vodstvom starog-novog ravnatelja, 2019. godine dobila certifikat Poslodavac partner te je postala prva državna agencija s takvim prestižnim certifikatom kao dokazom izvrsnosti u segmentu upravljanja zaposlenicima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.