Obavijesti

News

Komentari 44

Tko je uhićeni ravnatelj SAFU-a, moćne državne agencije? Iz HDZ-a je, ima plaću 15.788 kn

Tko je uhićeni ravnatelj SAFU-a, moćne državne agencije? Iz HDZ-a je, ima plaću 15.788 kn

Diplomirani inženjer poljoprivrede iz Osijeka, HDZ-ovac, bivši ravnatelj VIDRA-e i savjetnik bivšeg ministra Tolušića, i sadašnji ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje uhićen je u aferi softveri

VIDEO

Ponovno je vijest o uhićenjima odjeknula Hrvatskom. Iz PNUSKOK-a jutros su naveli da su uhitili četvero ljudi. Gabrijela Žalac, uhićena je zbog afere s nabavkom softwera za ministarstvo 2018. godine, a kako neslužbeno doznajemo, među još troje uhićenih je i ravnatelj vrlo moćne državne agencije SAFU,Tomislav Petric. 

No, tko je HDZ-ovac Tomislav Petric?

Ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje. po prvi put je imenovan u travnju 2016. godine, a drugi put u ožujku 2020. O Petricu, šira javnost ne zna puno toga. Rođen je u Osijeku 1981. godine gdje je i diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu. Nakon fakulteta, šest godina je radio na području Osječko-baranjske županije na projektima poljoprivrede i infrastrukture. Nakon toga se seli u Viroviticu te se zapošljava u Virovitičko-podravskoj županiji. 

No, dva mjeseca prije nego što je postao novi ravnatelj SAFU-a, 15. veljače 2016. ušao je i u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a kao glavni savjetnik tadađnjeg ministra Tomislava Tolušića. 

- To je jedno lijepo priznanje. Već sam i počeo raditi u Zagrebu, sve je novo, dinamično, no tematika mi je poznata. Razlika je samo u tome što sam do sada bio s druge strane stola. Do sada smo u Virovitičko-podravskoj županiji i razvojnoj agenciji VIDRA prijavljivali projekte i pokušavali doći do sredstava, a ovdje raspisujemo natječaje i pokušavamo potrošiti sredstva - rekao je tada za Virovitički list, piše Dnevnik.hr

Između ostalog je i ovaj diplomirani inženjer poljoprivrede i HDZ-ovac, 2014. godine bio imenovan i za ravnatelj VIDRA-e, odnosno Agencije za regionalni ravoj Virovitičko-podravske županije. I njegova supruga trenutno radi u zagrebačkoj razvojnoj agenciji za koordinaciju i poticanje regionalnog razvoja. U njegovoj imovinskoj kartici stoji da kao ravnatelj SAFU-a prima neto plaću u iznosu od 15.788 kuna, odnosno 21.730 bruto, dok njegova supruga ima plaću od 12.408 kuna, iako je bruto iznos njene plaće čak i veći od njegove pa tako iznosi 23.022 kune. Osim toga, njegova supruga mjesečno i 1500 kuna od imovine i imovinskih prava.

Petric tako ima jedan kredit iz 2017. godine u iznosu od 170.000 eura za kojeg plaća mjesečnu ratu u iznosu od 806 eura, što mu nije jedini mjesečni trošak. Naime, i za automobil,Citroen C5 aircross mjesečno plaća 268 eura (iznos leasinga je 23.113 eura, a Petric kaže da je kao učešće za taj automobil uplaio 13.714,99 eura koje je dobio za Opel insigniju). 

Između ostalog, vlasnik je i kuće s okučnicom od 306 četvornih metata u zagrebačkom Blatu, a čija je tržišna vrijednost, sudeći prema njegovoj imovinskoj kartici oko 1,2 milijuna kuna.

Njegova supruga ima star od 43 kvadrata u Vitovitici koji je vrijedan 340.000 kuna.  

Dnevnik.hr. piše da je Petric dosad uštedio 105.000 kuna i 4000 eura. 

Nakon što je prošle godine ponovno imenovan za ravnatelja SAFU-a, na stranicama agencije pohvalili su ga da ih je tijekom prvog četverogodišnjeg mandata uspješno predvodio jer je agencija u tom razdoblju ugovorila više od 700 projekata ukupne vrijednosti od gotovo 30 milijardi kuna. Projekti se tiču ulaganja u sektore prometa, istraživanja i inovacija, zaštite okoliša, obrazovanja, poslovne konkuretnosti, informacijske i komunikacijske tehnologije, socijalnog uključivanja te zdravlja.  

Nakon što je lani u ožujku opet imenovan ravnateljem SAFU-a, na stranicama te agencije su se pohvalili da ih je tijekom svog prvog četverogodišnjeg mandata uspješno predvodio. SAFU je u tom razdoblju ugovorio više od 700 projekata ukupne vrijednosti od gotovo 30 milijardi kuna, a tiču se ulaganja u sektore prometa, istraživanja i inovacija, zaštite okoliša, obrazovanja, poslovne konkurentnosti, informacijske i komunikacijske tehnologije, socijalnog uključivanja te zdravlja.

Uz sve to, SAFU je u te četiri godine sudjelovao i u pripremi dokumentacije 200-injak poziva na dostavu projektnih prijedloga te predvodio postupke dodjele bespovratnih sredstava. 

- Napravljeno je blizu 1500 ex-ante i ex-post provjera dokumentacija o nabavi, odobreno je oko 4000 zahtjeva za isplatom predujma/zahtjeva za nadoknadom sredstava te je provedeno oko 450 terenskih provjera. Središnja agencija je i veliku pažnju posvetila edukaciji korisnika bespovratnih sredstava, ali i svojih vlastitih zaposlenika te je u protekle četiri godine održano 470 obrazovnih aktivnosti i educirano 10.600 polaznika - kazali su iz Agencije, piše Dnevnik.hr

Središnja agencija se također pohvalila kako je je pod vodstvom starog-novog ravnatelja, 2019. godine dobila certifikat Poslodavac partner te je postala prva državna agencija s takvim prestižnim certifikatom kao dokazom izvrsnosti u segmentu upravljanja zaposlenicima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Mladić iz 'šlep bande' s drugim partnerom ukrao još 17 auta: Prodavali su ih u staro željezo
KRALI PO PARKIRALIŠTIMA

Mladić iz 'šlep bande' s drugim partnerom ukrao još 17 auta: Prodavali su ih u staro željezo

Mladić (22) i 56-godišnjak s javnih su parkirališta krali neregistrirana vozila, a u dva navrata odvezli su ih uz pomoć vozila za vuču. Mladića sumnjiče i za još sedam krađa s 27-godišnjakom
Provjerite listiće Eurojackpota! Veliki dobitak ide u Zagreb
IZVUČEN DOBITNI JOKER

Provjerite listiće Eurojackpota! Veliki dobitak ide u Zagreb

U 118. kolu igre Joker izvučen je dobitni Joker broj 423632, koji je nekome iz Zagreba donio dobitak Joker 6 u iznosu od 437.029,87 eura