News

Komentari 54

Tko je kupio RTL? Moćna tvrtka čiji je vlasnik poginuo u teškoj nesreći pada helikoptera lani

Tko je kupio RTL? Moćna tvrtka čiji je vlasnik poginuo u teškoj nesreći pada helikoptera lani

PPF Grupa je međunarodna investicijska grupa osnovana u Češkoj 1991, a Central European Media Enterprises Ltd. je nastala iste godine u Njemačkoj. CME su osnovali Ronald Lauder i Mark Palmer

Kompanija RTL Hrvatska prodana je kompaniji Central European Media Enterprises (CME), bivšem vlasniku Nove TV.

- Naša podružnica CME je potpisala ugovor za preuzimanje 100-postotnog vlasništva za RTL Hrvatsku - priopćili su iz PPF GRUPE.

Naime, imovina kompanije RTL-a je procijenjena da sadrži vrijednost od 50 milijuna eura. PPF Grupa je međunarodna investicijska grupa osnovana u Češkoj 1991, a Central European Media Enterprises Ltd. je nastala iste godine u Njemačkoj. CME su osnovali Ronald Lauder i Mark Palmer. Posjeduju i vode brojne platforme poput SVOD (usluga videa na zahtjev) ili VOYO.

Sveukupno njihove televizijske usluge dosežu i do 45 milijuna gledatelja, a vodeće su im u Bugarskoj, Sloveniji, Češkoj i Rumunjskoj.

Poslovanje PPF-a tijekom posljednjih 30 godina je poraslo te uključuje rad u 25 država diljem Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Državama su ponudili financijske, telekomunikacijske, medijske, strojarske i biotehnološke usluge, piše na službenoj stranici.

- U Hrvatsku ćemo se prvobitno fokusirati na stvaranje lokalnog sadržaja kao i na digitalizaciju – rekao je Didier Stiessel, glavni izvršni direktor CME-a za Republiku Češku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju.

Tijekom 2017. godine CME su izvijestili kako su za 230 milijuna eura prodali svoje hrvatske i slovenske medije tvrtki Slovenia Broadband koja je podružnica United Groupa. Između ostalog, tu je bila i Nova TV.

- Zajednička operativna dobit deprecijacije i amortizacije (OIDBA) Nove Tv i POP TV-a iznosila je 13.8 milijuna dolara za 12 mjeseci - izvijestili su 2017. godine.

CME je krajem 2019. godine prodan vlasniku PPF-a, Petru Kellneru za 1.9 milijuna eura. Nažalost, Kellner je poginuo tragičnom smrću pada helikopterom na Aljasci 2021. godine.

Kellner je bio taj koji je započeo s osnutkom grupe PPF. Počeo je sa shemom privatizacija stotine državnih kompanija.

Sjedište grupe je u Nizozemskoj.

Prva sestrinska grupa je bila CETIN PPF. Četvrtina udjela je 2018. godine prodana mađarskom Telenoru, državnoj televiziji i telekomunikacijskoj kompaniji Antena Hungaria. U listopadu 2020. godine PPF je dobila odobrenje Europske komisije za akviziciju kompanije CME, piše Slobodna Evropa. Preuzeli su većinski dio.

Europska komisija odbacila je upozorenja civilnog društva da bi skora prodaja CME-a Kellnerovom PPF-u mogla pogoršati utjecaj na TV industriju u postkomunističkim zemljama, kao i zabrinutost zbog potencijalne koncentracije tržišta.

Poginuo u padu helikoptera

Petr Kellner bio je najbogatiji čovjek u Češkoj, a poginuo je u ožujku 2021. godine s još četvero kad se na Aljasci srušio helikopter.

Njihov helikopter srušio se kod glečera Knik, blizu Anchoragea, a poginuli su još jedan turist, dvoje vodiča i pilot. Nesreću je preživio jedan čovjek. Kellner je bio čest gost u Kniku.

Bogatstvo je počeo stjecati za vrijeme  postkomunističkog razdoblja u Češkoj, a njegovo su bogatstvo, po Forbesu, procjenjivali na 17,5 milijardi dolara.

Devedesetih godina osnovao je s partnerima PPF kao investicijsku tvrtku kako bi sudjelovala u shemi privatizacije stotina državnih kompanija. Grupa PPF ulaže u niz grana od bankarstva i financijskog sektora preko biotehnologija, osiguranja, telekomunikacija, poljoprivrede, do nekretnina. PPF, sa sjedištem u Nizozemskoj, aktivna je u Europi, Rusiji, Aziji i Sjevernoj Americi.

Najčitaniji članci