Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
219 komentara

Evo tko su roditelji ministrice: Majka joj je vodila stečaj banke

Nakon privatizacije Županjske banke sredinom 90-ih Uprava je šakom i kapom dijelila kratkoročne kredite s visokim kamatama koje komitenti nisu mogli otplaćivati

219 komentara

Luksuzni Mercedes E klase, vrijedan barem 50.000 eura i u vlasništvu tvrtke za najam luksuznih vozila već dulje vrijeme stoji parkiran u dvorištu obiteljske kuće ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac u Vinkovcima, a nije naveden u njezinoj imovinskoj kartici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ministrica je tijekom jutrošnjeg obraćanja novinarima izjavila kako je automobil u vlasništvu njenih roditelja. 

- Automobil je u mom dvorištu jer je brat dovezao auto kod mame, pa se oni nemaju gdje parkirati. Moji roditelji su automobil kupili prije dva mjeseca kroz ugovor o najmu, kazala je Žalac.

Puno se ljudi u državi trenutačno pita tko su i čime se bave roditelji ministrice da si mogu priuštiti takav automobil.

POGLEDAJTE VIDEO:

Gabrijela Žalac, rođena 1979. godine u Vinkovcima kao Gabrijela Ivanković, kći je majke ekonomistice i oca koji je radio u Jugoslavenskim željeznicama. Početkom 1990-ih roditelji su se učlanili u HDZ i postupno postali dio vinkovačkog, ali i istočnoslavonskog establišmenta.

Zagreb: Ministrica Žalac o Mercedesu koji je, kako tvrdi, od njenih roditelja ŽALAC O LUKSUZNOM AUTU: 'Mercedes je od mojih roditelja, zašto se digla tolika prašina?'

U ranoj mladosti nije se činilo da će Gabrijela Ivanković postati žena od karijere. Udala se rano, već u 4. razredu gimnazije i prije mature rodila prvo od četvero djece. Ključnu ulogu u poticanju njezinih ambicija i otvaranju vrata koja su mnogim pripadnicima njezine generacije u Slavoniji ostala zatvorena imala je, slažu se sugovornici Jutarnjeg lista, njezina majka.

U ratom i privatizacijom devastiranoj Slavoniji za ekonomiste i nije bilo osobitog posla. Tvrtke i četiri slavonske banke u drugoj polovici 90-ih tonule su jedna za drugom. Val stečajeva harao je Slavonijom. Probitačna Vinka Ivanković, majka današnje ministrice Gabrijele Žalac, postala je stečajna upraviteljica.

Vinka Ivanković

Traženi zakonski uvjeti za taj posao bili su vrlo fleksibilni, dovoljna je bila visoka stručna sprema. I, naravno, odlične političke veze. I jedno i drugo je imala.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Kao stečajna upraviteljica vodila je stečajeve desetaka tvrtki. Jedan od njih, međutim, odigrao je višestruku ulogu u obiteljskoj povijesti Ivankovićevih - stečaj Županjske banke. Riječ je o jednom od najduljih stečajeva na istoku Slavonije.

U svibnju 1999., kada je stečaj pokrenut, a Vinka Ivanković imenovana stečajnom upraviteljicom, ta banka imala je 320 zaposlenih te 25 poslovnih prostora diljem Hrvatske. Nakon privatizacije sredinom 90-ih Uprava je šakom i kapom dijelila kratkoročne kredite s visokim kamatama koje komitenti nisu mogli otplaćivati.

Sredinom 2002., tri godine nakon što joj je majka imenovana stečajnom upraviteljicom Županjske banke, Gabrijela Žalac diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, i to na temu “Stečaj Županjske banke”.

E-KLASA Pred kućom ministrice Žalac Mercedes koji nije u imovinskoj

Vinka Ivanković danas je šefica Hrvatske gospodarske komore u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Žalac se 2007. učlanila u HDZ i napredovala na poziciju pomoćnice pročelnice županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, a 2010. i pročelnice. Ovu će, pak, godinu posebno pamtiti jer je u siječnju imenovana direktoricom Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o., a u listopadu je postala i ministrica. Za uspon na ministarsku dužnost od velike joj je pomoći, kako neslužbeno doznaje Jutarnji, u HDZ-u, bila preporuka moćnog čovjeka slavonskog HDZ-a i potpredsjednika te stranke Tomislava Čuljka.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message