Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
79 komentara

'To je bio golemi meteor': Sad kreće lov na njegove krhotine!

Od Njemačke naovamo pokrenuli su se tragači za svemirskim kamenčićem koji je u petak uletio u Zemljinu atmosferu iznad Hrvatske. Najvredniji komadi mogu koštati i nekoliko desetaka tisuća dolara

Foto: čitatelj 24sata
79 komentara

Vozio sam kamion i u šajbi vidio snažni odbljesak. Svjetlost je bila jaka i kratko je trajala. A onda je nešto grunulo, govori nam to Darko K. koji je vozio kamion Kružnom ulicom na zagrebačkom Jarunu, kad je u petak oko 10.30 sati sjajni i brzi objekt proparao nebo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Istodobno su i drugi na tom području čuli kao da je nešto “grunulo” te imali osjećaj da se tlo na trenutak zatreslo. Vrlo malo je trebalo da se mnogi stanovnici sjeverozapadne Hrvatske počnu javljati da su vidjeli istu pojavu, a zabilježili su je od Istre, preko Karlovca, Zagreba i dalje prema slovenskoj granici, gdje su neki prvo pomislili da je pao avion. Ali nije, bio je to vjerojatno meteor jakog sjaja, bolid, koji su vidjeli čak i iznad Italije.

- Još skupljamo podatke, ali sigurno je išlo po liniji Karlovac - Zagreb, a masa koja je ušla bila je velika - rekao nam je Korado Korlević, poznati hrvatski astronom iz Višnjana u Istri.

EKSPLODIRAO IZNAD HRVATSKE Spektakularan video meteora: 'Nisam ni znao da to snimam'

Korlević nastavlja kako se čini da je tijelo išlo jako brzo.

- I za sada znamo da je prva eksplozija bila vrlo jaka i vjerojatno je razbila tijelo na male fragmente. Ako je brzina bila 30 kilometara u sekundi, onda od toga nije ostalo ništa - rekao nam je ovaj stručnjak. Kaže, posljednji put kad se nešto slično dogodilo radilo se o 20 kilograma meteora koji je do površine Zemlje ispario.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević rekao je kako se bolid vidio čak i iz Italije, gdje su kamere jedne televizije snimile trenutak preleta iznad San Marina.

- Za sada imamo informacije da se bolid kretao u smjeru Zaprešića i da je bio velik. Bolid je morao biti jako velik jer se jako vidio bljesak usred bijela dana. Da je kojim slučajem prošao noću, izazvao bi paniku i efekt blica, jako snažnog blica - sve bi se rasvijetlilo kao usred bijela dana - kaže Božićević. I on dodaje da se vjerojatno radilo o jako velikom komadu meteora, a u svijetu astronomije sve što je veće od pola metra je veliko. Dodaje i kako su se pokrenuli lovci na meteore, u svom društvu imaju i tu sekciju.

- Da je meteor pao u noći, sigurno bi već znali ako je koji fragment pao na zemlju i našli bi ga jer naše kamere pokrivaju cijelu Hrvatsku - kaže nam naš sugovornik. Otkriva i da komad meteorita na tržištu ima cijenu od nekoliko dolara, a oni najskuplji i nekoliko desetaka tisuća dolara.

EKSKLUZIVNI VIDEO Pogledajte snimku: Pao meteor iznad Hrvatske, traže ostatke

Eksplozija izazvala val

Foto: Poslao čitatelj 24sata Vidio se i iznad sjevernog Jadrana

Naši sugovornici kažu da čekaju seizmološka izvješća kako bi mogli upariti snimke i podatke te odrediti njegovu putanju i je li što od fragmenata udarilo o tlo. Provjerili smo - vjerojatno nisu. Dr. sc Ivica Sović s Geofizičkog odsjeka PMF-a rekao je kako njihovi uređaji nisu zabilježili podrhtavanja tla u to vrijeme.

- Potresa nije bilo, ali je bilo eksplozije u zraku koja je uzrokovala zračni udar. Ljudi su javljali da su osjećali podrhtavanje, ali udar zraka je vjerojatno izazvao podrhtavanje stakla pa su to zamijenili s potresom - rekao je dr. sc. Sović. Većina uređaja zabilježila je po jedan zračni udar, a prvi je bio na području Ozlja. Udar su zabilježili i u Loboru, Kalniku i Zagvozdu.

- Na dva mjesta imali smo čak dva udara, i to u Loboru te dva slaba udara na Puntijarki - rekao nam je dr. sc. Sović.
Kaže da su dobili informacije da je bilo puno naknadne tutnjave. Naš sugovornik otkriva da je ovo prvi put u njegovoj karijeri (a ona traje od 1982.) da su njihovi uređaji zabilježili udar od eksplozije meteora.

- Ali Mohorovičić je 1908. zabilježio zračni udar koji je nastao nakon Velike sibirske eksplozije. Taj zračni udar dva puta obišao je Zemlju i mi smo ga u Zagrebu zabilježili - otkriva dr. sc. Sović.

Zanimljivo je kako je 2011. također u veljači pala kiša meteorita iznad Križevaca. O tome smo ranije razgovarali s astronomom Korlevićem.

- Samo jednog smo pronašli jer se ta kiša raspala na komadiće koji su bili manji od deset grama pa ih je teško pronaći kad padnu u travu. Ako se radi o meteoru od željeza i nikla, onda su dolje došli kristali koji su dosta veliki. U principu zabiju se u zemlju - rekao nam je tad.

U današnjem razgovoru potvrdio je kako meteoriti na tržištu vrijede od pola dolara, a najvredniji su komadi s Marsa. S tim se slaže i Božičević koji dodaje da su na cijeni i grumeni s Mjeseca te da takvi mogu stajati i nekoliko desetaka tisuća dolara. Svi lovci na meteorite od Njemačke naovamo sigurno su se pokrenuli, a Božinović kaže da se ovo dogodilo noću, snimile bi sve kamere njihove mreže te bi sa sigurnošću znali putanju i je li što palo na tlo.

STRUČNJAK: UDAR JE BIO JAK Meteor je eksplodirao iznad Hrvatske: 'Sve se zatreslo'

Pokrenuli se od Njemačke

Ako je išta i stiglo do tla, lovci na meteorite prepoznaju svemirske gromade po specifičnom izgledu.

- Ako je ‘friški’ meteorit, onda oko sebe ima tanku crnu ovojnicu koja se skida kad se zagrebe. Sliči zagorenoj korici. Metalni meteoriti, oni od željeza i nikla, imaju specifične šiljke koji nastaju kristalizacijom. Osobno nikad nisam našao meteorit, ali križevački kolege jesu - govori naš sugovornik. Prošlo je devet godina otkako su pronašli Križevački meteorit. Oko 50 amatera astronoma tražilo ga je dva tjedna nakon kiše meteorita.

Neki ispare, a drugi grunu kao atomske bombe

Wikimedia Commons | Autor: Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons

Velika sibirska eksplozija 1908.
Pretpostavlja se da je veliki asteorid 30. lipnja izazvao eksploziju od najmanje pet megatona kraj rijeke Tunguska, a jačinu uspoređuju kao sa 185 atomskih bombi. Stabla u krugu 30 kilometara od udara potpuno su spržena.

Mini tunguska u Brazilu 1930.
U južnoameričkoj šumi Amazoniji u blizini granice s Peruom, a izvješća iz tog vremena govore da se sve zatamnilo u rano jutro. Stotine očevidaca govorilo je o ‘lopticama’ vatre koje padaju s neba i tlu koje podrhtava.

Kao igla prošao kraj nas
Astronom Korado Korlević navodi kako je 1972. meteor prošao tik uz Zemlju. ‘Fulao nas je za 60 kilometara. Kao vruća igla prošao je kroz atmosferu i otišao dalje’, pričao nam je Korlević.

AFP/PIXSELL | Autor: AFP/PIXSELL/ILUSTRACIJA Foto: AFP/PIXSELL/ILUSTRACIJA

Križevačka kiša meteorita
U noći na 5. veljače 2011. kraj Križevaca pala je kiša meteorita. Seizmičke stanice u Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i kod nas zabilježile su potres ‘u zraku’, a vatrenu kišu snimile su i kamere.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message