Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

'To je sramota za svijet! U Kini je u logoru milijun muslimana'

Prošli su tjedan aktivisti za ljudska prava pozvali Europu i muslimanske države da potaknu osnivanje UN-ove istrage o kineskim logorima. Kinesko veleposlanstvo je objavilo da su optužbe lažne i neutemeljene

4 komentara

Turska je pozvala Kinu da zatvori zatočeničke logore za muslimane na krajnjem zapadu zemlje, smatrajući da su ti logori, u kojima je navodno oko milijun etničkih Ujgura, "velika sramota za čovječanstvo". 

Prošli su tjedan aktivisti za ljudska prava pozvali Europu i muslimanske države da potaknu osnivanje UN-ove istrage o kineskim logorima u kojima je navodno oko milijun Ujgura i ostalih muslimana, a nalaze se u pokrajini Xinjiang. 

- Politika sustavne asimilacije turkijskih Ujgura koju provode kineske vlast, velika je sramota za čovječanstvo - stoji u priopćenju glasnogovornika turskoga ministarstva vanjskih poslova Hamija Aksoya.

- Više nije tajna da je oko milijun pripadnika tog naroda muslimanske vjeroispovijesti zatvoreno u koncentracijskim logorima na temelju proizvoljnih optužbi - napisao je Aksoy.

- Pozivamo kineske vlasti da poštuju temeljna ljudska prava turkijskih Ujgura te da zatvore te koncentracijske logore.

Kinesko veleposlanstvo u Ankari na svojoj je internetskoj stranici objavilo dugačak odgovor u kojemu stoji da su Aksoyeve optužbe lažne i neutemeljene te je pozvalo vladu da ih povuče.

Peking je pod sve većim pritiskom međunarodne zajednice zbog svojeg programa takozvane deradikalizacije u pokrajini Xinjiang na krajnjem zapadu zemlje. 

Ankara je pozvala međunarodnu zajednicu i glavnoga tajnika UN-a da poduzme odgovarajuće korake. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message