Obavijesti

News

Komentari 259

U štrajku svi stali na dva sata: 'U srijedu idemo na Markov trg'

U štrajku svi stali na dva sata: 'U srijedu idemo na Markov trg'
38

U dvosatnom štrajku solidarnosti sudjelovalo je tisuće radnika u javnom i privatnom sektoru pa već sada možemo reći da je štrajk uspio, rekao je sindikalist Novosel

VIDEO

U dvosatnom štrajku solidarnosti sudjelovalo je tisuće radnika u javnom i privatnom sektoru pa već sada možemo reći da je štrajk uspio, rekao je novinarima na zagrebačkom Glavnom kolodvoru predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Točno u podne zaustavljeno je 110 domaćih putničkih i teretnih vlakova u Hrvatskoj i nisu prometovali dva sata. Na pet minuta stali su i tramvaji i autobusi u Zagrebu u znak podrške svim radnicima u zemlji koji rade, a za to ne dobivaju plaću. 

Sindikati, koji su organizatori općeg štrajka solidarnosti, kazali su kako je povod potpora tvrtkama Arena Modna kuća d.o.o. Pula i Zdravstveno-rekreacijski centar Lipik, čiji radnici već sedam, odnosno čak 25 mjeseci nisu primili plaće za svoj rad. 

Solidarnost su pokazali i nastavnici i učitelji. Nastava u školama je trajala do 12 sati, starije učenike su nakon toga pustiti kućama, a za mlađe organizirali dnevni boravak. Na fakultetima nije bilo nastave od 12 do 14 sati, a sindikati su pozvali i tijela državne uprave da ne rade u tom razdoblju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Liječnici i medicinske sestre okupili su se u polusatnoj stanci ispred uprava bolnica. 

Kako doznaje HTV, u znak podrške čule su se i trube u nekim brodogradilištima. Svoju podršku davali su i vozači koji su trubili u znak solidarnosti. 

Novosel: Buka je glasna i treba je čuti Vlada 

- Ovdje je simbolični štrajk u znak podrške našim kolegama iz HŽ-a. Čujete zvuk sirena, buka je glasna i to je buka koju treba čuti Vlada RH. Ovo je podrška svima koji ne primaju plaće, a takvih je gotovo 70.000. Zakon o radu ne štiti takve radnike. Neovisno o tome što imamo informacije o sutrašnjoj raspravi u Saboru, dan je dug i još imaju vremena izmijenjeni Zakon o radu povući iz procedure i odgoditi njegovu primjenu - rekao je predsjednik SSSH, Mladen Novosel i za srijedu najavio prosvjed na Markovu trgu. 

'Neka Markov trg bude krcat'

- Prosvjed će početi okupljanjem u 9 sati na Markovu trgu. Pozivam sve koji mogu doći da daju podršku, jer iako na trg stane 1500 ljudi, mi ćemo ga napuniti. Neka bude krcat, a građani će na velikom video zidu moći pratiti raspravu u Saboru. Vjerujemo da današnji štrajk solidarnosti neće imati veće posljedice na gospodarstvo, ali na posljedice je Vlada trebala ranije misliti - poručio je Novosel. 

Profesori u karlovačkim školama od 12 do 14 sati nisu radili 

U dogovoru s poslodavcem naši članovi su se preselili u jednu prostoriju i od podneva su prestali primati stranke i obavljati svoje uobičajene svakodnevne poslove. Pružamo tako potporu štrajku mnogih zaposlenika diljem Hrvatske - rekao je Milan Bijelić, povjerenik Radničkog sindikata Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Karlovcu.

Štrajkali su i mnogi drugi. Profesori u svim karlovačkim, ali i srednjim i osnovnim školama u Karlovačkoj županiji od 12 do 14 sati prestali su s radom i na taj se način priključili štrajku upozorenja kojim od Vlade te resornog ministra traže da promijeni Zakon o radu kojim im ukida mnoge povlastice.

Jelena Despot, iz sindikata karlovačke Gimnazije kaže da su zadovoljni odazivom profesora na štrajk jer je velika većina prekinula s radom u podne, a učenici su pušteni kućama.

Štrajkale državne, komunalne, gradske tvrtke

Nikola Badovinac, povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Karlovačku i Ličko-senjsku županiju kaže da su sve državne, komunalne, gradske tvrtke u županiji štrajkale.

- Svatko kako je mogao. Radnici u nekim komunalnim tvrtkama, koji nisu mogli stati s radom na dva sata, prekinuli su poslove na pet do deset minuta. Netko je samo simbolički imao bež podrške, ali svi su, na neki način, uključeni u štrajk - kazao je Badovinac. Djelatnici Karlovačke županije također podržavaju štrajk, jer podupiru sindikalne čelnike u naporima da privole aktualnu Vladu na socijalni dijalog i komunikaciju. Oko 80 djelatnika karlovačke Gradske uprave koji su članovi sindikata, također su podržali štrajk, netko u svakodnevnim obavezama, a onaj tko je htio, mogao je prekinuti rad.

Karlovačke komunalne tvrtke, osim ukoliko djelatnici nisu raspoređeni na neke zadatke, od 12 do 14 sati prekinuli su posao i okupili se u zajedničkim prostorijama.

- Ovo je proba, a kako sada stvari stoje, oko 1500 prosvjednika iz Zagreba i bližih gradova i županija bit će sutra u srijedu na Markovom trgu kako bismo upozorili da smo spremni upotrijebiti sva zakonska sredstva da ih upozorimo da ne pristajemo na novi Zakon o radu koji znatno umanjuje prava radnika. Spremni smo i na najdrastičnije mjere, jer ne možemo čekati - dodao je Badovinac.

Radnici Arene apelirali na Trgovački sud

Radnici Arene Modne kuće u Puli koji su od petka u štrajku zbog neisplate devet plaća u podne su se u utorak obratili novinarima. Savo Šmitran, regionalni koordinator Sindikata tekstila u čijem je sastavu Sindikat Arena Pula, apelirao je na Trgovački sud u Rijeci da što prije udovolji zahtjevu radnika i pokrene stečaj.

- Trgovački sud u Rijeci hitno treba donijeti  rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad Arenom jer je to jedini način da radnici svoju  egzistenciju ostvare kroz novčanu naknadu Zavoda za zapošljavanje - izjavio je Šmitran. Za srijedu u 10.30 sati najavili su prosvjed kroz grad Pulu. 

Automobili koji su prolazili Rivom u znak podrške trubili su štrajkašima, a podržali su ih brojni Puljani.

Štrajkali i liječnici u Sisku

Štrajk su poduprli svi djelatnici Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku. U vrijeme prosvjeda koji je trajao kratko na dvorištu ispred Ginekologije okupili su se brojni medicinari s iznimkom onih koji su trebali biti uz pacijente. 

Pred splitskim KBC-om štrajkao samo jedan liječnik

U Splitu se štrajkalo po školama, table podrške štrajkašima bile su istaknute po gradskim autobusima. No, pred splitskim KBC-om bio je samo jedan štrajkaš.

- Kao sindikalni predstavnik jedini došao sam dati podršku štrajku, nadam se da su kolege i iz drugih sindikata pozvali svoje članstvo. Mi smo u štrajku već pet mjeseci, a inače su u podne liječnici zauzeti na svojim radnim mjestima, tada je najviše operacija, hitnih intervencija i slično. No, nažalost ovaj primjer ukazuje da generalni štrajk neće biti proveden - poručio je dr. Božo Bota, predsjednik splitske podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata. 

U školama u Dalmaciji odaziv štrajkaša 90 posto

Kako doznajemo iz Hrvatskog sindikata učitelja, u Dalmaciji je odaziv na štrajk bio oko 90 posto, no, podaci se tek obrađuju te još nema preciznih brojki. U OŠ "Dobri" Vinka Burić, županijska povjerenica tog sindikata, okupila je sve nastavnike iz jutarnje smjene u zbornici kako bi dali podršku radnicima koji ne primaju plaću. Za to vrijeme ravnateljica uz pomoć predsjednika razreda osiguravala je red u razredima.

- U štrajku smo solidarnosti s kolegama koji rade i 25 mjeseci ne primaju plaću u Lipiku, solidarni smo s djelatnicima Arene koji šest mjeseci ne primaju dohodak. Solidarni smo s onima koji godinama čekaju posao na zavodima za zapošljavanje, borimo se za obespravljene koji rade bez dnevnog odmora i ne plaća im se prekovremeni rad. U štrajku smo i zbog sebe, jer su najavom novih kolektivnih ugovora ukidaju naša zajamčena prava koja smo imali. Borimo se za naše norme jer se prijeti da će se izuzeti iz Kolektivnog ugovora, a uvesti nove zbog kojih će mnogi ostati bez posla - kazala je sindikalna povjerenica Burić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 259
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu