News

Komentari 25

Tomašević poništio natječaj za glomazni otpad, Reoma grupa jučer poslala žalbu komisiji

Tomašević poništio natječaj za glomazni otpad, Reoma grupa jučer poslala žalbu komisiji

Dok Čistoća odvozi glomazni otpad privatniku u Sesvetski Kraljevec, Državna komisija zaprima žalbe zbog poništenog natječaja kojim su se trebali sklapati novi ugovori između Grada Zagreba i privatnika

Nove muke za gradonačelnika Tomislava Tomaševića stižu od Reoma grupa d.o.o. koja se žalila na poništenje natječaja za zbrinjavanje glomaznog otpada. Imali su najnižu ponudu po kojoj su trebali s Gradom sklopiti ugovor težak oko 90 milijuna kuna. 

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u utorak 24. kolovoza primila je žalbu kojom Reoma grupa osporava odluku Grda Zagreba vezanu za natječaj oko "preuzimanja i daljnje obrade otpada (drvo koje ne sadrži opasne tvari, glomazni otpad) i ostaci od čišćenja ulica) postupcima oporabe."

Riječ je o natječaju koji je bio raspisan još u prosincu prošle godine.

Sesvete: Unija Nova, tvrtka koja nudi usluge za zbrinjavanje otpadne ambalaže

Ponude su otvorene u siječnju, a gradonačelnik Tomašević je pojasnio kako bivša uprava nikad nije donijela odluku pa je on natječaj poništio. Javnosti je to objašnjavao prije manje od dva tjedna kada je još u tijeku bio natječaj za kupnju dviju drobilica kojima želi trajno riješiti problem zbrinjavanja glomaznog otpada u gradi te zaobići privatne tvrtke.

Naravno, to zvuči vrlo jednostavno i logično no teško je izvedivo, osobito u skorije vrijeme.

Inače, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave mjesečno rješava oko 99 žalbi na natječaje. Prilično su ažurni.

Lani su žalbe donijele u državni proračun oko 16 milijuna kuna, a gotovo 45 posto pristiglih žalbi u 2020. zaustavilo je ili poništilo određeni natječaj. Iako je teško za očekivati da će Državna komisija poništiti i ovaj natječaj, kada bi se to i dogodilo, Tomašević bi na svoj način mogao odahnuti. Tada bi imao opradanje zbog čega s privatnikom mora potpisati zbrinjavanje glomaznog otpada na duži period pa bi svi problemi s drobilicama i skladištenjem glomaznog otpada bili privremeno riješeni. 

Najčitaniji članci