Obavijesti

News

Komentari 25

Tomašević: Stanje je gore od mojih najgorih scenarija

Tomašević: Stanje je gore od mojih najgorih scenarija

Imamo situaciju da su tri stranke imale nula donatora ukupno, Domovinski pokret, Most i Milan Bandić 365. Mi smo imali preko 1500 donatora, više od 1500 građana je doniralo jer su željeli promjenu vlasti, rekao je

Imenovao bih dva člana Uprave, djelomični sastav uprave, Nadzornog odbora. Podsjetit ću da je tjedan dana nakon toga u Holding upao USKOK. Napravio bih potpuno istu stvar, rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević komentirajući predmet koji je protiv njega otvorilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zbog imenovanja u Holdingu, prenosi N1.

Tomašević kaže kako je imao neke indicije o tome što se događa u Holdingu.

- Svi smo imali praksu koja je do tada bila prošlog Povjerenstva i smo smatrali da je to ingerencija gradonačelnika, a ne Skupštine. To su smatrali i u tadašnjoj vladajućoj većini, a to posebno ide na zastupnike HDZ-a čiji je tadašnji i sadašnji zastupnik u Nadzornom odboru Holdinga - rekao je Tomašević.

Tomašević: Vjerujem da će obje prijave odbaciti. Nikome nisam ništa obećao za nijednu poziciju
Tomašević: Vjerujem da će obje prijave odbaciti. Nikome nisam ništa obećao za nijednu poziciju

Kaže kako bi to pitanje trebalo riješiti Povjerenstvo i Sabor.

- Povjerenstvo je zauzelo stav da se taj članak 15. treba brisati, uputili su to u Sabor i očekujem da Sabor to riješi jer su gradonačelnici u Hrvatskoj zbunjeni. Oni su u neobranom grožđu i ne znaju što da rade - rekao je Tomašević.

- Mnogi lokalni čelnici su me zvali koji su bili potpuno iznenađeni jer do sada nije takva praksa bila. Ali, ne može biti sukob između dva zakona - dodao je.

Osvrnuo se i na drugi predmet protiv njega koji je otvoren zbog imenovanja članova Upravnog vijeća u bolnici Srebrnjak.

- Imamo situaciju da su tri stranke imale nula donatora ukupno, Domovinski pokret, Most i Milan Bandić 365. Mi smo imali preko 1500 donatora, više od 1500 građana je doniralo jer su željeli promjenu vlasti. Znači li to da automatski da nitko od tih 1500 ljudi ne može biti imenovano u nijedno Upravno vijeće od 340 ustanova u Zagrebu? - pita se Tomašević.

Sankcije za Bajakićevu sestru? Morala se izuzeti zbog brata i nije smjela donirati Tomaševića
Sankcije za Bajakićevu sestru? Morala se izuzeti zbog brata i nije smjela donirati Tomaševića

- Provjerio sam i ispada da Ivana Novoselec koju sam imenovao u upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak isto tako donator, jedan od od tih 1500. Treća osoba nije donator, ni četvrta. Meni to nisu bili kriteriji za kvalifikaciju ili diskvalifikaciju - dodao je.

Kaže kako je Novoselec u kampanji donirala tisuću kuna te da on nije znao da je ona bila donator već je kriterij bila stručnost.

- Meni je ključno da su to stručnjaci i da imam u njih povjerenja. Bit će javni natječaj za uprave gradskih poduzeća. Dva člana sam izravno imenova, a za tri smo raspisali natječaj, došlo je nešto manje od 60 prijava je došlo. Što se tiče uprava ustanova, nikad nismo govorili da će to ići na javni natječaj - rekao je Tomašević.

- Grad mora funkcionirati, ja moram donositi odluke brzo - dodao je.

Tomašević kaže kako se boji da ubuduće građani više neće htjeti donirati.

Bandić mu je dao astronomsku plaću, a Kalinić nam sad otkriva kamo odlazi: 'Imam 2 ponude...'
Bandić mu je dao astronomsku plaću, a Kalinić nam sad otkriva kamo odlazi: 'Imam 2 ponude...'

- To je ono čega se najviše bojim. Jako puno građana je doniralo, sve je transparentno. Zašto je zakonom definirana maksimalna donacija? Naše donacije nisu ni blizu tih limita. Tim limitom se pokušava spriječiti da se obavlja neki politički utjecaj, da se trguje - rekao je Tomašević.

Dodao je kako poštuje rad Povjerenstva, a komentirao je i plaću Pavla Kalinića, iako nije htio potvrditi o kojem se iznosu radi zbog GDPR-a. 

- Ovih mjesec dana je potpuno nevjerojatno. To je ipak od mojih najpesimističnijih scenarija gore - rekao je Tomašević.

- Hoćemo staviti stvari u normalnu hijerarhiju gdje će pročelničke plaće biti u razini zamjenika gradonačelnika, a ispod toga zamjenici gradonačelnici, pomoćnici itd. - dodao je.

Novi rezovi: 'Smanjit će se plaće za savjetnike i pročelnike, kao i vijećnike. Bit će novi vozni park'
Novi rezovi: 'Smanjit će se plaće za savjetnike i pročelnike, kao i vijećnike. Bit će novi vozni park'

Kaže kako se trenutno bave preustrojem Gradske uprave.

- Preustroj će stupiti na snagu 31.10., potrebno je prilagoditi softver na nove ured usred proračunske godine, ali za nekih pet ureda koji će ostati u kontinuitetu gdje smo uspjeli uvjeriti pročelnike da se maknu ćemo napraviti javni natječaj. Ti natječaji će biti krajem kolovoza - rekao je Tomašević.

Dodao je i kako očekuje još uhićenja u Zagrebu.

- Jako je puno krakova i trebat će neko vrijeme da se to procesuira i obradi. Mi smo otvoreni za suradnju i to jako dobro znaju u PNUSKOK-u - zaključio je Tomašević.