Obavijesti

News

Komentari 10

Tomo Medved: 'Nezamislivo je da Ivan Penava ovako ograničava dolazak u Vukovar'

Tomo Medved: 'Nezamislivo je da Ivan Penava ovako ograničava dolazak u Vukovar'

Ivan Penava je ranije danas najavio da će ove godine Kolonu sjećanja predvoditi pripadnici HOS-a i poručio "svima onima koji imaju nešto protiv HOS-a" da ne trebaju dolaziti na obilježavanje stradanja Vukovara u Domovinskom ratu

VIDEO

Ministar hrvatskih branitelja Medved komentirao je današnji istup vukovarskog gradonačelnika Penave o obilježavanju Danu sjećanja 18. studenoga, istaknuvši kako je gotovo nezamislivo da se na takav način ograničava bilo kome, tko želi doći u Vukovar, odati počast žrtvama Domovinskog rata. 

Ivan Penava je ranije danas najavio da će ove godine Kolonu sjećanja predvoditi pripadnici HOS-a i poručio "svima onima koji imaju nešto protiv HOS-a" da ne trebaju dolaziti na obilježavanje stradanja Vukovara u Domovinskom ratu. Predstavio je i plakat na kojim je velikim slovom istaknuto slovo U, u rečenici 'Vukovar, moj izbor i U dobru i u zlu', a na plakatu je i slika hrvatskog branitelja Jeana Michela Nicoliera, francuskog dragovoljca Domovinskog rata, ubijenog na Ovčari.

"Žalosti činjenica da danas, na kraju dana, u fokusu nisu žrtve, već Ivan Penava i njegov nastup. Danas tijekom dana zaprimio sam stotine poziva hrvatskih branitelja koji su ogorčeni. Ogorčeni upravo iz razloga što govorimo o podjelama, eventualnim zabranama i ograničenjima dolaska u Vukovar svih onih koji žele odati počast našim žrtvama", rekao je potpredsjednik Vlade ministar Tomo Medved u Dnevniku HRT-a. Ocijenio je to Penavino ograničenje vrlo opasnim.

Kako je Penava privatizirao žrtvu Vukovara: 'To što on sebi dopušta je ispod svake razine!'
Kako je Penava privatizirao žrtvu Vukovara:  'To što on sebi dopušta je ispod svake razine!'

.Podsjetio je da je Vlada 2020. donijela Zakon o blagdanima te Zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta.

“Ne vidim niti jedan razlog da se na ovakav način istupa, da se ne koordinira s Vladom i da se ne koordinira s Vijećem. Ono što je izrečeno je vrlo opasno, da se stavljaju određena ograničenja, tko može, a tko ne može doći u Vukovar”, rekao je Medved i pozvao gradonačelnika Penavu da to izbjegava.

Medved, koji je ujedno i predsjednik Vijeća za domovinski pijetet i mir, rekao je da su i do sada izrađivani plakati o organizaciji i programu obilježavanja Dana sjećanja, ali da nikada do sad na njemu nisu bile istaknute pojedine postrojbe, niti imena bilo kojeg hrvatskog branitelja.

Reakcije udruga HOS-a

Na pitanje o tome gdje je mjesto HOS-a kada se radi o Vukovaru, ministar je odgovorio kako mu je "mjesto sa svim postrojbama" te podsjetio da je HOS "sastavni dio Hrvatske vojske".

-"Mjesto HOS-a je sa svim postrojbama Hrvatske vojske i policije s hrvatskim braniteljima, baš onako kako je to bilo svih ovih godina. Naša Vlada je još 2017. prvi put u Zakonu o hrvatskim braniteljima, jasno definirala da je HOS sastavni dio Hrvatske vojske u obrambenom Domovinskom ratu", naglasio je Medved.

Istaknuo je da Ministarstvo hrvatskih branitelja s udrugama HOS-a ima "izrazito kvalitetan partnerski odnos" te da su mnogi članovi HOS-a ogorčeni izdvajanjem samo njihove postrojbe, jer su Vukovar branile mnoge postrojbe hrvatske vojske i policije.

Plenković o Penavi i Vukovaru: 'Nema pravo privatizirati grad'
Plenković o Penavi i Vukovaru: 'Nema pravo privatizirati grad'

Dodao je kako je dosadašnja organizacija obilježavanja Dana sjećanja u Vukovaru išla u koordinaciji vukovarskog gradonačelnika i same Vlade, u okviru Vijeća. 

“Nažalost, ove godine događa se iz nama nepoznatih razloga iznimka, da gradonačelnik Vukovara radi plakat sa kojim nismo bili upoznati, da gradonačelnik Vukovara radi program koji nam ni na koji način nije dostavio”, rekao je Medved i poručio kako od Penave očekuje da do 3. studenoga dostavi Vijeću program, kako bi ga mogli proanalizirati i usuglasiti. 

Također je naglasio kako do sada nije bio slučaj da se ističe samo jedna postrojba ili ime.

Obitelj Jeana Michela Nicoliera "nezadovoljna"

Ministar Medved je izvijestio i da se susreo sa članovima obitelji hrvatskog branitelja Jeana Michela Nicoliera.

" Danas su kod mene bili članovi obitelji Jeana Michelea Nicoliera. Izrazili su nezadovoljstvo, negodovanje i tugu iz razloga što ih nitko nije kontaktirao, a vezano uz stavljanje slike Jeana Michelea Nicoliera na plakat", rekao je.

Milorad Pupovac: 'Ivan Penava je povrijedio pijetet Vukovara'
Milorad Pupovac: 'Ivan Penava je povrijedio pijetet Vukovara'

Pozvao je sve koji žele obilježiti 18. studeni - Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, te doći i u Vukovar i Škabrnju kao i na  sva druga stratišta, da to učine na primjeren, dostojanstven način. 

“Izbjegnimo svaki mogući oblik politiziranja. Izbjegnimo svako postupanje koje može povrijediti žrtve Domovinskog rata, hrvatske branitelje, stradalnike Domovinskog rata”, poručio je potpredsjednik Vlade ministar hrvatskih branitelja Medved. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...