News

Komentari 0

Tonino Picula: 'Dodiku je BiH tranzicijska tvorevina, on želi RS kao samostalnu državu'

Tonino Picula: 'Dodiku je BiH tranzicijska tvorevina, on želi RS kao samostalnu državu'

Europski parlament je Dodika prozvalo kao glavnog kreatora krize u BiH, koju su neki zastupnici nazvali najgorom krizom od osnivanja države

- Lider bosanskih Srba Milorad Dodik smatra Bosnu i Hercegovinu tranzicijskom tvorevinom nakon koje će Republika Srpska postati suverena samostalna država - izjavio je u Strasbourgu za Hinu eurozastupnik Tonino Picula, dodajući da to za Hrvatsku nikako ne bi bilo dobro.

Europski parlament u utorak kasno navečer imao je na plenarnoj sjednici raspravu o BiH na kojoj su zastupnici prozivali Dodika, naglašavajući da član predsjedništva BiH ima potporu iz Beograda i Moskve.

Njega se u raspravi u utorak navečer prozvalo kao glavnog kreatora krize u BiH, koju su neki zastupnici nazvali najgorom krizom od osnivanja države.

- On BiH smatra tranzicijskom tvorevinom nakon kojeg će RS postati suverena, samostalna država. Mislim da to za Hrvatsku ne bi nikako bio dobar rezultat. Mi na svojim granicama moramo imati BiH kao državu koja funkcionira, koja je suverena država, a ne nekakav dio 'srpskog sveta' o čemu se manje-više neskriveno spekulira, pogotovo iz Beograda - rekao je nakon rasprave u Strasbourgu Picula za Hinu.

Dodik teško može biti sugovornik koji može unaprijediti stanje u BiH. Prema tome, svi kontakti iz Hrvatske s Miloradom Dodikom moraju voditi o tome računa. Ni na koji način se ne treba davati legitimitet njegovim političkim planovima.

Picula, zastupnik iz redova socijalista, na popis zemalja koje daju vanjsku potporu Dodiku, gdje se u raspravi govorilo o Beogradu i Moskvi, dodao i Budimpeštu.

Razlog za raspravu EP-a dao je sam Dodik, naglasio je Picula, svojim aktivnostima posljednjih nekoliko mjeseci 'u kojima je nadmašio i vlastite standarde izazivanja uzbuna u i oko BiH', te predlaganjima zakona koji de facto znače secesiju.

Međunarodna zajednica upozorava Dodika kako neće biti dopuštena provedba njegovih planova za uspostavu vojske Republike Srpske. Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt rekao je u srijedu kako je u strateškom interesu Zapada i Europe spriječiti politike koje vode ka raspadu BiH jer je to jedini način da se očuva stabilnost regije.

Picula je istaknuo da je u ovih 25 godina Daytonski sporazum sačuvao zemlju od ratnih razaranja ali ni od čega drugog, te da u zemlji postoji kultura sukobljavanja a ne suradnje.

Istaknuo je još jednom kao jednu od glavnih točaka sukobljavanja reformu izbornog sustava "bez čijeg razrješenja se neće moći osigurati dugoročna stabilnost zemlje.

- Bez principa poštivanja jednakopravnosti uvijek će postojati jedna razina frustriranosti koja proizvodi političke probleme - rekao je Picula.

 

 

Najčitaniji članci