Obavijesti

News

Komentari 5

Transplantirali su joj jetru: Odbojkašica dobila život natrag

Transplantirali su joj jetru: Odbojkašica dobila život natrag
1

Savannah Rennie (19) je samo pet mjeseci nakon transplatacije osvojila prve poene. Erupcija oduševljenja uslijedila je kada je Savannah prvi put nakon operacije ušla na teren

VIDEO

A sad nešto sasvim drugačije – što bi ono Montypythonovci davno kazali. Neki mi je dan došao zanimljiv mail, samo bih prvo trebao napraviti mali uvod sa povežem sve u suvislu cjelinu. Moja kćer Hana studirala je na University of California Berkeley (nadalje Cal), otišla je tamo igrati odbojku – kao talentirana sportašica dobila je punu stipendiju – i završila je filmske studije.

I njena i naša iskustva s boravkom u SAD su odlična, da ne tupim sada puno o tome. Igrala je dobro – neke će njene brojke dugo, dugo ostati zapisane u povijesti škole - , naučila je igrati još bolje, ekipa je imala dobre rezultate, bila je motivirana za školovanje i bila je okružena kvalitetnim ljudima - i studentima, i njihovim roditeljima, i trenerima, i profesorima.

Da pojednostavnim, možda donekle i banaliziram, cijeli taj koncept, reći ću da joj je bavljenje sportom omogućilo da studira na sveučilištu koje je svjetski Top 20 već dugi niz godina, vjerojatno je najbolje javno sveučilište u SAD, i dalo je, recimo, 73 dobitnika Nobelove nagrade, ali i osvajače 207 olimpijskih medalja, od čega 117 zlatnih, a američki roditelji štede od rođenja djece kako bi im uspjeli osigurati studiranje na takvim sveučilištima.

Bitna, ne i presudna, u njenom odlasku na Cal bila je nešto starija kolegica odbojkašica Mia Jerkov, koja je par godina prije nje otišla tamo, i s njom je Cal postao respektabilni odbojkaški program.

Nakon Hane na Cal je otišla, i prošlog ljeta je Cal i završila, još jedna naša odbojkašica, Lara Vukasović. Sve tri djevojke su, pazi ovo, kćeri košarkaša…


Želio sam reći da s Calom obiteljski imamo čvrste veze, i vjerojatno će takvima i ostati još dugo. Dobro smo upoznali trenera Richa, bio je nekoliko puta u Hrvatskoj, kao i njegovu šarmantnu suprugu Stacey. Rich upravo vodi 17 sezonu kao trener Cala, bio je proglašen trenerom godine, najveći uspjeh mu je bio ulazak u finale NCAA turnira s Calom, kad je zvijezda ekipe bila Carli Lloyd, koja je netom osvojila broncu s reprezentacijom SAD u Riu, a još je jednom ušao na NCAA Final Four, taj put s Hanom. Mogu dodati još i da na Calu odbojku upravo igra Maddy Kerr, kćer trenera Golden State Warriorsa Stevea, koji će jurišati na (novu) NBA titulu s Curryjem, Durantom i društvom ove sezone. A Kerr je igrao s Tonijem Kukočem u Bullsima. A Tonijeva kćer Stela igra odbojku, i to igra dobro, na sveučilištu Miami Ohio. Dobro, dobro, produžio sam uvod.
No, dakle, redovito dobivam mailove s Cala i neki dan mi je stigao mail koji mi je ovlažio oči. O čemu se radi? Djevojka imenom Savannah Rennie odigrala je svoje prve minute za Cal, i upisala je svoje prve poene. Što ne bi bilo ništa posebno da se ne radi o curi koja je prije pet mjeseci prošla presađivanje jetre. Što su, naravno, svi u dvorani znali – igralo se u Haas Pavilionu na sveučilištu – i izbila je erupcija oduševljenje kad se Savannah ukazala na terenu.

Devetnaestogodišnjakinja iz San Diega je studentica prve godine na Calu. Prije otprilike godinu i pol dana po prvi put je osjetila ozbiljne zdravstvene probleme, već tad je bila odabrala Cal kao svoje buduće sveučilište. Visoka temperatura, bol u abdomenu i povećana jetra zahtijevali su prvo stalne odlaske na hitnu, pa potom i pomne liječničke preglede, ali joj nisu uspjeli postaviti pravu dijagnozu. Uzimanje antibiotika joj je pomoglo, otišla je na Cal, nije mogla trenirati i igrati, ali je kao zaljubljenik u odbojku pomagala na treninzima Richu koliko je god mogla. No,  jedan je dan pala u nesvijest čekajući u redu za kavu, i to je značilo da se vraća u San Diego na nove preglede.

Tijekom rujna prošle godine konačno joj je postavljena prava dijagnoza, koja je za mene – medicinskog analfabeta – neprevodiva. Ali – radi(lo) se o rijetkoj bolesti jetre koja izaziva sepsu, što se Savannahi i događalo. Ona je u priči o toj bolesti, možda je bolje kazati o stanju jetre, ne određeni način anomalija. Bolest napada novorođenčad, koja umire na porodu, ili se manifestira kod osoba treće životne dobi. Savannah je, eto, imala tu nesreću da s 18 godina postane statistička anomalija u medicini.

Nakon nekoliko mjeseci konstantnog uzimanja antibiotika tijelo joj više nije odgovaralo na terapiju, i tada je jedino rješenje postalo presađivanje. U ožujku ove godine preselila je u Indianapolis s majkom, i tamo je na klinici čekala novu jetru. Prva joj je bila ponuđena krajem istog mjeseca, ali ju je odbila jer je bila visokorizična – donator je, između ostalog, bio i narkoman. Napokon, 16. svibnja je dobila novu, zdravu, jetru i njeni su roditelji po prvi put u godini dana čuli dobru vijest; operacija je trajala dva sata, iako inače takvi zahvati traju pet do šest sati, a liječnik je rekao da je sve prošlo bolje od očekivanja. Odmah po operaciji s trenerom Richom razgovarala je o svojim sportskim planovima, iako su joj u sljedećem operativnom zahvatu tek trebali ponovno pričvrstiti mišiće…

Sportu se kao veliki borac i natjecatelj vratila brzo, brže od normale. Ako se u ovakvim slučajevima uopće može govoriti o 'normalnom'. Čim je dobila zeleno svjetlo od liječnika, vratila se odbojci i priključila se djevojkama. Svaki dan ima istu ogrlicu, na kojoj je ugraviran datum 17.05.2017. 'Dan kad sam dobila svoj život natrag', kako kaže. Da bi, eto, 8.10. 2017. natrag dobila i sport, izašavši prvi put na teren u dresu Cala. Stvarno za pustiti suzu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.