Obavijesti

News

Komentari 3

Trobonjača: 'Što se epidemija brže širi, brže će se ispuhati'

Trobonjača: 'Što se epidemija brže širi, brže će se ispuhati'

Imate situaciju gdje cijele obitelji nisu cijepljene, gdje djeca vrlo često utječu na roditelje da se ne cijepe i onda kada takav virus zarazi sve, onda mlađi prežive, ali stariji umru, rekao je Trobonjača

VIDEO

Imonulog Zlatko Trobonjača, u HRT-ovoj emisiji komentirao je podvrste omikrona koje se drastičnom brzinom šire svijetom. 

- S obzirom na to da je mala zaraznija, po svemu sudeći, onda ima određenu prednost u prijenosu. Najviše se proširila Danskom, a čini se da se i Velikom Britanijom širi, jučer su se pojavili slučajevi te varijante i kod nas. Ono što je bitno jest, prema prvim izvješćima, da ne izaziva težu bolest i čini se da preboljenje omikrona BA.1 varijante štiti podosta protiv BA.2 varijante, iako su zabilježeni neki slučajevi infekcije s BA.2 nakon BA.1, ali čini se da to neće biti učestalo - rekao je Trobonjača.

Po pitanju omikrona i zaštite cjepivom istaknuo je kako sve ovisi o protoku cijepljenja. 

Danska i Norveška ukidaju sve mjere: Nije ugroženo zdravstvo
Danska i Norveška ukidaju sve mjere: Nije ugroženo zdravstvo

- Ono je izuzetno u prvih nekoliko mjeseci nakon boosteriranja, iznosi možda i preko 60 posto, ali protekom vremena zaštita pada. Vidimo da se cijepljeni u većoj mjeri mogu inficirati omikronom nego što su se recimo mogli s deltom, cjepivo slabije štiti, ali treba naglasiti da to cjepivo i dalje dobro štiti protiv teških bolesti i hospitalizacija. Izuzetno mali broj boosteriranih završi u bolnici i umru. Često se radi o ljudima koji imaju kronične bolesti, koje to cijepljenje ne može zaštititi u većoj mjeri - rekao je Trobonjača.

Trobonjača je rekao kako je Hrvatska najgora među svim zemljama u svijetu po stopi smrtnosti od koronavirusa.

- Jedan od temeljnih razloga je jako loša procijepljenost. Ja sam prošlo ljeto upozoravao da dolazi četvrti delta val i da se moramo cijepiti, ali naši ljudi nisu odreagirali kako treba. Ušli smo u delta val s malom procijepljenošću. Mi smo u prosincu mislim bili među pet najgorih zemalja po smrtnosti, budući da je delta izuzetno patogen virus i vodi u veliku smrtnost. Ova sada velika smrtnost dijelom je još uvijek posljedica tog delta vala, još delta donekle postoji. Naravno i sam omikron može uzrokovati smrtnost ako se širi u većoj mjeri, s tim da treba napomenuti da imamo jako lošu procijepljenost u starijoj populaciji. Zemlje poput Danske, Portugala ili Islanda imaju gotovo 100 posto, mi u populaciji 60+ imamo procijepljeno oko 77 posto ljudi, što znači da gotovo svaki četvrti čovjek u toj dobi nije cijepljen - kazao je Trobonjača.

'Blizu smo normalnom životu. Doći će trenutak kada se virus više neće imati na koga širiti'
'Blizu smo normalnom životu. Doći će trenutak kada se virus više neće imati na koga širiti'

 

Pada povjerenje u cjepivo, a nema ni pomaka u primanju prve doze.

- Imate situaciju gdje cijele obitelji nisu cijepljene, gdje djeca vrlo često utječu na roditelje da se ne cijepe i onda kada takav virus zarazi sve, onda mlađi prežive, ali stariji umru. Stoga bih preporučio starijima da se cijepe bez obzira na bilo čiji utjecaj, svatko ima pravo primiti cjepivo i zaštititi se. Ne možete vjerovati da u situaciji kada neke zemlje imaju procijepljenost starije populacije 100 posto kod nas svaka četvrta starija osoba nije cijepljena, to je porazno, zaista katastrofalno. Normalno da to vuče lanac posljedica - strahovito opterećenje zdravstvenog sustava pa onda povećanje smrtnosti - rekao je Trobonjača.

Štzo se tiče mjera koje provodi Hrvatska rekao je da su blaže nego u ostalim zemljama svijeta.

Karantena skraćena na sedam dana svim bliskim kontaktima
Karantena skraćena na sedam dana svim bliskim kontaktima


Trobonjača je rekao da se hospitalizacije mogu smanjivati protuepidemijskim mjerama i cijepljenjem.

- Ako sustav bude opterećen, a vidimo da u nekim dijelovima zemlje jest, onda bi COVID potvrdama i protuepidemijskim mjerama na neki način rastezati taj epidemijski val da se smanji opterećenje zdravstvenog sustava. Mi imamo malu procijepljenost, u populaciji do 18 godina imamo svega 3,8 posto cijepljenih, za razliku Portugala ili Danske koji imaju preko 30 ili 40 posto cijepljenih. Jednostavno ne može drugačije biti. Antivakserski krugovi su se izborili za svoju poziciju u državi, značajno su utjecali na ljude i mnogi su zbog toga stradali - rekao je.

Trobonjača je pak naglasio da testiranje puno košta.

- Kad vidite koliko će se milijuna kuna potrošiti za taj školski sustav, kad bi se to primjenjivalo i u drugim radnim kolektivima, to bi bilo strašno puno. Ide se na izolaciju i samoizolaciju, iako se ona isto skraćuje zbog činjenice da mnogi izostaju s posla i da su službe oštećene - rekao je Trobonjača.

Što se epidemija brže širi, poručio je imunolog Trobonjača, ona će se brže ispuhati.

Kolarić: 'Previše je umrlih, a za to su odgovorni Stožer i Vlada. Platili smo cijenu blagih mjera'
Kolarić: 'Previše je umrlih, a za to su odgovorni Stožer i Vlada. Platili smo cijenu blagih mjera'



- Ona sada bjesni, vrlo je intenzivna, ali ja očekujem da neće dugo trajati. Očekujem da bi u sljedećih mjesec dana brojevi mogli početi padati, a onda ćemo vidjeti što će se dalje događati. Virus mutira i novi sojevi će se stvarati i pretpostavimo da će se širiti dalje. Ono što se događa u društvu je akumulacija kolektivne imunosti i u konačnici svaka epidemija, pa i ova, će nastati ili akumulacijom kolektivne imunosti ili nekom katastrofalnom mutacijom u samom virusu koja bi ga toliko oštetila da nestane, ali mislim da ta opcija nije moguća - rekao je Trobonjača.

Osvrnuo se i na kolektivni imunitet kojeg svi spominju.

- To će se dogoditi u narednim mjesecima, ali vjerojatno će doći novi sojevi. Međutim, oni neće izazivati tako velike zdravstvene i druge posljedice - zaključio je imunolog.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić