News

Komentari 10

Trojica optužena zbog širenja četničke ideologije: Među njima i zloglasni Slavko Aleksić...

Trojica optužena zbog širenja četničke ideologije: Među njima i zloglasni Slavko Aleksić...

Protiv trojice pripadnika ravnogorskog četničkog pokreta Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu zbog izazivanja nacionalne i vjerske mržnje u toj zemlji

Optuženi su Dušan Sladojević (63) iz Ključa, Slavko Aleksić (64) iz Bileće te Risto Lečić (57) iz Trebinja.

Tužiteljstvo BiH tereti ih da su sudjelujući na okupljanju koje je u ožujku 2019. kod Višegrada organizirao "Ravnogorski pokret Republike Srpske" veličali četnički pokret te prijetili pripadnicima drugih naroda i pozivali na nasilje.

Njihove prijetnje posebice su bile usmjerene prema Bošnjacima koji žive na području Višegrada.

Na društvenim mrežama i danas je dostupna snimka na kojoj optuženi Lečić uz gusle izgovara: "Bit će, opet, pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”.

U optužnici je navedeno kako su Lečić i druga dvojica optuženih svojim postupcima izazvali strah i uznemirenost stanovništva na području BiH, a posebice povratnika u Višegrad i okolna mjesta.

Stoga ih se tereti da su počinili kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, opisano u članku 145. Kaznenog zakona BiH.

Pripadnici četničkog pokreta iz RS, Srbije i Crne Gore tijekom gotovo svih poratnih godina okupljaju se u Višegradu i okolici kako bi tamo slavili Dražu Mihailovića, suradnika nacista i ratnog zločinca odgovornog, uz ostalo, za masakr baš nad višegradskim muslimanima 1943. godine. 

Optuženi Slavko Aleksić je tijekom posljednjeg rata u BiH zapovijedao paravojnim postrojbama koje su sudjelovale u opsadi Sarajeva te je dobio titulu četničkog vojvode.

Najčitaniji članci