Obavijesti

News

Komentari 9

Trump potvrdio: Razmatram sve opcije u vezi Venezuele

Trump potvrdio: Razmatram sve opcije u vezi Venezuele
1

Političko i diplomatsko odmjeravanje snaga između Washingtona i Caracasa sada je koncentrirano na hitnu humanitarnu pomoć u hrani i lijekovima za Venezuelu

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je u srijedu da ne isključuje niti jednu opciju u vezi Venezuele, naglasivši da predsjednik Nicolas Maduro nepropuštanjem međunarodne humanitarne pomoći u zemlju čini "strašnu pogrešku".

"Postoje razna rješenja, razne opcije. Sve ih razmatramo", rekao je Trump tijekom susreta s kolumbijskim predsjednikom Ivanom Duqueom.

Dvojica političara, u pratnji supruga Melanije Trump i Marie Ruiz, inzistirali su na približavanju stajališta.

Na pitanje ima li plan B ako Maduro pod svaku cijenu odluči ostati na vlasti, Trump je odgovorio da "uvijek ima plan B, i C i D i E i F", bez drugih objašnjenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Političko i diplomatsko odmjeravanje snaga između Washingtona i Caracasa sada je koncentrirano na hitnu humanitarnu pomoć u hrani i lijekovima za Venezuelu, koju su poslale Sjedinjene Države i koja se gomila u skladištima u susjednoj Kolumbiji.

Predsjednik Nicolas Maduro, koji poriče glad u zemlji, nazvao je tu pomoć kojoj ne dopušta ulazak u zemlju "političkim igrokazom" prije američke vojne intervencije.

Oporbeni vođa Juan Guaido, privremeni predsjednik kojeg je priznalo pedesetak zemalja, među kojima i Sjedinjene Države, trudi se sve učiniti kako bi pomoć došla.

"Jako poštujem osobu koja je za puno ljudi, pravi predsjednik Venezuele. On je jako hrabar", naglasio je Trump.

Duque je inzistirao na potrebi zadržavanja pritiska na Madurov režim.

"Predsjednik Guaido ima snažnu podršku i moramo mu je i dalje pružati kako bi mogao provesti tranziciju u Venezueli. Mislim da je diktaturi došao kraj", zaključio je.

"Vojna intervencija SAD-a u Venezueli nije nam opcija"

Američki Kongres neće podržati vojnu intervenciju SAD-a u Venezueli usprkos nagovještajima predsjednika Donalda Trumpa da ta opcija nije isključena, otkrio je u srijedu demokratski čelnik odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma. 

"Brinem se zbog predsjednikovog zveckanja oružjem, njegovih naznaka da je američka vojna intervencija i dalje opcija. Želim jasno poručiti... američka vojna intervencija nije opcija", kazao je Eliot Engel na početku saslušanja o kaotičnoj političkoj situaciji u toj južnoameričkoj članici OPEC-a. 

Prema američkom ustavu, inozemne vojne operacije moraju dobiti odobrenje Kongresa. 

Engel je upozorio i na moguće posljedice američkih sankcija protiv venezuelske državne tvrtke PDVSA na narod te zemlje. SAD je u siječnju uveo sankcije u svrhu ograničavanja pristupa predsjednika Nicolasa Madura prihodima od nafte . 

"Razumijem potrebu za vršenjem pritiska na Madura", rekao je Engel. 

"No Bijela kuća mora promisliti o potencijalnim posljedicama koje će te sankcije imati na narod Venezuele ako Maduro u narednim tjednima ne odstupi s dužnosti". 

Venezuela je već pogođena nestašicom hrane i lijekova, hiperinflacijom i nefunkcionalnim gospodarstvom. 

Maduro: Guaido će odgovarati pred sudom

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro zaprijetio je čelniku oporbe Juanu Guaidou da će "prije ili kasnije" odgovarati pred sudom jer je prekršio ustav time što se proglasio čelnikom države. 

Guaido, vođa Nacionalne skupštine u kojoj većinu ima oporba, proglasio se predsjednikom prije tri tjedna, pozivajući se na ustavne odredbe i tvrdeći da je Madurova pobjeda na izborima prošle godine bila prijevara. Većina zapadnih država priznalo ga je kao predsjednika, no Maduro i dalje kontrolira državne institucije, uključujući vojsku. 

Maduro je u razgovoru za libanonsku televiziju al-Majadin kazao kako Guaido želi razjediniti državu i uvjeriti vladu američkog predsjednika Donalda Trumpa da pokrene vojnu intervenciju. 

"Ako se američki imperij usudi dirnuti samo jedan list palme u našoj državi, ovo će se pretvoriti u novi Vijetnam", poručio je Maduro.

"Ta osoba, koja vjeruje da je politika igra i da može kršiti ustav i zakone, prije ili kasnije će trebati odgovarati pred sudovima", istaknuo je Maduro o Guadiou, dodavši kako je "apsolutno siguran" u to. 

Vrhovni sud Venezuele čelniku oporbe je već zabranio izlazak iz države i blokirao mu račune, nakon što je odobrio zahtjev glavnog državnog tužitelja o pokretanju preliminarne istrage. 

Guaido je u utorak na skupu svojih pristaša rekao kako će 23. veljače u državu ući humanitarna pomoć. Maduro odbija propustiti pomoć jer odbacuje da u zemlji postoji ekonomska kriza. 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag