Obavijesti

News

Komentari 9

Trumpov stožer postupak opoziva smatra svojim adutom

Trumpov stožer postupak opoziva smatra svojim adutom
1

Očekuje se da će Trump postati treći predsjednik protiv kojeg se provodi opoziv kada cijeli Zastupnički dom predvođen demokratima potvrdi optužbe za zloporabu moći i ometanje istrage Kongresa.

VIDEO

Izborni stožer američkog predsjednika Donalda Trumpa prihvatio je napore demokrata za Trumpov opoziv kao svoj glavni adut za predsjedničke izbore 2020. vjerujući da će njegovi pristaše i politički nezadovoljnici glasati za njega na izborima u studenom.  

Pokretanje videa...

01:16

No, ako se republikanski predsjednik nada javnom zazoru kao 1998. u vrijeme opoziva demokratskog predsjednika Billa Clintona, ankete Reutersa i Ipsosa posljednjih mjeseci pokazuju da to nije slučaj.  

Istraga Zastupničkog doma osnažila je inicijativu demokrata da Trump odgovara za pritiskanje Ukrajine da istraži političkog suparnika, demokrata Joea Bidena, pokazuju rezultati anketa koje se provode svaki tjedan od izbijanja skandala s Ukrajinom 24. rujna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Očekuje se da će Trump kasnije ovog tjedna postati treći američki predsjednik protiv kojeg se provodi opoziv kada cijeli Zastupnički dom predvođen demokratima potvrdi optužbe za zloporabu moći i ometanje istrage Kongresa. 

Uslijedit će suđenje u Senatu koji kontroliraju republikanci koji vjerojatno neće glasati za njegov opoziv. 

Trump odbacuje optužbe i postupak naziva prijevarom. 

Vučić ih želi u Srbiji: 'Prvo će doći Johnson, a onda i Trump'

Otkako su demokrati pokrenuli istragu, Trumpova kampanja pokušava preokrenuti krizu u političku prednost, navodi se u programu kampanje koji je vidio Reuters. 

- Svaki put kada ljudi pokušavaju zbaciti legitimnog predsjednika, njegovi glasači će uzvratiti - rekao je voditelj Trumpove kampanje Brad Parscale. 

Čini se da se republikanci uzdaju u ishod postupka za opoziv Billa Clintona 1998. 

Tadašnja anketa Gallupa pokazala je porast Clintonove popularnosti i u vrijeme izglasavanja opoziva dobio je 73 posto podrške. 

Clinton, protiv kojega je postupak pokrenut zbog laganja o seksualnim odnosima s pripravnicom u Bijeloj kući, ojačao je svoju političku poziciju nakon što je na suđenju u Senatu 1999. oslobođen optužbi. 

No, Amerikanci reagiraju drugačije u 2019. 

Podrška Trumpu kreće se cijele godine oko 40 posto i malo se mijenjala posljednja tri mjeseca. 

Trump ljubomoran na Gretu? 'Ja sam jedina Osoba godine'
Trump ljubomoran na Gretu? 'Ja sam jedina Osoba godine'

Također, posljednjih nekoliko mjeseci manje ga podržavaju bijelci bez diplome, što je njegova ključna politička baza. Bio je manje popularan u ruralnoj Americi u studenom nego što je bio u lipnju. 

Anketa Reutersa i Ipsosa također pokazuje da su demokrati posvećeniji opozivu Trumpa nego što su bili ranije ove godine i manje brinu kako će to utjecati na predsjedničke izbore 2020. 

Iako je ukupna podrška za opoziv Trumpa stagnirala posljednjih nekoliko tjedana i iznosila oko 45 posto, među demokratima se od kraja rujna povećala za 12 postotnih bodova. Njih 78 posto u posljednjoj anketi koja je provedena 9. i 10. prosinca smatra da Trumpa treba opozvati. 

Među republikancima nema veće promjene u istom razdoblju. U posljednjoj anketi je oko 82 posto reklo da Trumpa ne treba opozvati.

Oni koji žele opozvati Trumpa nisu zainteresiraniji za glasanje nego što su bili kada je Zastupnički dom u rujnu pokrenuo istragu, pokazuju ankete. Jednako vrijedi i za one koji ne žele njegov opoziv.

Gotovo 100.000 glasača zamoljeno je da volontiraju i sudjeluju na izbornim skupovima otkako je započela istraga za opoziv, rekao je Rick Gorka iz izbornog stožera. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1