Obavijesti

News

Komentari 3

Turski novinar osuđen na 27 godina zatvora zbog špijunaže

Turski novinar osuđen na 27 godina zatvora zbog špijunaže

Turski novinar Can Dündar, osuđen je zbog špijunaže i pružanja pomoći oružanoj terorističkoj organizaciji. Njegovi odvjetnici navode kako je riječ o politički motiviranoj presudi

Turski sud osudio je u srijedu oporbenog novinara Cana Dündara na 27 godina i šest mjeseci zatvora zbog špijunaže i pružanja pomoći oružanoj terorističkoj organizaciji. 

Njegovi odvjetnici navode kako je riječ o politički motiviranoj presudi. Dundar je nekadašnji glavni urednik opozicijskog turskog časopisa 'Cumhuriyet'. On i njegov kolega Erdem Gul osuđeni su 2016. godine na pet godina zatvora zbog objavljivanja video snimke. Na snimci se navodno vide kako turske obavještajne službe prevoze oružje u Siriju, piše Reuters. 

Dundar, koji sada živi u Njemačkoj, sud je proglasio krivim za 'prikupljanje tajnih dokumenata za špijunažu i pomaganje terorističkoj organizaciji'. Dundarovi odvjetnici odbili su prisustvovati posljednjem slušanju. 

- Ne želimo biti dio prakse legitimiranja ranije odlučene političke presude - naveli su oči saslušanja u pisanom priopćenju, dodaje AP. 

Početkom prosinca sud je odgodio donošenje presude nakon što su Dundarovi odvjetnici tražili zamjenu studija kako bi se osiguralo pravedno suđenje, no sud je taj zahtjev odbio. Proglasili su ga bjeguncem i zaplijenili mu imovinu u Turskoj. 

Turskom novinaru se 2015. godine sudilo zbog priče u kojoj je tursku obavještajnu službu optužio da je nelegalno slala oružje u Siriju. U snimci iz 2014. godine su prikazani muškarci u policijskoj uniformi i civilnoj odjeći kako odvrću vijke kako bi uspjeli otvoriti kamione i raspakirati kutije. Na fotografijama objavljenim nešto kasnije, vide se kamioni puni minobacačkih metaka. AP napominje da nije mogao potvrditi autentičnost video snimki. 

U izvještaju medija tvrdi se da turska obavještajna služba i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan nisu dozvolili tužilaštvu da započnu istragu o krijumčarenju oružja.

Erdogan je podnio kaznenu prijavu protiv Dundara i Erdema Gula. Rekao je da su kamioni prevozili pomoć grupama Turkmena u Siriji i upozorio da će Dundar 'platiti visoku cijenu'.