News

Komentari 29

Tutu osudili prije pet godina, a tek sad sud odlučuje o žalbi...

Tutu osudili prije pet godina, a tek sad sud odlučuje o žalbi...

Nije poznato kad će Vrhovni sud donijeti pravomoćnu presudu zapovjedniku tzv. Kažnjeničke bojne i jednom od “gospodara rata” u BiH 90-ih. Presudu mogu povisiti, smanjiti li vratiti postupak na početak

Vrhovni sud odlučivao je u utorak o žalbi Mladena Naletilića Tute (73). Njega je još u studenom 2015. sudac Ivan Turudić nepravomoćno osudio na 3,5 godina zbog poticanja na ubojstvo Damira Brekala 1995.

Tuta nije bio prisutan na javnoj raspravi

Optužili ga još 1997. godine

No to ne znači da će Vrhovni sud odmah donijeti pravomoćnu presudu zapovjedniku tzv. Kažnjeničke bojne i jednom od “gospodara rata” u BiH 90-ih. Kaznu može povisiti, smanjiti ili vratiti postupak Tuti, koji je na Haškom sudu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima, na ponovno suđenje. Naletilić je, podsjećamo, u veljači 2013. pušten  iz zatvora u Rimu, gdje je odslužio posljednjih pet godina kazne. Dva mjeseca kasnije na Županijskom sudu u Zagrebu počelo mu je suđenje iako je optužnica protiv njega podnesena još 1997. Naletilića terete za dva nedjela.

Da je 24. studenoga 1993. s 50 naoružanih pripadnika postrojbe uletio u PU Mostar, gdje su razoružali stražu. Potom su pretražili zgradu tražeći Roberta Nosića, osumnjičenog za ubojstvo pripadnika Tutine postrojbe. Kako ga nisu našli, uletjeli su i u upravu Vojne policije. I tu su razoružali stražu, upali u zgradu i našli Nosića. Odveli su ga i potjerali da ide prema istočnom dijelu Mostara, koji su držali Bošnjaci. Uslijedila je pucnjava s obje strane. Nosićeva sudbina do danas nije razjašnjena. 

Drugom točkom optužnice Tutu se tereti za poticanje na ubojstvo Damira Brekala. Njega su, s drugim pritvorenicima, 15. travnja 1995., tvrdi tužiteljstvo, u Širokom Brijegu zlostavljali pripadnici Tutine postrojbe.

Posvađao se s Tuđmanom

Naletilić je jednom vojniku naredio: “Što đubre ne ubiješ? Ubij ga!”. Vojnik je potom pucao Brekalu u glavu. Život mu je spašen hitnom medicinskom intervencijom. Za ovo nedjelo Naletilić je nepravomoćno osuđen na 3,5 godina. “Gospodar rata” je, podsjećamo, nakon završetka Domovinskog rata zbog svoje djelatnosti na granici ili izvan zakona postao sve veći problem vlastima u Hrvatskoj. Nakon sukoba s tadašnjim načelnikom HIS-a Miroslavom Tuđmanom, on je o njemu 1996. sastavio izvješće za oca Franju i ministra obrane Gojka Šuška. U njemu je ustvrdio da je Tuta osoba sklona kriminalu i pripadnik podzemlja. Uhitili su ga 1997. Potom je pod jakim mjerama osiguranja bio u zatvoru u Remetincu i bolnici, da bi ga u ožujku 2000. izručili u Haag. U tamošnjem pritvoru, pisao je svojedobno Večernji, redovito je igrao odbojku, družio se s Miloševićem, a mediji su donosili i izvješća kako je redovito igrao šah sa Šešeljom.

Najčitaniji članci