Obavijesti

News

Komentari 70

Josipović: Boris je cijeli život posvetio boljitku i demokraciji

Josipović: Boris je cijeli život posvetio boljitku i demokraciji
23

Falit će mi, i falit će nam svima jako. Falit će nam u stranci, falit će mi osobno kao prijatelj, falit će mi u onim običnim trenutcima druženja, rekao je premijer Milanović

VIDEO

>>> Tijek komemoracije pročitajte OVDJE

Intoniranjem himne "Lijepa naša" i minutom šutnje točno u 17 sati u saborskoj Velikoj vijećnici počela je komemoracija u povodu smrti predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema. Komemoraciji su nazočili predsjednici Republike i Vlade Ivo Josipović i Zoran Milanović te potpredsjednik Sabora i obnašatelj dužnosti predsjednika parlamenta Josip Leko. 

Osim najviših državnih dužnosnika i članova obitelji Šprem, na komemoraciji su i potpredsjednici Vlade te ministri, potpredsjednici Sabora i drugi zastupnici, kao i bivši predsjednici Sabora i Vlade. Komemoraciji su nazočili i čelnici sudbene vlasti, predstavnici akademske zajednice, vjerskih zajednica, diplomatskog zbora, predstavnici Hrvatske vojske, braniteljskih udruga, te drugi uglednici iz hrvatskog javnog života. 

Josip Leko rekao je kako je bolest uzela Borisa prerano i to baš onda kada je mogao dati najviše u svom položaju.

- Šprem je uspio postaviti nove standarde u vođenju Sabora, a sve to u želji da vrati povjerenje građana u Sabor. Napravio je mnogo toga dobroga. Najviše ćemo ga pamtiti po njegovoj vedrini te optimizmu, osobnom i političkom - rekao je u svom govoru Leko. Istaknuo je kako su se sve Špremove političke kvalitete pokazale nakon što je izabran za čelnika Gradskog vijeća Zagreba 2009. godine.

- Nije trpio nepravdu i nezakonitosti, a tražio je načine kako da uvede i poboljša stanje. Često je tražio konsenzus političkih stranaka. Na žalost, bolest ga je spriječila u tome da ideje provede do kraja. Dragi Borise, knjiga tvog života se zatvorila, ali ideje nam ostaju kao nadahnuće, kazao je Leko.

Premijer Zoran Milanović je istaknuo kako mu je Šprem prije svega bio prijatelj. Opisao ga je kao skromnog čovjeka koji je vjerovao da zaista može razgovarati s ljudima i da ih može uvjeriti i preobratiti.

- Optimizam koji ga je nosio je nešto što me na trenutke oduševljavalo, a na trenutke izluđivalo, rekao je Milanović. Dodao je kako je Šprem bio odrješit, čvrst, s jasnim ciljem, a da nije to bio, ne bi mogao biti predsjednik Sabora.

- Falit će mi, i falit će nam svima jako. Falit će nam u stranci, falit će mi osobno kao prijatelj, falit će mi u onim običnim trenutcima druženja. Užasno će mi faliti. Bok dragi prijatelju, bok dragi Borise, rekao je Milanović.

Predsjednik Josipović je rekao da se Borisa sjeća s tugom i ponosom. Bio mu je, kaže, prije svega prijatelj i to još iz studentskih dana.

- Neizmjerno je volio Hrvatsku i ljude. Za Hrvatsku, Boris je cijeli svoj život posvetio boljitku društva i demokraciji, rekao je predsjednik Ivo Josipović. Dodao je kako je Šprem dužnost predsjednika Sabora obavljao pošteno, ali kratko. U radu su ga, kaže, vodili poštenje i etičnost.

- Nije odustajao od svojih uvjerenja, a njegovi su govori bili jasni. Ponosan sam što smo bili prijatelji i kolege Borisa Šprema - rekao je Josipović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C